Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τα θετικά αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ για την οικονομία και τις επενδύσεις, την ενέργεια και τα διμερή θέματα συνεργασίας μεταξύ των 2 χωρών, έως το χρέος και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αποτιμά η Ράνια Σβίγκου μιλώντας στo Reader.gr.

Τα θετικά αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ για την οικονομία και τις επενδύσεις, την ενέργεια και τα διμερή θέματα συνεργασίας μεταξύ των 2 χωρών, έως το χρέος και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αποτιμά η Ράνια Σβίγκου μιλώντας στο Reader.gr.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει την ανάγκη για μεγαλύτερη ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ κυβέρνησης κόμματος και προτάσσει τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που η Αριστερά προωθεί στο κράτος, τους Θεσμούς, στο πεδίο των δικαιωμάτων, ώστε να αφήσει το αποτύπωμά της σε όλο το πλέγμα της κοινωνικής, οικονομικής και θεσμικής συγκρότησης.

-Ποιο το αποτέλεσμα από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαχειριστεί ως κόμμα της Αριστεράς την “στρατηγική συνεργασία” της κυβέρνησης με τον υπερσυντηρητικό Ντ. Τραμπ;

Η στρατηγική συνεργασία στην οποία αναφέρεστε είναι ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη τόσο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, όσο και για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές που ανοίγονται την επόμενη περίοδο. Το αποτέλεσμα αυτού του ταξιδιού έχει θετικά αποτελέσματα σε πολλά επίπεδα, από την οικονομία και τις επενδύσεις, την ενέργεια και τα διμερή θέματα συνεργασίας μεταξύ των 2 χωρών, έως το χρέος και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Δεν υπάρχει κανένα θέμα διαχείρισης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ ποιοι εκλέγονται κάθε φορά ηγέτες στις άλλες χώρες, όπως και οι ξένοι ηγέτες δεν ήταν αυτοί που επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. Υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας  απέναντι σε συνομιλητές με τους οποίους δεν έχουμε καμία ιδεολογική ομοιότητα, αντίστοιχα ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης κάνει το ίδιο όσον αφορά τα συμφέροντα της χώρας, στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Το ζητούμενο είναι πως εντάσσεις τις επαφές αυτές σε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο αναβάθμισης της χώρας στο ευρωπαϊκό και το διεθνές γίγνεσθαι και προώθησης των συμφερόντων της.

- Το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου ήταν ένα “παράδειγμα” νομοθετήματος στο περιθώριο της “επιτροπείας” των δανειστών. Εκτιμάτε πως υπάρχει χώρος ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει με τέτοιου είδους παρεμβάσεις που ενισχύουν το προοδευτικό της πρόσωπο;

Θα μπορούσαμε να βρούμε και άλλα παραδείγματα τόσο στο πεδίο των δικαιωμάτων, όσο και στο πεδίο της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, της προστασίας της εργασίας,  των μεταρρυθμίσεων στο κράτος και τους θεσμούς.

Χώρος σαφέστατα υπάρχει, αλλά το κυρίαρχο είναι ότι υπάρχει προσανατολισμός ώστε η Αριστερά να αφήσει το αποτύπωμα της σε όλο το πλέγμα της κοινωνικής, οικονομικής και θεσμικής συγκρότησης. Το τέλος της επιτροπείας σίγουρα θα μας «λύσει» και άλλο τα χέρια, γιατί έχουμε δει σε μια σειρά νομοθετημάτων-ακόμα και σε αυτά που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος- να υπάρχει προσπάθεια παρέμβασης από τους δανειστές. Αυτό όμως δεν πρέπει και ούτε αποτελεί δικαιολογία για να μην ασκούμε ριζοσπαστική πολιτική σε μια σειρά τομείς.   

- Με την οικονομία να παγιώνει την τροχιά ανάπτυξης και τον ορίζοντα της εξόδου από το πρόγραμμα να είναι πλέον ορατός, ο ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη και οι οργανώσεις του, τι ρόλο αποκτούν σε αυτή την νέα μέρα;

Ο ρόλος των κομματικών οργανώσεων δεν αλλάζει με βάση τους οικονομικούς δείκτες, έχει όμως αλλάξει ριζικά από το 2015 που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας στην πιο δύσκολη ίσως περίοδό της στη μεταπολίτευση. Σίγουρα υπάρχει η ανάγκη για μεγαλύτερη ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ κυβέρνησης κόμματος, όπως και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις κομματικές δυνάμεις ώστε να ανοίγουν κοινωνικά και πολιτικά  ζητήματα και να τα παλεύουν μέσα στην κοινωνία, ακόμα κι αν οι επιλογές ή οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι διαφορετικές. Ένα ισχυρό κόμμα, που να παίρνει πρωτοβουλίες, να αγωνίζεται μέσα στην κοινωνία, να ανατροφοδοτεί την κυβέρνηση με τα αιτήματά και τους προβληματισμούς της, είναι απαραίτητο στοιχείο για την επόμενη μέρα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο είναι τα αναπτυξιακά συνέδρια σε επίπεδο περιφερειών, όπου οι φορείς, οι οργανώσεις και τα κινήματα πολιτών, έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την περιοχή τους.  Διότι, καλά τα ΜΜΕ ή το διαδίκτυο, αλλά τα κοινωνικά αιτήματα εκφράζονται και οργανώνονται, στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, από τα πολιτικά κόμματα.

 - Σε επίπεδο κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών, με ποιες δυνάμεις μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συμπορευθεί; Υπάρχουν περιθώρια επαναφοράς του διαλόγου με  άλλες δυνάμεις της Αριστεράς ή πρώην μέλη-φίλους του κόμματος;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προηγουμένως και ο Συνασπισμός, θεμελιώθηκε πάνω στην ιδέα της ενότητας της Αριστεράς. Άνθρωποι που προέρχονταν από διαφορετικές κατευθύνσεις, από την κομμουνιστική Αριστερά, την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, τα  κινήματα, την κοινωνική οικολογία, έχτισαν αυτόν τον πολιτικό οργανισμό, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού στη διαφορετικότητα. Αυτή η συνεργασία αποσκοπούσε και αποσκοπεί και σήμερα, σε μια ριζοσπαστική κοινωνική αλλαγή, υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων, των κοινωνικά  αποκλεισμένων, των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Γι’ αυτούς αγωνιζόμαστε, σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, μέσα σε αυτό το συγκεκριμένο, ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, στηρίζοντας όσους κι όσες έπληξε περισσότερο η κρίση, θεμελιώνοντας ένα νέο κοινωνικό κράτος, όπου η Υγεία, η Παιδεία, η Πρόνοια,  να μην είναι ένα εμπόρευμα για λίγους, αλλά ένα δικαίωμα στο οποίο θα έχουν όλοι κι όλες πρόσβαση. Και, ταυτόχρονα, κάνουμε μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές στο κράτος, τους Θεσμούς, στο πεδίο των δικαιωμάτων, ώστε η επόμενη μέρα, μετά την έξοδο από την κρίση, να μην σημάνει την επιστροφή στις γνωστές παθογένειες που συνέβαλλαν σε αυτή, αλλά μια νέα αρχή. Σε  αυτή μας την προσπάθεια, μπορούν να βρεθούν κοινά σημεία συμπόρευσης με κάθε κοινωνική ή πολιτική δύναμη με την οποία μοιραζόμαστε την έγνοια για τη ριζοσπαστική ανασυγκρότηση της κοινωνίας. Αρκεί να το θέλουν όλοι. 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.