Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Όταν η ΝΔ πρότεινε κήρυξη απεργιών με 50%+1 και ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούσε

Με ένταση επιμένει η ΝΔ στο επί μακρόν αίτημά της για κήρυξη απεργιών με 50%+1.

Με ακόμα μεγαλύτερη σπουδή ακόμα και από την κυβέρνηση που καταθέτει τη ρύθμιση, υπεραμύνεται η ΝΔ της ρύθμισης για την προκήρυξη απεργιών με υποχρεωτική πλειοψηφία 50%+1 επί των οικονομικά ενήμερων μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων. Μάλιστα, στην οδό Πειραιώς παρατηρούν με ενδιαφέρον και τη δυστοκία της κυβέρνησης στην κατάθεση της επίμαχης ρύθμισης στη Βουλή, ιδίως από τη στιγμή που, όποια μορφή και αν έχει, δεν θα έχει σημαντικές αλλαγές επί της ουσίας.

Η θέση της ΝΔ για την προκήρυξη απεργιών, πάντως, δεν είναι καινούργια και μάλιστα την είχε υπογραμμίσει από τον Μάρτιο του 2017 ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την απεργία εκείνων των ημερών στα ΜΜΕ, είχε ταχθεί υπέρ της προκήρυξης απεργιών με πλειοψηφία 50%+1, με αποτέλεσμα να δεχθεί τα σφοδρά πυρά εκ μέρους της κυβέρνησης. «Χρειάζεται αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Καμία απεργία χωρίς το 50%+1 των εργαζομένων. Να μπει τέλος στην ασυδοσία των συνδικαλιστών», έγραφε τότε ο κ. Μητσοτάκης. Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία έκανε λόγο  για «ένα ακόμα νεοφιλελεύθερο κρεσέντο», καθώς όπως σημείωνε η Κουμουνδούρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την απεργία στα ΜΜΜ για να επιτεθεί συνολικά στα δικαιώματα των εργαζομένων». Μάλιστα και ο πρόεδρος  της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε τότε κατηγορήσει τον πρόεδρο της ΝΔ πως ταυτίζεται με τις απόψεις του ΔΝΤ σε μια κρίσιμη συγκυρία-καθώς η δεύτερη αξιολόγηση ήταν σε εξέλιξη.

Να σημειωθεί πως τη θέση του για τη συνολική μεταρρύθμιση του συνδικαλιστικού νόμου και, φυσικά, την αλλαγή του τρόπου προκήρυξης των απεργιών, είχε υπογραμμίσει ο πρόεδρος της ΝΔ και στην ομιλία του στη ΔΕΘ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης ξεκαθάρισε τη στάση της ΝΔ επί του ζητήματος της τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας, ξεκαθαρίζοντας τη θετική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η ατολμία της κυβέρνησης να ψηφίσει ακόμη και αυτονόητες μεταρρυθμίσεις, επιβεβαιώνεται από τα πήγαινε - έλα της τροπολογίας για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Η ΝΔ όχι μόνο πιστεύει στην ανάγκη να συμμετέχει τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων στην απόφαση για να προκηρυχθεί απεργία, αλλά η εν λόγω τροπολογία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καταδειχθεί ποιοι πιστεύουν πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις και ποιοι εξυπηρετούν τα πιο αναχρονιστικά συντεχνιακά συμφέροντα», σημείωνε με νόημα ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ.

Μάλιστα, στο ζήτημα τοποθετήθηκε με το δικό του πληθωρικό στυλ και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «ξεφτίλες». «Πόσο ξεφτίλες είστε; Όπως το λέω! Φέρνετε νομοσχέδιο 50+1 για τις απεργίες;», διερωτήθηκε στη Βουλή ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει στη συνέχεια: «Εγώ, το πρωί ξύπνησα με μεγάλη χαρά. Ερχόμουνα και δεν κρατιόμουνα να ψηφίσω την τροπολογία. Έκανα λάθος όμως που γράφτηκα στη ΔΑΠ ΝΔΦΚ, γιατί ήθελα το 50 συν 1 για τις απεργίες. Δεν ήξερα ότι έκανα λάθος. Αν ήθελα να καταργηθούν οι απεργίες στην Ελλάδα έπρεπε να γραφτώ στον ΣΥΡΙΖΑ».


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.