Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

«Όλο αυτό το ζήτημα, που οι περισσότεροι δεν το βιώνουμε και άρα δεν το ξέρουμε, θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να είχε πάρει αυτές τις διαστάσεις στα ΜΜΕ. Όμως η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε να δημιουργήσει θέμα, θέλοντας να προκαλέσει τριγμούς στους Ανεξάρτητους Έλληνες και να κρυφτεί πίσω τους. Όμως τώρα που οι ΑΝΕΛ έκαναν μια έξυπνη στροφή, η ΝΔ έπεσε στην παγίδα που έστησε και πρέπει να αποφασίσει τι θα ψηφίσει», ήταν το σχόλιο του Στ. Κούλογλου για την μέχρι στιγμής έκβαση της πολιτικής αναμέτρησης επί του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου. Ένα σχόλιο που αντανακλά και τις εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών της Κυβέρνησης για ένα ζήτημα που ενώ η ΝΔ επιχείρησε να χρησιμοποιήσει για να υπονομεύσει την κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέληξε σε μπούμερανγκ που απομόνωσε την αξιωματική αντιπολίτευση σε μια άκρως συντηρητική και συνάμα μοναχική θέση.

Μετά το τέλος της χθεσινής, πρώτης ημέρας, συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επεσήμαιναν ότι «ελάχιστη σημασία έχουν οι όποιες διαφοροποιήσεις μεμονωμένων βουλευτών» γιατί εκείνο που έχει πραγματικά σημασία «είναι η συνολική στάση κάθε κόμματος και κυρίως «η διαμόρφωση μιας προοδευτικής πλειοψηφίας» για αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία. Σύμφωνα μάλιστα με τον Κώστα Ζαχαριάδη, γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, «το ηλικιακό δεν είναι ζήτημα να πάμε συν -πλην 6 μήνες, είναι ζήτημα που έρχεται μέσα από μια κοινωνική πραγματικότητα και μια επιστημονική τεκμηρίωση, δεν είναι θέμα υποκειμενικό οπότε και δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας».

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση και κορυφαία στελέχη του Μαξίμου, όσες φορές ρωτήθηκαν, για το ενδεχόμενο αλλαγών στο σ/ν για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» απαντούν «κατηγορηματικά όχι» με μοναδική εξαίρεση την νομοτεχνική βελτιωτική αλλαγή στην οποία προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, στην επίμαχη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου στα 15 έτη. Με τη νέα διάταξη δεν θα γνωμοδοτεί για τους ανήλικους η επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», αλλά η επιτροπή που θα συσταθεί για δύο χρόνια και θα συγκροτείται από παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, ενδοκρινολόγο, παιδοχειρουργό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό με ειδίκευση στο συγκεκριμένο θέμα. Διαφωνεί αλλά δεν διευκρινίζει αν θα καταψηφίσει ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης το άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει την αλλαγή ταυτότητας φύλου στα 15 χρόνια. Με γραπτή του δήλωση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την ιατρική του ιδιότητα για να εκφράσει την αντίθεσή του με την προωθούμενη διάταξη. «Ως γιατρός που γνωρίζω την γενική ψυχολογία του ατόμου με βρίσκει αντίθετο, παρακαλώ την κυβέρνηση να επανεξετάσει το όριο ηλικίας», αναφέρει και καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να επανεξετάσει το όριο ηλικίας. Ο κ. Μιχελογιαννάκης αποφεύγει πάντως, να ξεκαθαρίσει αν θα καταψηφίσει την επίμαχη διάταξη σε περίπτωση που ο κ. Κοντονής δεν προβεί στις αλλαγές που του ζητούνται.

Επί της ουσίας και παρά τις ενστάσεις τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στο Μαξίμου στέκονται στην απόφαση της ΝΔ να καταψηφίσει το σ/ν με το πρόσχημα ότι κατέθεσε δική της πρόταση. «Με τους ΑΝΕΛ είμαστε διαφορετικά κόμματα με διαφορετική ανάλυση για τα πράγματα» ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης τονίζοντας ότι «είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αν είχαμε τις ίδιες απόψεις θα ήμασταν ένα κόμμα. Η βασική συμφωνία των δύο κομμάτων είναι τα ζητήματα της οικονομίας».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.