Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Οικονομία και Βρυξέλλες αφήνουν στην άκρη τα... πυρομαχικά

Πολιτική διέξοδο μέσω οικονομίας αναζητεί η κυβέρνηση προκειμένου να ξεφύγει από το αρνητικό κλίμα και τις αναταράξεις που έχει δημιουργήσει η συμφωνία πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Σε ό,τι αφορά την επί της ουσίας διέξοδο από την επίμαχη υπόθεση, αυτή φαίνεται πως θα γίνει με τη συνδρομή των... Βρυξελλών. 

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σκοπεύει να «πατήσει» πάνω σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου - το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα - και θα προβλέπει ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων για τη Σαουδική Αραβία. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα σπεύσει να σεβαστεί την απόφαση των Βρυξελλών και να ματαιώσει έτσι τη συμφωνία, η οποία, όπως είπε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, έχει ούτως ή άλλως παγώσει. Κατ' αυτόν τον τρόπο, αποφεύγει και το σκόπελο των εσωκομματικών αντιδράσεων, καθώς αποκτά διαδικαστικού χαρακτήρα σημασία η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα άρει τη συγκατάθεσή της για την επίμαχη συμφωνία για ανθρωπιστικούς λόγους (σ.σ.: τους βομβαρδισμούς της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη).

Η - έστω και επεισοδιακή - επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, η συμφωνία για την πώληση των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ, το συνδικαλιστικό νόμο και τη Δημόσια Διοίκηση και η προσέγγιση που ήδη υπάρχει για τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων και την αναπροσαρμογή των προνοιακών επιδομάτων μπορούν να σημάνουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup της Δευτέρας. Το κλίμα στις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον είναι θετικό και κατ' αυτόν τον τρόπο, όπως εκτιμούν Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup του Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, η επιτυχής ολοκλήρωση του swap ομολόγων διαφημίζεται από την κυβέρνηση ως η δεύτερη συνεχόμενη επιτυχημένη απόπειρα εξόδου στις αγορές, δημιουργώντας θετικό κλίμα για την οικονομία. Ενώ και σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος - η οποία μάλιστα θα επισπευσθεί εντός του Δεκεμβρίου - αποτελεί άλλο ένα «χαρτί» στα χέρια της κυβέρνησης για να ξεφύγει από τη σκανδαλολογία και να υποστηρίξει ότι το κλίμα αλλάζει προς το θετικότερο και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν, ωστόσο, πως εγκαταλείπεται η στρατηγική της πόλωσης. Τουναντίον, επιχειρώντας να «γυρίσει» την υπόθεση Καμμένου στη ΝΔ, το κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένει όσον αφορά στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας στην ταύτιση του Τζον Σφακιανάκη με τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Καλεί δε αφενός τον πρόεδρο της ΝΔ να «απολογηθεί» στην επικείμενη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή, αφετέρου τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη να κάνει πολιτική συζήτηση και όχι να στέλνει εξώδικα, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.