Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ανδρουλάκης: Η επίσκεψη Ερντογάν προσπαθεί να αποπροσανατολίσει από τη δίκη Ντεμιρτάς

Πως η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, έχει ως στόχο να αποπροσανατολίσει την τουρκική κοινή γνώμη από την σημαντική δίκη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, που ξεκινά σήμερα στην Τουρκία, εκτιμά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως αναφέρει το στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, ο Ντεμιρτάς διώκεται συνολικά για 93 αδικήματα και κινδυνεύει με 465 χρόνια φυλάκισης. Κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για προσβολή του προσώπου του Τούρκου Προέδρου, τη χρήση της κουρδικής γλώσσας στις ομιλίες του, προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας, την υποστήριξη εγκληματιών και την υποκίνηση μίσους.

Παρά τα σχετικά ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Τουρκία να εξακολουθεί να διατηρεί το καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη, γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να εξαντλήσει τα περιθώρια πίεσης προς την τουρκική κυβέρνηση για την παροχή μιας δίκαιης δίκης για όλους όσους πρόκειται να περάσουν το κατώφλι των δικαστηρίων. Σήμερα, όσο ο Τούρκος Πρόεδρος θα είναι στην Αθήνα, θα ξεκινά η δίκη Ντεμιρτάς στην Άγκυρα, 399 μέρες μετά τη σύλληψη του. Ο ίδιος, λίγους μήνες πριν τη σύλληψή του, είχε συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου και είχαμε συζητήσει μαζί του για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Τουρκία αλλά και την ήδη τότε διαφαινόμενη άρση της βουλευτικής ασυλίας του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, καταλήγει: «Εύχομαι και ελπίζω να γίνει απόλυτα σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα αποτελεί Κράτος Δικαίου, με ισχυρούς και ανεξάρτητους θεσμούς. Όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη. Οι αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης για την παροχή ασύλου ή τη μη έκδοση προσώπων ενδιαφέροντος στην Τουρκία δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να συμπεριληφθούν στην ατζέντα των διμερών συναντήσεων Η ανάγκη διατήρησης καλών σχέσεων γειτονίας με την Τουρκία είναι υπαρκτή αλλά με κανέναν τρόπο δεν περιλαμβάνει συμβιβασμούς στον τομέα των δικαιωμάτων του ανθρώπου εντός της ελληνικής επικράτειας».


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.