Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Να επισπεύσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις θέλει η Σερβία

Στήριξη της Σερβίας για επιτάχυνση διαδικασιών εισόδου της χώρας στην ΕΕ ζήτησε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς από τους συνομιλητές του πρωθυπουργούς Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ελλάδας, όπως ανέφερε ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς συνόδου, στο Βελιγράδι.

Η τετραμερής σύνοδος Ελλάδας-Βουλγαρίας- Σερβίας-Ρουμανίας συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα με συμμετοχή και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.

Η σύνοδος άρχισε το βράδυ της Παρασκευής με δείπνο εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Βίλλα «MIR», ιστορικό κτήριο που χτίστηκε το 1979 για να κατοικήσει ο τότε ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ - Τίτο, πράγμα που δεν συνέβη ποτέ, λόγω του θανάτου του, το 1980. Ο οικοδεσπότης Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποδεχόμενος τους πρωθυπουργούς των τριών χωρών τους πρόσφερε από ένα καλάθι με παραδοσιακά ποτά και τοπικά προϊόντα της Σερβίας. Στο δείπνο εργασίας παραβρέθηκε και η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπερνάμπιτς.

Ο κ. Βούτσιτς, με ανάρτηση του στο Twitter, ανέφερε ότι τα θέματα της συνάντησης υτης Παρασκευής ήταν η οικονομική συνεργασία, η υλοποίηση από κοινού έργων υποδομής και η υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας.

Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθούν και οι διαβουλεύσεις το Σάββατο, ενώ θα δοθεί έμφαση στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, με προτεραιότητα στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας. Οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών αναμένεται να ασχοληθούν και με την προετοιμασία της Συνόδου Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο του ερχόμενου έτους, όπως επίσης και με τη βαλκανική ατζέντα της βουλγαρικής προεδρίας στην Ε.Ε., το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Η τετραμερής Σύνοδος Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, στο Βελιγράδι, είναι η δεύτερη και γίνεται σε συνέχεια της προηγούμενης συνόδου, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, τον περασμένο Οκτώβριο, γεγονός που καταδεικνύει ότι σιγά σιγά θεσμοθετείται το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις τέσσερις χώρες.

Μετά το πέρας της διάσκεψης στο προεδρικό μέγαρο της Σερβίας, οι τέσσερις ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 11 (τοπική ώρα), ενώ θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.