Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Επίδειξη δύναμης από τον Σουλτάνο λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα 

Λίγες ώρες πριν προσγειωθεί στην Αθήνα για την πρώτη του επίσκεψη μετά από επτά χρόνια, ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και στον Αλέξη Παπαχελά, έδωσε ένα ξεκάθαρο στίγμα του τρόπου με τον οποίο ο ίδιος αντιμετωπίζει τον εαυτό του.

Λίγες ώρες πριν προσγειωθεί στην Αθήνα για την πρώτη του επίσκεψη μετά από επτά χρόνια, ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και στον Αλέξη Παπαχελά, έδωσε ένα ξεκάθαρο στίγμα του τρόπου με τον οποίο ο ίδιος αντιμετωπίζει τον εαυτό του, ως ένας ηγέτης παγκόσμιου βεληνεκούς, που συνομιλεί απευθείας με τον Ντόναλντ Τραμπ και έχει στο ξεκάθαρη αντίληψη του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να λυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές. 

Μάλιστα ο Τούρκος Πρόεδρος επανήλθε στο θέμα της αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης, ενός θέματος που ο ίδιος είχε ανοίξει για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2016 και πολλοί εγχώριοι αναλυτές θεωρούσαν ότι αφορά αποκλειστικά το εσωτερικό του ακροατήριο. Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι «συν τω χρόνω, όλες οι Συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η Λωζάνη, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση», επανερχόμενος στο ζήτημα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και την μουδιασμένη απάντηση της κυβέρνησης. Ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε αργά χθες το βράδυ πως «η σημερινή συνέντευξη του κ.  Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα. Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη», ζητώνας σεβασμό στη συνθήκη της Λωζάνης που τη χαρακτήρισε θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών.

Οι -σχεδόν εμμονικές- αναφορές του κ. Ερντογάν στο θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών και η εξιστόρηση της απαίτησης που είχε από τον έλληνα Πρωθυπουργό να εκδώσει τους πραξικοπηματίες διαψεύδει επίσης τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι ο Τούρκος ηγέτης, έρχεται στην Αθήνα με πνεύμα συμφιλιωτικό και χαμηλούς τόνους. «Μου είπε ότι θα δρομολογήσει την κατάσταση, και ότι σε 15 με 20 ημέρες θα εκδίδονταν στην Τουρκία. Αυτό είπε. Αλλά δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος για τον Αλέξη Τσίπρα, τη στιγμή που εγχώριοι αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι ο κ. Ερντογάν θα κάνει δημόσια αναφορά στο θέμα και στις κοινές του δηλώσεις σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Ο κ. Ερντογάν φάνηκε επίσης αμετακίνητος στα θέματα του casus beli στο Αιγαίο, ενώ υπεραμύνθηκε των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο. Δεν παρέλειψε επίσης να χαρακτηρίσει Τουρκική τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ενώ μίλησε γενικόλογα για την ανάγκη συμφιλίωσης και σταθερότητας στην περιοχή, για το κοινό μέλλον των δυο λαών στην περιοχή, τη συνεργασία στο τουρισμό αλλά και τις συγκοινωνίες. Σε ό,τι δε αφορά τις κατηγορίες που του απευθύνονται για αυταρχικό καθεστώς και κατάλυση των δημοκρατικών ελευθεριών, ο κ. Ερντογάν, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως «η τουρκική Δικαιοσύνη δεν μπορεί ποτέ να συγκριθεί με καμία άλλη χώρα» και πως το δικαστικό σύστημα στη γειτονική Τουρκία είναι περισσότερο δίκαιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.