Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Για την ελληνική πλευρά, η συγκεκριμένη συγκυρία θεωρείται ιδανική για την μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο στην ΝΑ Μεσόγειο με την σφραγίδα των ΗΠΑ.

Πέρα από τις προσδοκίες για προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και τις προσπάθειες για δηλώσεις στήριξης του αιτήματος της χώρας μας για ελάφρυνση του χρέους, ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων και των συμφωνιών που ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να έχει στις αποσκευές του επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ είναι ο ζωτικός τομέας της ενέργειας. Για την ελληνική πλευρά, η συγκεκριμένη συγκυρία θεωρείται ιδανική για την μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο στην ΝΑ Μεσόγειο με την σφραγίδα των ΗΠΑ.

Όταν το καλοκαίρι ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ έκανε δηλώσεις για τον ρόλο του «τετραγώνου» Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Αιγύπτου στον τομέα της ενέργειας δεν ήταν ακόμη ξεκάθαρος ο ρόλος και οι επιδιώξεις των ΗΠΑ στην συγκεκριμένη περιοχή της Μεσογείου. Αμέσως μετά την εκλογική νίκη του Ντ. Τραμπ ήρθε η είσοδος της αμερικανικής ExxonMobil -από την οποία προέρχεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ- στην έρευνα-εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Η κίνηση αυτή ήταν η επισημοποίηση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή με την είσοδό τους  στο κοινό σχήμα με τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη γαλλική Total. Η κοινοπραξία αυτή έχει βάλει στόχο να  διεκδικήσει τις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, για τις οποίες μάλιστα τα αμερικανικά συμφέροντα έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να «κινηθούν» σε ανεξερεύνητες περιοχές με μεγάλα βάθη θάλασσας. Το ενδιαφέρον για την περιοχή της Κρήτης συνδέεται με τις εκτιμήσεις για γεωλογικούς σχηματισμούς ανάλογους του τεράστιου κοιτάσματος Ζοr στην Αίγυπτο.

Υπό αυτό το καθεστώς που έχει δημιουργηθεί στην ΝΑ Μεσόγειο τον τελευταίο χρόνο, τα ενεργειακά αναμένεται να βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, με αιχμή την ενεργοποίηση σημαντικών σχεδιασμών τόσο σε επίπεδο έρευνας όσο και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών στην Ελλάδα και τις εξελίξεις στον τομέα του φυσικού αερίου, που αποτελούν πεδία ισχυρού αμερικανικού ενδιαφέροντος και μάλιστα εταιρειών - ενεργειακών κολοσσών με αιχμή πάντα την ExxonMobil. Στο σημείο αυτό καθοριστική αναμένεται να είναι και η παρέμβαση των ΗΠΑ ώστε να μπουν στην άκρη οι όποιες τουρκικές οχλήσεις στο ζήτημα της οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ και η δρομολόγηση εξελίξεων και για τη Λεκάνη του Ηροδότου, που κείται στο τρίγωνο ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου εκτιμάται πως βρίσκονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Η ελληνική πλευρά έχει λάβει ήδη διαβεβαιώσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για δυναμική στήριξη της Αθήνας στο ξεπέρασμα τέτοιου είδους «προβλημάτων» από τους γείτονες που δείχνουν απομονωμένοι όσο ποτέ στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά τις επιλογές των αγωγών φυσικού αερίου ΤΑΡ και IGB (Ελληνοβουλγαρικός), αλλά και του EastMed με τη συμμετοχή Ελλάδας - Ιταλίας - Κύπρου - Ισραήλ. Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του τερματικού σταθμού LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) στην Αλεξανδρούπολη, κομβικής σημασίας για την πρόσβαση αμερικανικού LNG στις ευρωπαϊκές αγορές με το θέμα να αναμένεται να επισημοποιηθεί κατά την διάρκεια των επαφών του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Άλλωστε, η αμερικανική εταιρεία αερίου Cheniere έχει εδώ και μήνες εκφράσει επίσημα το ενδιαφέρον της για την χώρα μας και την υλοποίηση του συνολικού επενδυτικού της σχεδιασμού για την πώληση αμερικανικού αερίου στις αγορές της Ευρώπης, της Ασίας και της Ν. Αμερικής και τη σημασία της υποδομής της Αλεξανδρούπολης. 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.