Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τι «δώρα» φέρνει ο μουσαφίρης; 

Με βαριά ατζέντα φτάνει ο Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη στην Αθήνα, σε μια επίσκεψη που θα κυριαρχήσει στην πολιτική επικαιρότητα της εβδομάδας, αφού θα πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη μετά το 2004 αλλά και την πρώτη Τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια. Οι δυο πλευρές φαίνεται ότι θέλουν πάντως να χρησιμοποιήσουν την επίσκεψη αλλά και τους συμβολισμούς που κουβαλάει για διαφορετικούς λόγους: Η Αθήνα, για να δώσει συνέχεια αλλά και περιεχόμενο στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δυο πλευρών, μετά από μια δύσκολη χρονιά που μεσολάβησε η αποτυχία της διάσκεψης για το Κυπριακό. Και η πλευρά του Ερντογάν, για να στείλει τα δικά του μηνύματα στο διεθνές περιβάλλον, όπου η συγκυρία για τον ίδιο, τις ευρωτουρκικές αλλά και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, βρίσκονται στο ναδίρ.
 
Η επίσκεψη επισημοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, έπειτα από ένα πολυήμερο παρασκήνιο διαβουλεύσεων και συζητήσεων των δυο πλευρών για το πρόγραμμα του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα. Ο κ. Ερντογάν θα φτάσει στην Αθήνα την Πέμπτη και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τον Πρωθυπουργό. Κλεισμένη θεωρείται και η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αναμένεται να ξεναγηθεί και στο μουσείο της Ακρόπολης. Την Παρασκευή θα αναχωρήσει για τη Θράκη, με την ελληνική πλευρά να εκφράζει ανεπισήμως την προσδοκία ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα είναι πιο μετρημένος σε σχέση με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής κυβέρνησης Τσαβούσογλου, που επισκέφτηκε τη Θράκη τον προηγούμενο μήνα.
 
Στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων βρίσκονται βέβαια τα διμερή θέματα τα οποία σκιάζει σε μεγάλο βαθμό η παραβατική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας στο Αιγαίο. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί βέβαια στο Προσφυγικό και στην τήρηση της συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, την οποία η ελληνική πλευρά θεωρεί «κλειδί» της ανάσχεση των προσφυγικών ροών, για αυτό και επιθυμεί διακαώς την ευλαβική της εφαρμογή. Οι σχέσεις των δυο χωρών πάντως, περνούν και σε φάση στενότερης οικονομικής συνεργασίας κι αυτό θα επισημοποιηθεί με την επικαιροποίηση των συμφωνιών ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη, τη σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη, αλλά και την αύξηση αεροπορικής διασύνδεσης των δυο χωρών. Συνέχεια θα δοθεί το Φεβρουάριο, με την κοινή συνεδρίαση των δυο υπουργικών συμβουλίων, το «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας» όπως ονομάζεται, που θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη.
 
Αγκάθι στις σχέσεις των δυο χωρών, αποτελεί το θέμα των οκτώ τούρκων αξιωματικών που έχουν αιτηθεί ασύλου από την Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016. Θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Ερντογάν θα κάνει σχετική νύξη – άλλωστε το ίδιο είχε γίνει και στην πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην Άγκυρα, όπου συνάντησε τόσο τον κ. Ερντογάν, όσο και τον Πρωθυπουργό αλλά τον Υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας. Τον Τούρκο Πρόεδρο θα συνοδεύει και η σύζυγός του και η ελληνική πλευρά διαμορφώνει παράλληλο πρόγραμμα για τη σύντροφο του Πρωθυπουργού που θα υποδεχθεί την πρώτη κυρία της γειτονικής χώρας. 


 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.