Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

«Τώρα αρχίζουμε» διαμηνύει η ΝΔ για την υπόθεση Καμμένου

Συνέχεια στην υπόθεση Καμμένου θα συνεχίσει να δίνει η ΝΔ, ενώ η οδός Πειραιώς επιμένει στην ταύτιση Τσίπρα-Καμμένου.

«Μυρίζει συγκάλυψη από όλες τις πλευρές», έλεγε χθες το βράδυ ανώτατη κομματική πηγή της ΝΔ, μετά το τέλος της συζήτησης για την υπόθεση της σύμβασης για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Άλλωστε, κεντρική εκτίμηση στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ είναι πως, όχι μόνο δεν εδόθησαν οι απαραίτητες απαντήσεις από τη μεριά των κ. κ. Τσίπρα και Καμμένου, αλλά αντίθετα κεντρικά ερωτήματα παρέμειναν αναπάντητα, ενώ από τα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Καμμένος γεννώνται και ακόμα περισσότερα ερωτηματικά.

«Πού είναι τα λεφτά;», είναι ένα από τα κεντρικά ερωτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως το έθεταν μετ’ επιτάσεως υψηλόβαθμες κομματικές πηγές και με δεδομένη την κυβερνητική γραμμή πως η σύμβαση που συμφωνήθηκε με τη Σαουδική Αραβία, διαμέσου του «μεσάζοντα» Βασίλη Παπαδόπουλου, ήταν η συμφερότερη για το ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτώντουσαν γιατί, αφού η εν λόγω σύμβαση ήταν η πιο συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο, εν τέλει δεν προχώρησε.

Είναι σαφές πως για τη ΝΔ η εν λόγω υπόθεση βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημα και δεν ολοκληρώνεται ο κύκλος της στη δημόσια σφαίρα, όπως ίσως θα ήθελε η κυβερνητική πλειοψηφία. Άλλωστε, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επανέλθει με ένταση στο συγκεκριμένο θέμα και σήμερα το μεσημέρι, στο συντονιστικό των γαλάζιων τομεαρχών που θα λάβει χώρα στα γραφεία της οδού Πειραιώς. Όπως και να έχει, στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως η κυβέρνηση είναι έκθετη λόγω της κάλυψης που παρείχε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Άμυνας κ. Καμμένο, ενώ εκτιμούν πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει σωρεία νέων αποκαλύψεων. Μια τέτοια περίπτωση είναι το ζήτημα που έθιξε στη χθεσινή του πρωτολογία ο κ. Μητσοτάκης περί συνάντησης του «μεσάζοντα» Βασίλη Παπαδόπουλου με τον υπουργό Άμυνας στο γραφείο του, το καλοκαίρι του 2017, και ενώ ο κ. Καμμένος έλεγε προ δύο εβδομάδων στο ΣΚΑΪ πως δεν γνώριζε τον κ. Παπαδόπουλο.

Ακόμα, από τη ΝΔ αναμένονται να σταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και στα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Καμμένος στα πρακτικά της Βουλής ως αποδείξεις για το ότι ο κ. Παπαδόπουλος ήταν ο νομίμως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας και τα οποία πρώτο το Reader.gr έφερε χθες στη δημοσιότητα. Έτσι, με βάση το αγγλόφωνο end user certificate αναγράφεται ο Yahya Abdullah Al Asseri ως επικεφαλής της διεύθυνσης εξοπλισμών της Σαουδικής Αραβίας να υπογράφει για την αντισυμβαλλόμενη κυβέρνηση, ενώ στην επικύρωση από το ελληνικό προξενείο εμφανίζεται ως όνομα του υπογράφοντος που επικυρώνεται το Abdullah said Al Afgani. Παράλληλα, στο αραβικό end user certificate που επίσης κατέθεσε ο κ. Καμμένος, στη ΝΔ παρατηρούν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως ορισμένα εξόφθαλμα ορθογραφικά λάθη. Για παράδειγμα, το υπουργείο Άμυνας αναγράφεται ως «Ministry of Defense» αντί για «Ministry of Defence» που είναι το σωστό στα Αγγλικά, ενώ στο αραβόφωνο έγγραφο γίνεται αναφορά στην Government of the Government of the Greece. Μάλιστα, κατ’ αντιπαραβολή, στο αγγλόφωνο End User Certificate η ελληνική κυβέρνηση αναγράφεται ως Greece Government.

Παράλληλα, το Reader.gr έθεσε σε κορυφαία στελέχη το ερώτημα, αν με βάση τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού και τα έγγραφα που κατετέθησαν στη Βουλή, ο κ. Παπαδόπουλος είναι εν τέλει ο νόμιμος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας και όχι μεσάζων, κάτι που ρητά απαγορεύεται με βάση τον νόμο του 2011. «Θα έπρεπε να υπάρχει η αντίστοιχη ρηματικη διακοίνωση από το ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας», έλεγε χθες ανώτατη κομματική πηγή της ΝΔ, ενώ, στο ίδιο μήκος κύματος ανώτερο γαλάζιο στέλεχος έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξη της ρηματικής διακοίνωσης, προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός πήρε πάνω του την υπόθεση».

Με αυτά τα δεδομένα, ο στρατηγικός στόχος της ΝΔ είναι η ταύτιση του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο, ώστε να αποδομηθεί επί της ουσίας το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης, το οποίο ακόμα σε μετρήσεις εμφανίζεται ως το ισχυρό στοιχείο του Αλέξη Τσίπρα. Συνεπώς, με δεδομένη την πλειάδα αναπάντητων ερωτημάτων για τη ΝΔ, είναι σαφές πως το ζήτημα διατηρείται σε περίοπτη θέση στην πολιτική επικαιρότητα, παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, όπως το έθετε συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ σε συζήτησή του με το Reader.gr. Και, φυσικά, το ζήτημα δεν κλείνει, καθώς από τις τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη, όσο και άλλων κεντρικών στελεχών της ΝΔ προκύπτει πρόθεση διερεύνησης της υπόθεσης επί κυβερνήσεως ΝΔ, σε πρώτη φάση μέσω Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία μπορεί να οδηγήσει, όπως το έθεσε ο Μάκης Βορίδης, σε «διαφορετικό ακροατήριο». 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.