Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Από τον Μπαγιάρ στον Ερντογάν

Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν η μόνη που συζητήθηκε έντονα.

Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα συζητήθηκε αρκετά, κυρίως για τα όσα ειπώθηκαν στις επίσημες δηλώσεις που έκανε τόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας, όσο και ο Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτή όμως δνε ήταν ημοναδική επίσκεψη Τούρκου αξιωματούχου που έγραψε ιστορία. 

Πέρασαν 65 χρόνια από την τελευταία φορά που ο πρόεδρος της γειτονικής μας χώρας επισκέφτηκε επίσημα την Ελλάδα. Την πρώτη και τελευταία αυτή επίσκεψη είχε πραγματοποιήσει ο 3ος πρόεδρος της Τουρκίας, Τζελάλ Μπαγιάρ στις 28 Νοεμβρίου του 1952.

Τον Τούρκο πρόεδρο είχε υποδεχτεί τότε ο βασιλιάς Παύλος και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, ο οποίος και τον ανακήρυξε επίτιμο πολίτη της Αθήνας και του έδωσε το μετάλλιο της πόλης.

Η επίσκεψη είχε καθαρά εθιμοτυπική μορφή. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε επισκεφτεί την Κόρινθο και την Ακρόπολη, είχε δειπνήσει με το Βασιλικό ζεύγος και είχε αποχωρήσει τρεις ημέρες αργότερα, χωρίς να έχουν παρθεί σημαντικές αποφάσεις σε κάποιο θέμα. Στους δρόμους οι πολίτες έριχναν στην πομπή του προέδρου λουλούδια και το όλο κλίμα της επίσκεψης ήταν πανηγυρικό.

Επίσκεψη Οζάλ

Αντίθετα στην πρώτη επίσκεψη Τούρκου πρωθυπουργού στην μεταδικτατορική Ελλάδα τον Ιούνιο του 1988, το κλίμα κάθε άλλο παρά «γιορτινό» και ειρηνικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο Τουργκούτ Οζάλ επισκέφθηκε την χώρα μας επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου. Είχε προηγηθεί η κρίση του «Σισμίκ 1» τον Μάρτιο του 1987. Ο Οζάλ έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες τόσο στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού όσο και στην Ακρόπολη, όπου μια ομάδα γυναικών από την Κύπρο στάθηκαν μπροστά στην είσοδο.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζητούσαν επί τρεις ημέρες στο resost της Βουλιαγμένης, προσπαθώντας να ξεπεράσουν τις διαφωνίες που, λίγους μήνες νωρίτερα, τους είχαν φέρει στα πρόθυρα του πολέμου.

Οι προσδοκίες κι από τις δύο πλευρές δεν ήταν μεγάλες. Από μόνη της βέβαια η συνάντηση αποτελούσε μία σπουδαία παγκόσμια είδηση.

Η συνάντηση αυτή έφερε ως αποτέλεσμα την απόφαση του «Νταβός», όπου οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να βάλουν στην άκρη τα μεγάλα προβλήματα προκειμένου να πραγματοποιήσουν μια προσέγγιση σε θέματα χαμηλής πολιτικής.

1η επίσκεψη Ερντογάν

Ο δεύτερος μετά τον Οζάλ πρωθυπουργός της Τουρκίας που επισκέφθηκε την Αθήνα ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο του 2004, λίγο μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους, στις 24 Απριλίου. Η επίσκεψη έμεινε σε επίπεδο διακήρυξης της βούλησης του ιδίου και του Κώστα Καραμανλή για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, ενώ στα ουσιαστικά ζητήματα, όπως το Αιγαίο και το Κυπριακό, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική συζήτηση .

Η επίσκεψη του Ερντογάν στη Θράκη που ακολούθησε, μπορεί να έγινε με τη συγκατάθεση της Αθήνας, αλλά είναι δεδομένο πως επιβάρυνε το κλίμα. Ήταν άλλωστε ο πρώτος Τούρκος πρωθυπουργός έπειτα από 52 χρόνια που επισκέφτηκε την περιοχή.«Η παρουσία μου εδώ πρέπει να είναι ένα μάθημα (φιλίας) για όλους τους ανθρώπους», είχε πει ο Ερντογάν μιλώντας στην Κομοτηνή.

2η επίσκεψη Ερντογάν

Στις 14 Μαΐου του 2010 ο Ερντογάν επισκέφτηκε για 2η φορά την χώρα μας. Μία επίσκεψη που ο Βρετανικός Guardian είχε χαρακτηρίσει ως «επαναστατική», αφού είχε σκοπό να εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και να βοηθήσει την Ελλάδα στην μεγάλη της οικονομική κρίση. Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο πως στην επίσκεψη αυτή συνοδεύονταν από 350 Τούρκους επιχειρηματίες.

Θεωρήθηκε το ξεκίνημα μιας πιο στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, χωρίς ωστόσο να βγει κάποια σημαντική «είδηση» τελικά. Ο Ερντογάν συναντήθηκε τόσο με τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, όσο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά και σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ είχε ταχθεί υπέρ της μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό σύστησε «υπομονή», έως ότου ξεπεραστεί η δύσκολη περίοδος.

Επίσκεψη Νταβούντογλου

Ο επόμενος Τούρκος πρωθυπουργός που επισκέφτηκε την Αθήνα ήταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου στις 5 Δεκεμβρίου του 2014, ως καλεσμένος του τότε Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Νέας Δημοκρατίας είχε αναφερθεί στο Κυπριακό προτείνοντας μια λύση που θα βασίζεται στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ είχε επίσης στηρίξει τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας. Η συνάντηση, δεδομένα, δεν μας είχε κάνει... σοφότερους.

Επίσκεψη Γιλντιρίμ

Η τελευταία επίσκεψη Τούρκου αξιωματούχου στη χώρα μας, ήταν αυτή του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, στις 19 Ιουνίου του 2017. Στην συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα συζητήθηκε το Κυπριακό, οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, αλλά επίσης το αίτημα της Άγκυρας να εκδοθούν οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί που ήρθαν παράνομα στην Ελλάδα μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016. Από την συνάντηση αυτή, το πιο σημαντικό που προέκυψε ήταν η επικείμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην χώρα μας.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί τη Θράκη, όπου συναντήθηκε με μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της περιοχής σε χωριό της Ροδόπης.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.