Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

ΝΔ: Πλειστηριασμοί πρώτα για τις βίλες της Μυκόνου και τα εξοχικά εκατομμυρίων

Υπέρ της ανάγκης προστασίας των αδυνάμων από τους πλειστηριασμούς τάσσεται η ΝΔ, προτάσσοντας τις «βίλες στη Μύκονο».

Σαφή θέση για το ζήτημα των πλειστηριασμών πήρε από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με κεντρικούς επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκτιμούν ότι το ζήτημα μπορεί να προκαλέσει σημαντική φθορά στην κυβέρνηση, με δεδομένο δε και το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» που αποτέλεσε βασικό αίτημα του προμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ.

Κεντρική προτεραιότητα για τον πρόεδρο της ΝΔ στο ζήτημα των πλειστηριασμών είναι ο διαχωρισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών από αυτούς που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία εξόφλησης των υποχρεώσεών τους και άρα χρίζουν προστασίας. Μάλιστα, η έμφαση στην προστασία των ασθενέστερων είναι και βασικό σημείο του προγραμματικού λόγου του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επιμένει στην ανάγκη μέριμνας υπέρ των πιο αδύναμων οικονομικά στρωμάτων. «Πρωταρχικό μέλημα της Πολιτείας οφείλει να είναι η αποκάλυψη και η τιμωρία των «στρατηγικών κακοπληρωτών». Των πονηρών που εκμεταλλεύονται το πλαίσιο προστασίας του Κράτους για τους αδύναμους. Το οφείλουμε σε όλους τους συνεπείς δανειολήπτες που, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε και την ανάγκη να διαχωριστούν και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από τους έχοντες ανάγκη, ακόμα και στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

Είναι σαφές, εν προκειμένω, ότι η ΝΔ δεν απορρίπτει τους πλειστηριασμούς ως εργαλείο σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος. «Εμείς δεν είπαμε ποτέ κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, αλλά από την άλλη είχαμε λάβει μέριμνα για τους ασθενέστερους νομοθετικά», έλεγε με νόημα κεντρικός βουλευτής της ΝΔ στο Reader.gr, στο lobby του ξενοδοχείου Intercontinental, όπου έλαβε χώρα η ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, όπως το έχει κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν, ο κ. Μητσοτάκης στράφηκε εναντίον χαρακτηριστικών παραδειγμάτων «τζαμπατζήδων». «Πρέπει, επιτέλους, η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν από τις βίλες στη Μύκονο και τα εξοχικά των πολλών εκατομμυρίων», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ και στο πρόσφατο παρελθόν έχει εκφραστεί με οξύτατο τόνο για επιχειρηματίες που χρεοκοπούν τις επιχειρήσεις τους, έχουν πλουτίσει και διατηρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία εκτός Ελλάδος, ενώ διεκδικούν κούρεμα των οφειλών τους, χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα «λαμόγια».

Μάλιστα, ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της ανάλυσης του κ. Μητσοτάκη είναι πως η εκκίνηση της εκποίησης ακινήτων μεγαλύτερης αξίας θα λειτουργήσει καταλυτικά, ώστε να ξεκινήσουν και στρατηγικοί κακοπληρωτές να εξυπηρετούν τις οφειλές τους, προκειμένου να υποστούν με τη σειρά τους τη βάσανο της εκποίησης των περιουσιακών τους στοιχείων.

Φυσικά, πάγιο στοιχείο του πολιτικού λόγου της ΝΔ θα είναι η υπενθύμιση πως επί των ημερών της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η πρώτη κατοικία προστατευόταν αποτελεσματικά και με νομοθετική μέριμνα, έως το ύψος των 200.000, ενώ σήμερα η λεγόμενη προστασία της πρώτης κατοικίας, πέραν των διατάξεων των νόμων Κατσέλη και Σταθάκη, ουσιαστικά δεν προστατεύεται από κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο, με αποτέλεσμα να μην γίνονται μεγάλες εκποιήσεις ακινήτων λόγω του μορατόριουμ που εφαρμόζουν οι τράπεζες.

Νηνεμία στο εσωκομματικό μέτωπο

Την ίδια ώρα, στο εσωκομματικό μέτωπο επικρατεί νηνεμία, καθώς παρά τις συζητήσεις γύρω από την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να εξαιρέσει μέλη της οικογένειάς του από υπουργικές και πολιτειακές θέσεις, νέα κλιμάκωση δεν υπήρξε. Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ που τοποθετήθηκαν σε ΜΜΕ συντάχθηκαν ουσιαστικά με την απόφαση του προέδρου του κόμματος, ενώ στην αποκλιμάκωση συνέδραμε και η κ. Μπακογιάννη, η οποία δεν έχει μέχρι στιγμής αντιδράσει δημοσίως. Σε κάθε περίπτωση, μένει να φανεί, αν αυτή η καταλαγή θα είναι μόνιμη ή προσωρινή, αν και πολλά εξαρτώνται από την αντίδραση της ίδιας της κ. Μπακογιάννη, όποτε αυτή και αν έρθει.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.