Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

ΔΗΣΥ - Ποτάμι: Πρόβα συμπόρευσης μετά τη συζήτηση στη βουλή 

Κοινή κοινοβουλευτική - και όχι μόνο - πορεία διαγράφουν πλέον οι βουλευτές που ανήκουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στο Ποτάμι, όπως απέδειξε η χθεσινή κοινή δήλωση των βουλευτών (που υπέγραψαν Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης) που έδωσαν στη δημοσιότητα τα τρία απόρρητα έγγραφα  της υπόθεσης πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβαία.

Οι βουλευτές των δυο κομμάτων κατήγγειλαν την κυβέρνηση αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής για “απόπειρα να αποκρύψουν από τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου τα τρία έγγραφα που κατατέθηκαν στον προεδρεύοντα της Βουλής, στη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου 2017, προκειμένου να αναγνωστούν από τα μέλη του σώματος, προστατεύοντας το απόρρητό τους” και έδωσαν στη δημοσιότητα δυο απόρρητα έγγραφα που αφορούν στα πρακτικά του ΚΥΣΕΑ και ένα έγγραφο του υπουργείου εξωτερικών που περιέχει την αναφορά του έλληνα πρέσβη στο Ριάντ στους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών της 24ης Αυγούστου. 

Η επιλογή αυτή των βουλευτών των δυο κομμάτων σχολιάστηκε αρνητικά από τον Πρόεδρο της Βουλής, που ως γνωστόν, δεν δέχτηκε να παραλάβει τα έγγραφα στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης. “Τα δύο κόμματα μπορούν να πάρουν την πολιτική ευθύνη και να καταθέσουν τα έγγραφα, αλλά είναι έκθετοι προς κάθε κατεύθυνση ως προς την πράξη”, είπε ο Νίκος Βούτσης. Πρόκειται για τα ίδια έγγραφα που είχε καταθέσει την περασμένη Τρίτη ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή. Οι βουλευτές των δυο κομμάτων απαντούν πάντως πως «κάθε απόπειρα να μην ενημερωθούν τα μέλη της Βουλής για μια σκανδαλώδη κι επικίνδυνη υπόθεση, στοχεύει στη συγκάλυψη ευθυνών που είναι ανοικτό ζήτημα το πόσο ψηλά φτάνουν». 

Η χθεσινή συμπόρευση αποτελεί μια πρώτη γεύση της κοινής πορείας των δυο κοινοβουλευτικών ομάδων που θα έχει συνέχεια στις επόμενες κοινοβουλυτικές μάχες. Στελέχη των δυο κομμάτων είχαν ήδη συμμετάσχει σε κοινές συσκέψεις προετοιμασίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ σήμερα το μεσημέρι, Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης θα συναντηθούν στο γραφείο της κυρίας Γεννηματά στη βουλή, ώστε να συζητήσουν τις βασικές προτάσεις για τη σύσταση του νέου κόμματος, αλλά και τα όργανα που θα προετοιμάσουν τη δημιουργία του νέου φορέα.

Στο επιτελείο της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχουν προτείνει τη συγκρότηση δυο πολιτικών οργάνων μέχρι το Συνέδριο: Την Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου και την Πολιτική Γραμματεία. Στο πρώτο αναμένεται να συμμετάσχουν στελέχη από όλα τα κόμματα και τις κινήσεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα της ενιαίας Κεντροαριστεράς με στόχο τη συγγραφή ενός νέου προγράμματος αλλά και τη διαμόρφωση βασικών πολιτικών οργάνων και εργαλείων πολιτικής για το νέο φορέα. Στο δεύτερο - που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ότι θα αποκαλείται πολιτική γραμματεία - αναμένεται να συμμετάσχουν οι κκ. Ανδρουλάκης, Καμίνης, Θεοδωράκης που συμμετείχαν στις εκλογές ως υποψήφιοι, αλλά και οι κκ. Παπανδρέου και Θεοχαρόπουλος ως επικεφαλής των ΚΙΔΗΣΟ και ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στο εγχείρημα. Το όργανο αυτό θα έχει ως αρμοδιότητα τη χάραξη βασικής πολιτικής γραμμής σε στρατηγικά ζητήματα και θέματα επικαιρότητας. 
 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.