Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ζόραν Ζάεφ: Ευαίσθητο το θέμα της ονομασίας, να μας στηρίξουν οι Έλληνες

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ζητά τη στήριξη από τους Έλληνες πολίτες.

Σε μία επιχείρηση μεταστροφής του κλίματος στις σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ζητά τη στήριξη από τους Έλληνες πολίτες. 

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ζάεφ  ζητά «στήριξη και βοήθεια από τους Έλληνες πολίτες και φυσικά μέσα από τους θεσμούς, από την ελληνική κυβέρνηση, από την αντιπολίτευση και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο». Και, αναγνωρίζοντας ότι το θέμα της ονομασίας είναι «ένα ευαίσθητο θέμα και δεν είναι καθόλου εύκολο ούτε για τους Έλληνες πολιτικούς», υπογραμμίζει τη βούλησή του, «να προσπαθήσουμε να καταλάβει ο ένας τον άλλο και να ενθαρρύνουμε την εξεύρεση λύσης, η οποία θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές». Εν κατακλείδι, προτείνει «να νοιαστούμε περισσότερο για το μέλλον μας παρά για το παρελθόν μας».

Εξάλλου, για την ΠΓΔΜ δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, διακηρύσσει επίσης ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, ενώ τονίζει ότι η μόλις έξι μηνών κυβέρνησή του καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις κυρίως στη Δικαιοσύνη, στη Δημόσια Διοίκηση και στην Εκπαίδευση, ενώ όσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις προτεραιότητα δίνεται στη βελτίωση των γειτονικών σχέσεων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «στόχος μας είναι να βγάλουμε τα «βρώμικα χέρια» των πολιτικών από τη Δικαιοσύνη. Αυτό θέλουμε να κάνουμε με το νέο νόμο που ελπίζουμε να ψηφιστεί στις αρχές του 2018, αλλά χρειαζόμαστε και τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Η δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη, αλλά παράλληλα χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς. Στο παρελθόν, μέχρι πριν τέσσερις μήνες, η συμπεριφορά των εισαγγελέων και των δικαστών ήταν να είναι καλοί με την κυβέρνηση. Εμείς δεν το θέλουμε αυτό. Θέλουμε να σέβονται το Σύνταγμά μας και τους νόμους μας και να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με πλήρη ανεξαρτησία.
 
 Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, σχεδιάζει την επίσκεψή του στην Αθήνα, πιθανώς στις αρχές του νέου έτους, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και με Έλληνες βουλευτές


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.