Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Με στόχο να ενισχύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον Αμερικανών και Ελληνοαμερικανών ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά το υπερατλαντικό του ταξίδι με πρώτο σταθμό το Σικάγο.

Με στόχο να ενισχύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον αμερικανών και ελληνοαμερικανών ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά το υπερατλαντικό του ταξίδι με πρώτο σταθμό το Σικάγο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρουσία του στις ΗΠΑ από τις 14 έως τις 18 Οκτωβρίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών και συνομιλιών με Αμερικανούς αξιωματούχους και με επιχειρηματίες, καθώς αποτυπώνεται το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Στην «πόλη των ανέμων», ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί, με εκπροσώπους και φορείς της πολυπληθούς ομογένειας, δείχνοντας το σημαντικό ενδιαφέρον στο να γίνει αρωγός της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο Αλ. Τσίπρας είναι πιθανό να έχει συνάντηση και με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, κάτι που θα εξαρτηθεί από τον φόρτο στο πρόγραμμά του, όπως ανέφεραν στενοί του συνεργάτες.

Στις 17 Οκτωβρίου θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον προκειμένου να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο όπου θα συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ενώ θα υπάρξει συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο Πενς. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος στις ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και την προγραμματισμένη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 19 και 20 Οκτωβρίου.

 Η ατζέντα της Ουάσινγκτον

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η ατζέντα πάνω στην οποία θα συζητήσουν οι δυο άντρες είναι πλούσια. Κύρια θέματα θα είναι:

- Η οικονομία, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση στις αγορές.

- Η ασφάλεια, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, οι περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργό συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. Όπως ανέφεραν πληροφορίες από το Μαξίμου, απόδειξη αυτού είναι οι τριμερείς (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος - Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα - Σερβία - Βουλγαρία - Ρουμανία), διασκέψεις. Όπως αναγνωρίζουν διεθνείς αξιωματούχοι, η Ελλάδα αποτελεί ισχυρό πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει ιστορικές προκλήσεις.

- Επίσης, θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την ενέργεια, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται για το ζήτημα αυτό αλλά και της θέσης της Ελλάδας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της σε αυτόν τον τομέα.

 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.