Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

«Κανένα πειθαρχικό ζήτημα δεν υπάρχει καθώς δεν ετέθη από εμάς ζήτημα κομματικής πειθαρχίας οπότε δεν το εκλαμβάνουμε ως τέτοιο», ανέφεραν πηγές από το προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κανένα πειθαρχικό ζήτημα δεν υπάρχει καθώς δεν ετέθη από εμάς ζήτημα κομματικής πειθαρχίας οπότε δεν το εκλαμβάνουμε ως τέτοιο», ανέφεραν χθες πηγές από το προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη στάση των επτά βουλευτών που διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία για την ταυτότητα φύλου. Το θέμα θα απασχολήσει τα κομματικά και τα κοινοβουλευτικά όργανα, χωρίς να πρόκειται για απολογία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διεξαχθεί σχετική συζήτηση στο προεδρείο, κάτι που αποτελεί μια «πάγια διαδικασία», καθώς όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο απολογισμός διεξάγεται κάθε φορά μετά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Όπως είπε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και η γραμματέας της ΚΟ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου θα γίνει συζήτηση για να ομογενοποιηθούν οι απόψεις στο πλαίσιο μίας συνολικής αποτίμησης της στάσης του κόμματος. «Θα συζητήσουμε στα όργανα -και στην ΚΟ και στο κόμμα. Προφανώς δεν ετέθη από εμάς ζήτημα πειθαρχίας οπότε δεν το εκλαμβάνουμε ως τέτοιο, αλλά βεβαίως πρέπει να συζητήσουμε και την επόμενη ημέρα, την τοποθέτηση και τη στάση της ΚΟ», ανέφεραν πηγές της ΚΟ ενώ στο ερώτημα αν θα κληθούν για «εξηγήσεις» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι πηγές από την ΚΟ σημείωναν ότι «δεν υπάρχει θέμα εξηγήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Ως όργανα, ως σύντροφοι συζητάμε».

Σημειώνεται ότι η βουλευτής Α' Πειραιά, Γ. Γεννιά καταψήφισε το άρθρο 3, η βουλευτής Β' Πειραιά Ν. Κασσιμάτη καταψήφισε την τροπολογία για την αναγνώριση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης- όπως και οι μουσουλμάνοι βουλευτές Χ. Ζεμπέκ, Μ. Μουσταφά και Αϊχ. Καραγουσούφ- ερχόμενη, μάλιστα, σε αντιπαράθεση με την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Καββαδία. Μ. Μπόλαρης και Γ. Μιχελογιαννάκης απείχαν. Απών λόγω ασθένειας ήταν ο Τ. Κουράκης.

Θετική αποτίμηση για το Ποτάμι

Σε μία εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία προχώρησε εμμέσως πλην σαφώς, Γιώργος Μαυρωτάς, λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο βουλευτής του Ποταμιού, το κόμμα του δέχθηκε «συστάσεις» να αλλάξει τη στάση του αναφορικά με το άρθρο 3 για τη διευμφυλική κοινότητα, καταψηφίζοντάς το, προκειμένου να στρωθεί το έδαφος για να θέσει θέμα δεδηλωμένης η ΝΔ. «Και επειδή γίναμε δέκτες κάποιων συστάσεων, γενικά, να μην ψηφίσουμε είτε άρθρα είτε όλο το νομοσχέδιο για να, εντός εισαγωγικών, πέσει η κυβέρνηση, δεν πέφτουν έτσι οι κυβερνήσεις, δε χάνεται έτσι η δεδηλωμένη, άμα δεν ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο. Θέλει πρόταση μομφής, κάτι το οποίο, πιστεύουμε ότι, ουσιαστικά, συσπειρώνει τη συμπολίτευση. Το να παραβιάσουμε τις αρχές μας και τις αξίες μας για μία τρύπα στο νερό, ουσιαστικά, δε θα το κάνουμε» σημείωσε ο Γιώργος Μαυρωτάς που μετά το θερμό χειροκρότημα που απέσπασε την Δευτέρα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε χθες στο κυβερνητικό στρατόπεδο μια πολιτική επιβεβαίωση για όσα εδώ και καιρό εκτιμούν για την πρόσδεση ενός τμήματος της κεντροαριστεράς στο άρμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στελέχη της πλειοψηφίας μετά την χθεσινή ψηφοφορία στην Βουλή, σημείωναν ότι «εξέπληξε δυσάρεστα το γεγονός ότι, ενώ η κ. Γεννηματά κάνει κριτική πως η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι όσο αριστερή πρέπει, ανήμερα της ψήφισης του νομοσχεδίου πήρε το αεροπλάνο για να κάνει περιοδεία. Στον αντίποδα, ο κ. Θεοδωράκης επέλεξε να μην κάνει περιοδεία αλλά να είναι στο Κοινοβούλιο και να υποστηρίξει τη θέση του». Ως προς το ενδεχόμενο το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας να σηματοδοτεί ευρύτερες συνεργασίες, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει εντολή για το 2019 και από εκεί και πέρα, όπου υπάρχουν περιθώρια για ευρύτερες συνεργασίες, θα είναι θετικό να υπάρχει κοινή στάση, ιδίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον πυρήνα των δικαιωμάτων και την ενίσχυσή τους.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.