Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σταθάκης: Η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι τον Ιανουάριο

«Σε γενικές γραμμές είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της αξιολόγησης», αναφέρει ο κ. Σταθάκης.

Την πεποίθηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι τον Ιανουάριο εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στο ραδιοφωνικό σταθμό Realfm.

«Σε γενικές γραμμές είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της αξιολόγησης. Θα κλείσει όπως προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα από τη διαδικασία, μέχρι τον Ιανουάριο. Τα ενεργειακά ζητήματα έχουν προχωρήσει μετά τις συναντήσεις και τις απευθείας επικοινωνίες με τη DG Comp. Δύο είναι τα θέματα αιχμής, όπου έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος για να φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής εντός της εβδομάδας, με την παρουσία των θεσμών στην Αθήνα:
Το πρώτο θέμα αφορά στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι το 40%. Υπάρχει καταρχάς συμφωνία ως προς την κατεύθυνση που θα κινηθεί η διαδικασία. Αναφέρομαι στις μονάδες της Μεγαλόπολη και της Μελίτη. Σημαντική εξέλιξη είναι η συζήτηση για την αναβάθμιση της μονάδας του Αμύνταιου, ώστε να παραμείνει ενεργή περισσότερα χρόνια.

Η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελεί μέρος της συζήτησης για τη συμφωνία, όπως και άλλες πρωτοβουλίες. Όπως για παράδειγμα η διασφάλιση της τηλεθέρμανσης σε πόλεις κλειδιά στη Βόρεια Ελλάδα. Η ατζέντα δεν περιορίζεται μόνο στην πώληση μονάδων, περιλαμβάνει και συγκεκριμένες ενέργειες, «αντισταθμιστικά», ώστε να μην υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στις τοπικές κοινωνίες. Λίγο υπομονή και θα δείτε ότι η συμφωνία, στο τέλος της ημέρας, θα είναι αρκετά καλή», σημείωσε σχετικά ο κ. Σταθάκης. 

«Θέλουμε να υπάρξει κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν στη Γερμανία»

Σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «Όσον αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, καθορίζονται πολλές  εξελίξεις. Περιμένουμε με πιο τρόπο θα προχωρήσει ο σχηματισμός της κυβέρνησης εκεί. Προφανώς θέλουμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να υπάρξει μια κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό, με την οποία θα μπορέσουν να προχωρήσουν μεγάλα θέματα. Το χρονοδιάγραμμα είναι δεδομένο. Το πρώτο εξάμηνο του ‘18 έχει πάρα πολλές αποφάσεις που αφορούν στη χώρα μας».

«Δεν βλέπω ιδιαίτερη πολιτική ένταση»

Αναφορικά με τη συζήτηση στη Βουλή τη Δευτέρα και το ενδεχόμενο εκλογών ο κ. Σταθάκης σημείωσε τα εξής: «Δεν βλέπω ιδιαίτερη πολιτική ένταση. Βλέπω τη ΝΔ που είναι σε απόγνωση. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπάρχει οικονομική και πολιτική σταθερότητα αυτή την περίοδο, η οποία επιβάλλει, λογικά, την ολοκλήρωση της τετραετίας από την παρούσα κυβέρνηση ως έχει.
Φαντάζομαι ότι η σημερινή συζήτηση στη Βουλή θα ξεθυμάνει, διότι δεν έγινε καμία πώληση, κανενός πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Η ΝΔ ισχυρίζεται κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ. Δεν υπάρχει κάποιο επίσημο χαρτί, είτε με μεσάζοντα, είτε χωρίς μεσάζοντα. Είναι μια συζήτηση εν πολλοίς φαντασιακή.

Δεν υπάρχει κανένα γεγονός το οποίο να εγείρει όλη αυτή τη διαδικασία. Η διακρατική συμφωνία επί της αρχής υπάρχει. Στο γενικό πλαίσιο αυτής της διακρατικής συμφωνίας θα γίνουν κάποιες συμφωνίες συγκεκριμένες, οι οποίες δεν έχουν γίνει ακόμα. Καταγγέλλεται ένα σκάνδαλο το οποίο δεν έγινε ποτέ.
Η ΝΔ δεν μπορεί να τραυματίσει την κυβέρνηση στο ηθικό της πλεονέκτημα, το οποίο η κυβέρνηση διατηρεί αλώβητο».


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.