Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Λυκούδης: Όταν βάζεις φόρους και όταν κουρεύεις πρόβατα, να σταματάς πριν γδάρεις το πετσί

Για υφεσιακές επιπτώσεις από τον προϋπολογισμό του 2018 έκανε λόγο ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης.

Σε ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η αριστεροδεξιά συγκυβέρνηση έχει στοιχίσει πολύ ακριβά στον ελληνικό λαό. Ανεπανόρθωτα ακριβά. Ένα ολόκληρο ΑΕΠ με απώλειες στο διηνεκές.Οι βουλευτές της συμπολίτευσης, οφείλουν μια ειλικρινή απάντηση στο Ερώτημα αυτό. Καμιά σιωπή, ακόμα και αν είναι αιδήμων, δεν πρόκειται να τους προστατεύσει».

«Πρώτον, ο προϋπολογισμός του 2018 θα έχει υφεσιακές επιπτώσεις. Διότι, επιδιώκει ακόμα μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα από τα απαιτούμενα και αφαιμάσσει με διάφορους τρόπους μια οικονομία που ασθμαίνει.

Δεύτερον, είναι προϋπολογισμός υπερβολικής λιτότητας. Μειώνονται οι κοινωνικές δαπάνες και τα κοινωνικά επιδόματα. Επιβάλλονται νέοι φόροι. Οι ευπαθείς ομάδες και οι μικροσυνταξιούχοι θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες. Και έπεται η συνέχεια το 2019.

Η εξοντωτική φορολόγηση των πολιτών και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων και μεσαίων τάξεων δεν αποτελεί μόνο μια αποκρουστική μορφή «έννομης ληστείας», αλλά και καθαρή πολιτική εξαθλίωσης.

Το 13.4% του συνόλου των φορολογουμένων καταβάλλει το 63%  των φόρων. Η κυβέρνηση αφού έσκαψε τον φορολογικό τάφο των πολιτών επαίρεται για το δήθεν «κοινωνικό μέρισμα» που δεν προκύπτει βεβαίως από κάποια ανάπτυξη αλλά από την υπερφορολόγηση και τη μείωση των δημοσίων δαπανών. Φτωχοποίηση και εξαθλίωση είναι η «συνταγή» των πλεονασμάτων. Μοιράζετε ξένα κόλλυβα.

Ξέρετε μου θυμίζετε κάτι που είχε πει ένας αμερικανός πρόεδρος: «Όταν βάζεις φόρους και όταν κουρεύεις πρόβατα, καλό είναι να σταματάς πριν γδάρεις το πετσί», σημείωσε.

«Η ακραία φτώχεια πλήττει σήμερα 1.5 εκ συμπολιτών μας με θύματα κυρίως τους νέους και τους ανέργους. Αυτοί που κάποτε σκωπτικά ομιλούσαν για μισθούς Βουλγαρίας τους έχουν σήμερα επιβάλει οι ίδιοι. Ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με καθεστώς μερικής απασχόλησης αμείβεται σήμερα με 407 ευρώ το μήνα μεικτά. Το 50% των νέων προσλήψεων είναι μερικής απασχόλησης. Στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι είναι πλέον φτωχοί, εφόσον το 52% περίπου στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται κατά μέσο όρο με 800 ευρώ το μήνα, ενώ 1.5 εκ. εργαζομένων παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες», πρόσθεσε.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.