Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Υλοποιείται η τελευταία επιθυμία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την ανάπλαση των Λευκών Ορέων

Την τελευταία επιθυμία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για ανάπλαση και ανάδειξη του φυσικού κάλλους των Λευκών Ορέων αποφάσισε να κάνει πράξη, σε συνεργασία με τρεις σημαντικούς περιβαλλοντικούς οργανισμούς, το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Οι τρεις βασικοί άξονες του έργου θα είναι η χάραξη μονοπατιών πεζοπορίας, η δημιουργία ενός βοτανικού κήπου με αρωματικά και ιαματικά φυτά, αλλά και η πρότυπη οικολογική αποκατάσταση σε μια περιοχή 1300 στρεμμάτων στα Λευκά Όρη.

Η πρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης Κατερίνα Μητσοτάκη, ανοίγοντας την εκδήλωση, μίλησε για την αγάπη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για το φυσικό περιβάλλον. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν αισθανόταν άνετα να βλέπει πυρκαγιές στην τηλεόραση. «Κλείσε αυτό, δεν αντέχω να το βλέπω. Δεν αντέχω να βλέπω να καίγονται τα δάση», έλεγε τότε στα παιδιά του, όπως θυμήθηκε η κ. Μητσοτάκη. Ακόμα, η πρόεδρος του ΙΚΜ θυμήθηκε και τις πολλές πολιτικές μάχες του άλλοτε πρωθυπουργού για το φυσικό περιβάλλον, υπενθυμίζοντας και την τελευταία του επιθυμία στην κηδεία του, αντί στεφάνων, να δοθούν χρήματα-215.000 ευρώ-σε επιλεγμένες οργανώσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Με τη σειρά του, ο ταμίας του ΙΚΜ Κωνσταντίνος Λούλης υπογράμμισε ότι τελευταία επιθυμία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν η αναγέννηση των Λευκών Ορέων. Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με τον κ. Λούλη, το ΙΚΜ αναλαμβάνει πρωτοβουλία γι’ αυτόν τον σκοπό, κάνοντας λόγο για μια πρωτότυπη πρωτοβουλία που εκτείνεται από τη Κρητικό ως το Λιβυκό πέλαγος, μέσω των Λευκών Ορέων. Το ΙΚΜ θα συνεργαστεί με την Ελληνική Εταιρεία Περιβαλλλοντος και Πολιτισμού, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και το WWF για την προστασία, την αποκατάσταση και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος των Λευκών Ορέων. Τρεις βασικοί άξονες του έργου είναι η δημιουργία δικτύου μονοπατιών, η δημιουργία βοτανικού κήπου φαρμακευτικών και αροματικών φυτών και η πρότυπη οικολογική αποκατάσταση σε περιοχή των Λευκών Ορέων.

Εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού η κ. Λυδία Καρρά μίλησε για το δίκτυο των μονοπατιών που θα δημιουργηθούν και το οποίο θα περιλαμβάνει διαδρομές στις περιοχές του Θερίσου και της Τρομάρισσας, όπου το 1943 και το 1944 υπεγράφησαν οι ομώνυμες συμφωνίες με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Πρόκειται για ένα δίκτυο 15 διαδρομών, συνολικού μήκους 58 χιλιομέτρων, ενώ οι εργασίες που θα γίνουν θα αφορούν την απομάκρυνση σε 11 χιλιόμετρα κλαδέματα και εκθαμνώσεος και 15,3 χιλιόμετρα απομακρύνσεις φερτών υλικών. Μάλιστα, κατά τις προετοιμασίες, άνθρωποι της Εταιρείας περπάτησαν το μονοπάτι με τη συμμετοχή του και του Κυριάκου και της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη.

Όσον αφορά τη δημιουργία του Βοτανικού Κήπου Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών που θα γίνει με τη βοήθεια της της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Μεταφορφώσεως του Σωτήρος, η έμφαση θα δοθεί στην ανάδειξη των ιαματικών φυτών της κρητικής γης, σε χώρο που αποτελεί και την αφετηρία και τον πρώτο σταθμό της διαδρομής φύσης στα Λευκά Όρη.

Τέλος, εκ μέρους του WWF, ο πρόεδρος κ. Γιαννίκος και ο επιστημονικός υπεύθυνος καθηγητής κ. Γρηγόρης Βάρρας μίλησαν για το πώς θα γίνει η πρότυπη οικολογική αποκατάσταση στην περιοχή των Λευκών Ορέων. Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός υγιούς οικοσυστήματος, ανθεκτικού στις διάφορες απειλές που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και την κλιματική αλλαγή. Η αποκατάσταση θα περιλαμβάνει τον εντοπισμό θέσεων φύτευσης, την αντιπυρική προστασία, τη διαχείριση της βόσκησης, την πρόσβαση μέσω μονοπατιών και την αναψυχή σε μια περιοχή έκτασης 1300 στρεμμάτων.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.