Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

ΝΔ: «Η κυβέρνηση επιστράτευσε τη μέθοδο στρίβειν δια του αρραβώνος»

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έγινε τη Δευτέρα στη Βουλή με αντικείμενο την οικονομία ήταν η ευκαιρία για μια δομική αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έγινε χθες στη Βουλή με αντικείμενο την οικονομία, κατόπιν αιτήματος της ΝΔ, ήταν η ευκαιρία για μια δομική αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, πλην όμως, ομολογουμένως, πέραν των ζητημάτων της οικονομίας, στη συζήτηση κυριάρχησε εκ νέου η εμπλοκή του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στην υπόθεση του Noor 1.

Ήταν σαφές πως, με δεδομένη τη χρονική απομάκρυνση από την ολοκλήρωση της συμφωνίας στο Eurogroup, ο πρόεδρος της ΝΔ θα αξιοποιούσε το πολιτικό βήμα, ώστε να ζητήσει σαφείς απαντήσεις από τον πρωθυπουργό για την εμπλοκή του κ. Καμμένου. Άλλωστε, όπως εξηγούσε συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ στο Reader.gr, «η ΝΔ δεν υπεραμύνεται συμφερόντων. Απλά, θέτει επί τάπητος τα ερωτήματα με όσο πιο πιεστικό τρόπο μπορεί και περιμένει απαντήσεις».

Κάπως έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από την πρωτολογία του έδωσε τον τόνο και κατά τη διάρκεια της συζήτηση κλιμάκωσε την επίθεσή του, ρωτώντας τον μεν πρωθυπουργό αν γνώριζε τις συνομιλίες του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη και το περιεχόμενό τους, τους δε βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αν νομίζουν ότι οι επικοινωνίες του υπουργού Άμυνας της χώρας με έναν έγκλειστο για σοβαρότατο ποινικό αδίκημα στις φυλακές είναι κάτι «κανονικό».

Και επειδή ο κ. Μητσοτάκης σαφείς απαντήσεις δεν πήρε, σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ, πήγε ένα βήμα παραπέρα και έθεσε δημοσίως ζήτημα εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση. Προκάλεσε, δε, τον πρωθυπουργό να πάρει θέση, την ώρα που ο Πάνος Καμμένος λίγη ώρα πριν σε υψηλούς τόνους είχε καλέσει τη ΝΔ να καταθέσει είτε πρόταση μομφής εναντίον του είτε αίτημα για «προανακριτική» (σ.σ. κατά πάσα πιθανότητα εννοούσε εξεταστική, αλλά παρασύρθηκε από την ένταση της στιγμής).

«Απαντήσεις δεν πήραμε, όταν θέσαμε το ζήτημα η κυβέρνηση επέλεξε να διαφύγει δια της μεθόδου «στρίβειν δια του αρραβώνος», έλεγε εις επήκοον του Reader.gr ανώτερη κομματική πηγή της ΝΔ, ενώ και η κεντρική εκτίμηση της οδού Πειραιώς είναι ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να μπει στην ουσία των καταγγελιών και των ερωτημάτων του προέδρου της ΝΔ, προκειμένου να αποφύγει το… δίλημμα είτε να ταυτιστεί με τον κ. Καμμένο είτε να αδειάσει ηχηρά τον κυβερνητική του εταίρο. «Εμμέσως πλην σαφώς τον κάλυψε», εκτιμούσε σε συζήτηση με το Reader.gr, ως προς τη στάση του πρωθυπουργού για τον κ. Καμμένο έμπειρος βουλευτής της ΝΔ, ενώ η αλήθεια είναι πως η συζήτηση κυριαρχούσε σε όλα τα γαλάζια πηγαδάκια. «Η κυβέρνηση θα προχωρήσει όσο την παίρνει και γι’ αυτό θα καταπιεί όλα τα θεσμικά… βατράχια», έλεγε με νόημα, επιπλέον, έτερος πολύπειρος κοινοβουλευτικός της ΝΔ στους διαδρόμους της Βουλής.

Φυσικά, ένα ερώτημα είναι, αν η ΝΔ θα σπεύσει το επόμενο διάστημα να καταθέσει και κανονική πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, μιας και διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για ένα τέτοιο αίτημα. Με βάση τις πληροφορίες, κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να προκαλέσει δημόσια τον πρωθυπουργό, ώστε να πετύχει μια win-win κατάσταση: σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός δεχόταν, η ΝΔ θα μπορούσε να μιλά για «άδειασμα» στον κυβερνητικό εταίρο και να περιμένει νέες αποκαλύψεις, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός αρνείτο, όπως και έγινε, στη ΝΔ εκτιμούν ότι μπορούν να μιλούν για πρωθυπουργική κάλυψη στον κ. Καμμένο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.