Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Λοβέρδος και Μαυρωτάς ζητούν από τον Κοτζιά πρόσβαση στην υπόλοιπη αλληλογραφία

Κοινή επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών έστειλαν πριν λίγο οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Μαυρωτάς με την οποία ζητούν από τον Νίκο Κοτζιά να αναγνώσουν το «τρίτο» τηλεγράφημα στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός στη βουλή, όπου γίνεται λόγος ότι η πηγή από τη Σαουδική Αραβία συμμετέχει σε συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου του βασιλείου.

Ζητούν επίσης την υπόλοιπη αλληλογραφία μεταξύ του πρέσβη και του προξένου στο Ριάντ με το Υπουργείο Εξωτερικών, από το Νοέμβριο του 2016 έως και σήμερα, που σχετίζεται με την αγοραπωλησία βλημάτων. Η κοινή επιστολή των δυο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, εντάσσεται και στην απόφαση συγχρονισμού και συμπόρευσης των δυο κοινοβουλευτικών ομάδων, όπως έχουν ήδη αποφασίσει Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης, στην πορεία προς τη δημιουργία του νέου φορέα στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η επίσκεψη των βουλευτών στο υπουργείο

Οι κκ. Ξυδάκης, Κουμουτσάκος, Λοβέρδος, Μαυρωτάς, Παφίλης, Μιχαλολιάκος και Μάριος Γεωργιάδης βρέθηκαν στον ένατο όροφο του Υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να λάβουν γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων που επικαλέστηκε πριν από μερικές ημέρες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός.

Αρκετοί από τους βουλευτές απέφυγαν να αναφερθούν στην ουσία των επιστολών (άλλωστε το περιεχόμενό τους είναι απόρρητο) αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν στα ότι πρώτον, η κυβέρνηση ερμηνεύει τις ενημερώσεις του Πρέσβη κατά το δοκούν, δεύτερον, ότι ο κ. Σφακιανάκης ήταν «πηγή» του έλληνα Πρέσβη (μάλιστα ο κ. Λοβέρδος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι γινόταν έκκληση για προστασία της «πηγής», όταν τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε το όνομά του στη βουλή) και όχι κάποιος μεσάζων ή ενδιάμεσος. Τρίτον, φαίνεται ότι οι Άραβες ήθελαν διακρατικές συμφωνίες αλλά η ελληνική πλευρά προσέφερε «μεσάζοντες». Και τέταρτον, φαίνεται ότι υπάρχουν κι άλλα παρόμοια έγγραφα με ενημερώσεις του Πρέσβη που πάντως το Υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι διατεθειμένο να αφήσει τους βουλευτές να λάβουν γνώση του περιεχομένου τους. «Ζήτησα να πληροφορηθώ τον αριθμό των σχετικών με την υπόθεση αυτή, εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων, όπως προκύπτει από το πρωτόκολλο», είπε ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. «Δεν πήρα απάντηση. Ο αμήχανος κύριος Κατρούγκαλος μου είπε απλώς ότι είναι πολλά».

Ο κ. Λοβέρδος από την πλευρά του έκανε λόγο για «εξευτελιστική διαδικασία» στην οποία υπέβαλε το ΥΠΕΞ στους βουλευτές, αφού ζητήθηκε από όλους πληρεξούσιο από τους αρχηγούς των κομμάτων, υπογραφή πρωτοκόλλου ανάγνωσης, ενώ μέσα στο γραφείο του κυρίο Κουμουτσάκου, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών, παρευρίσκονταν και διπλωματικός υπάλληλος σε ρόλο επιτηρητή, ώστε οι βουλευτές να λάβουν μεν γνώση του περιεχομένου των επιστολών, αλλά να μην έχουν δυνατότητα ούτε να κρατήσουν σημειώσεις, ούτε βεβαίως να κάνουν χρήση του κινητού τηλεφώνου τους για φωτογράφιση ή σημείωση των αναφορών. Εξερχόμενος μάλιστα του γραφείου του κ. Κατρούγκαλου, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι «αυτές τις τρεις ημέρες που ακολούθησαν ζήσαμε εκδηλώσεις ενός καθεστώτος φόβου και πανικού, που δημιουργούσε συνθήκες αναξιοπρέπειας σε ό,τι αφορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, άγνωστες στο παρελθόν». Από την πλευρά του ο κ. Μαυρωτάς ανέφερε ότι υπάρχουν δύο τηλεγραφήματα από την πρεσβεία μας στο Ριάντ, το ένα πέρυσι τον Νοέμβριο του 2016 και το δεύτερο του Νοεμβρίου του 2017, ενώ εκτίμησε πως «το σίριαλ Καμμένου θα έχει και άλλα επεισόδια». 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.