Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Βολές εκατέρωθεν στη Βουλή για τα βλήματα

Σε τεταμένο κλίμα διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Σε τεταμένο κλίμα διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι η κυβέρνησή του κλείνει επωφελείς συμφωνίες, ενώ η Νέα Δημοκρατία «δουλεύει για μεσάζοντες». Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, «στην προσπάθειά σας για αντιπολιτευτικό λόγο, εμπλέκεται το διπλωματικό σώμα και τις ένοπλες δυνάμεις. Αυτό το βάρος θα σας ακολουθεί σε όλη σας τη διαδρομή».

«Ήρθαμε με ερωτήματα, φεύγουμε με βεβαιότητες», είπε στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως δεν απάντησε στα ερωτήματα που τέθηκαν, ενώ ξεκαθάρισε πως η υπόθεση θα διερευνηθεί στο μέλλον, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «συγκάλυψη» της υπόθεσης.

«Σας έχω δει σε πολλές αναμετρήσεις. Σήμερα κάνατε αγγαρεία. Ήσασταν άβολα με πράγματα που λέγατε. Μπρος στον κίνδυνο να χάσετε την καρέκλα υπερασπιστήκατε τον Καμμένο. Σήμερα όμως και επίσημα πια, όλοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό που αποκαλούσαμε «σκάνδαλο Καμμένου», είναι «σκάνδαλο Τσίπρα Καμμένου».

Κυβερνητικές πηγές διέρρευσαν ότι αποκαλύφθηκε η σκευωρία του Μητσοτάκη, ενώ η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν

Για την ανάγκη παρουσίας εισαγγελέα σε όλες τις φάσεις των μεγάλων συμβάσεων του Δημοσίου έκανε λόγο ο Βασίλης Λεβέντης, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι ο Τσίπρας είναι συνυπεύθυνος με τον Πάνο Καμμένο. 

Αρνήθηκε ότι είχε αρμοδιότητες σε εξοπλιστικά η κα Γεννηματά, η οποία χαρακτήρισε ψεύτη και λασπολόγο τον κ. Καμμένο.

Σύμφωνα με διαρροές της ΝΔ, «σε κανένα από τα ουσιώδη ερωτήματα δεν απάντησε ο Τσίπρας».

Για συντονισμένο κρεσέντο των ΜΜΕ, ενάντια στην κυβέρνηση μίλησε στην πρώτη του ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το οποίο και κατηγόρησε πως το ακολουθεί.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα αναζητήσει τις ευθύνες για τη συγκεκριμένη υπόθεση» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα με αφορμή την συγκεκριμένη υπόθεση, θύμισε την περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου, που όπως είπε «έλυνε κι έδενε στο ΥΠΕΘΑ. Σήμερα είναι στη φυλακή. Μετά απ’ όλα όσα έγιναν επί υπουργίας του, απαγορεύτηκε η δραστηριοποίηση μεσαζόντων. Εσείς τους ξαναφέρατε. Μπορείτε να κάνετε τους συνειρμούς».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, καλωσόρισε την παρουσία του πρωθυπουργού, αναρωτήθηκε όμως αν πρόκειται για δική του βούληση ή «αν το κάνετε επειδή σας εκβίασε ο κυβερνητικός σας εταίρος». Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκολλητική ουσία τον δυο είναι η εξουσία, όμως υπογράμμισε παράλληλα πως «Κατέληξαν ο ένας όμηρος του άλλου. Όπως ήρθατε έτσι θα φύγετε και μαζί».

Ένταση προκλήθηκε στη Βουλή και από την άρνηση του Νίκου Βούτση να παραλάβει τα απόρρητα εγγράφα, ζητώντας να τα καταθέσουν ΔΗΣΥ και Ποτάμι και να αναλάβουν αυτά την ευθύνη. 

Αίσθηση προκάλεσε νωρίτερα,  η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου ο οποίος υποστήριξε ότι ο πατέρας του φερόμενου ως μεσάζοντα στην πώληση, Βασίλη Παπαδόπουλου, είναι γνωστός στη Νέα Δημοκρατία, καθώς συμμετείχε σε αποστολή το 1991στη Ρωσία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. 

Είπε μάλιστα ότι ο δικηγόρος του είναι βουλευτής της ΝΔ. 

Νωρίτερα, οι βουλευτές της ΝΔ έκαναν σφοδρή επίθεση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Θανάσης Δαβάκης έκανε λόγο για αναπάντητα ερωτήματα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το κείμενο της σύμβασης ούτε για... ΚΨΜ δεν είναι. «Πέφτει βαριά η ευθύνη του υπουργού Άμυνας. Ο ρόλος και οι λόγοι που συνθέτουν την ιδέα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων δεν συνάδουν με αυτά που εσείς διαχειρίζεστε στο υπουργείο Άμυνας», υπογράμμισε.
 
«Για καραμπινάτη υπόθεση μίζας» έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης και κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας ότι προσπάθησε να παραπλανήσει την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας υποστηρίζοντας ότι ήταν διακρατική συμφωνία και αφορούσε τη πώληση 300.000 βλημάτων. 

«Η ακύρωση της συμφωνίας επειδή δεν ήρθαν τα λεφτά δεν αναιρεί την απόπειρα λαθρεμπορίας και μίζας», είπε. «Μας παραπλανήσατε στην Επιτροπή εκ λάθους ή εκ δόλου για να τα αρπάξετε»; ρώτησε ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι οι Σαουδάραβες μιλούσαν για πώληση 100.000 βλημάτων ενώ η Ελλάδα θα παράδιδε άλλα 200.000 βλήματα στη λαθραία αγορά.
 
Για βαριά σκοτεινή υπόθεση με μεσάζοντες και διαπλεκόμενους, την οποία όπως είπε, η ίδια η Δικαιοσύνη την αντιμετωπίζει ως φαινόμενο διαφθοράς μίλησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με βαριά ευθύνη διαφθοράς. Και ευθύνη έχουν ο υπουργός Άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών στο βαθμό που του αναλογεί αλλά και ο πρωθυπουργός και πρέπει να τις αναλάβει», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.
 
Ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, έκανε λόγο για πολλά ερωτήματα που δημιουργούνται, ενώ κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας ότι ενώ έφερε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για κύρωση συμφωνία για πώληση 300.000 βλημάτων οι Σαουδάραβες μιλούσαν για 100.000 βλήματα.
 
Ο Σίμος Κεδίκογλου κατηγόρησε τον κ. Καμμένο ότι «παρέβλεψε το βεβαρημένο παρελθόν του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο, αγνόησε ότι ο νόμος απαγορεύει τους μεσάζοντες, κώφευσε στις εισηγήσεις των διπλωματών του υπουργείου Εξωτερικών».
 
«Το κατά πόσο είναι νόμιμο και ηθικό αποδεικνύεται στα βήματα που έγιναν και ερευνά σήμερα η ελληνική Βουλή. Απέναντι σε μια υπόθεση που υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για πολύ σκοτεινές διαδρομές πρέπει τα ερωτήματα να απαντηθούν. Έχετε σοβαρή υποχρέωση απέναντι στην ίδια τη Δημοκρατία», επισήμανε ο Κωνσταντίνος Τσιάρας.
 
Τέλος, ο Κώστας Τασσούλας έκανε λόγο για σοβαρές σκιές που υπάρχουν σε ό,τι αφορά το ρόλο του υπουργού Άμυνας αλλά και πολλά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα των ενεργειών του.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.