Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μέχρι το Al Jazeera έφτασε η διαμάχη στη Βουλή για την πώληση των βλημάτων στη Σ. Αραβία

Στη συζήτηση που προέκυψε στη Βουλή, για την πώληση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, αναφέρεται με εκτενές ρεπορτάζ το Al Jazeera.

Το διεθνές δίκτυο συμφερόντων Κατάρ, αναφέρεται αναλυτικά στη διαμάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, για το θέμα σταχυολογώντας τα επιχειρήματα των δυο πλευρών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία, ενώ γίνεται κριτική και σχετικά με την πώληση όπλων σε χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο».

Παράλληλα αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαίτησε έρευνα για τη συμφωνία και τον ρόλο του μεσάζοντα. «Ο Τσίπρας ισχυρίστηκε πως  Έλληνας Βασίλης Παπαδόπουλος ήταν εξουσιοδοτημένος από τη Σαουδική Αραβία, κάτι που η χώρα έχει αρνηθεί σε δηλώσεις στα ΜΜΕ» λέει το Al Jazeera.

Οι εσωτερικές διαφωνίες

Το Al Jazeera όμως δεν αντιμετωπίζει… επιδερμικά το θέμα, αντίθετα φιλοξενεί δηλώσεις και του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, Γιώργου Κυρίτση, ο οποίος τάσσεται ενάντια στη συμφωνία.

«Οι ενστάσεις περί νομιμότητας της συμφωνίας είναι ένα τέχνασμα της Νέας Δημοκρατίας, με το οποίο δεν θα πάνε πουθενά» δήλωσε στο Al Jazeera ο Κυρίτσης και συνέχισε «όμως το πολιτικό κομμάτι αυτής της ιστορίας είναι πως δεν πρέπει να πουλάμε όπλα σε χώρες που μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν σε πολέμους, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Γιώργος Κυρίτσης, υπογραμμίζει τέλος «Εγώ και μερικά ακόμα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε ότι θα ήταν καλύτερα να απαλλαγούμε από αυτή τη συμφωνία, καθώς δεν υπάρχει λόγος εμείς –ακόμα κι αν χρειαζόμαστε τα χρήματα- να πουλάμε όπλα στους Σαουδάραβες… Θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν κατά της Υεμένης».

Το Al Jazeera αναφέρει ακόμα ότι αν και ζήτησε σχετικό σχόλιο τόσο από το Νίκο Βούτση όσο και από τον Πάνο Καμμένο, κανείς εκ των δυο δεν ανταποκρίθηκε.

Ο πόλεμος στην Υεμένη

Το κείμενο αναφέρεται στον πόλεμο στην Υεμένη, στους χιλιάδες νεκρούς αμάχους, στα «καμπανάκια» που χτυπούν οι διεθνείς οργανισμοί συχνά – πυκνά σχετικά με την τραγική κατάσταση στη χώρα και την στάση της Σαουδικής Αραβίας.

Αναφέρουν ότι ζήτησαν σχόλιο και από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα, χωρίς να λάβουν απάντηση, ενώ έπειτα καταγράφουν και την έκκληση του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας η συμφωνία να ακυρωθεί καθώς σύμφωνα με νόμο του 2016, «η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να πουλά όπλα ή στρατιωτικό εξοπλισμό σε χώρα που θα τα χρησιμοποιήσει για να παραβιάσει τους διεθνείς νόμους».

Το Al Jazeera καταγράφει και την άποψη του επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής), Θάνου Ντόκου. «Ήταν απλά μια ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει πλεονάζον πολεμικό υλικό ώστε να καλύψει οικονομικές της ανάγκες και για την άλλη πλευρά να αποκτηθούν πυρομαχικά για τον πόλεμο στην Υεμένη. Το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι ευχαριστημένο που βρήκε μια ευκαιρία να κριτικάρει την κυβέρνηση σε ηθικό επίπεδο και φυσικά θα χρησιμοποιηθεί και από την αξιωματική αντιπολίτευση στη γενικότερη κριτική της. Η αντιπολίτευση στην πραγματικότητα είναι σα να λέει «μας κατηγορήσατε για διαφθορά στο παρελθόν, αλλά δεν είστε καλύτεροι».

Το διεθνές δίκτυο ανακάλυψε ακόμα και τον επικεφαλής του ΕΕΚ, του «Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος» ,  κόμματος που στην τελευταία του αυτόνομη καταγραφή στις εκλογές του 2009 είχε 4.537, ενώ στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις συμμετείχε στα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ο Σάββας Μιχαήλ, αναφέρει στις δηλώσεις του στο Al Jazeera  πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια και σημειώνει «πάντα υπάρχει σκοτεινή πλευρά σ’ αυτές τις συναλλαγές. Είμαστε ενάντια στην πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία καθώς σκοτώνουν πολίτες της Υεμένης αλλά και σε όλη τη Μέση Ανατολή, είτε είναι από την ελληνική είτε από την αμερικανική κυβέρνηση». Παράλληλα ο επικεφαλής του ΕΕΚ σημειώνει «η Νέα Δημοκρατία και οι δεξιοί έχουν εμπλακεί σε χιλιάδες σκάνδαλα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν κριτικάρουν την συμφωνία επειδή πωλούνται όπλα σε μια χώρα που διεξάγει ένα γενοκτονικό πόλεμο στην Υεμένη και προετοιμάζει πόλεμο στο Ιράν και τον Λίβανο».

Στο κείμενο αναφέρεται και πρόσφατη ανακοίνωση του ΚΚΕ κατά της συμφωνίας. Τέλος φιλοξενούνται δηλώσεις του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης, Σεραφείμ Σεφεριάδη, ο οποίος δηλώνει «Ο κόσμος έχει σταματήσει να θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ αριστερή κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μια αριστερή ρητορική κάνει ακριβώς τα αντίθετα στην πραγματικότητα».


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.