Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τσίπρας: Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη

«Πετυχαίνουμε τους στόχους» διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας, στα εγκαίνια της ΤΟΜΥ Ευόσμου.

Tη βεβαιότητα πως «μέσα σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες κρίσης, όχι μόνο πετυχαίνουμε τους στόχους και βγάζουμε τη χώρα από την κρίση, αλλά, ταυτόχρονα, κάνουμε και ό,τι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε, πρωτίστως αυτούς που το έχουν ανάγκη» εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία στην τελετή εγκαινίων της Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ), στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Έρχονται μέρες καλύτερης δημοσιονομικής δυνατότητας

«Βρίσκομαι εδώ, για άλλη μια φορά, στη δυτική πλευρά της πόλης, γιατί γνωρίζω πολύ καλά όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, σε όλη τη χώρα, την ταξική αντίθεση που ήταν και η αιτία η οποία μας οδήγησε στην κρίση. Διότι οι άνθρωποι που ζουν εδώ, στη δυτική Θεσσαλονίκη, δεν είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν offshore και να βγάλουν τα λεφτά τους έξω αφορολόγητα» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Αυτούς εμείς θέλουμε να στηρίξουμε και με αυτούς δίπλα-δίπλα θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και θα οικοδομήσουμε μια πιο δίκαιη κοινωνία για τις μέρες που έρχονται, που θα είναι μέρες καλύτερης δημοσιονομικής δυνατότητας, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και μέρες ελπίδας και προοπτικής για τους νέους ανθρώπους, για τη νέα γενιά και για αυτούς που υπέφεραν περισσότερο.

Αυτή η προσπάθεια που τώρα υλοποιείται, έχει ίσως μια μεγαλύτερη αξία, γιατί δεν υλοποιείται σε μια εποχή που ο δημόσιος προϋπολογισμός έχει δυνατότητες. Δεν υλοποιείται σε μια εποχή που το δημόσιο χρήμα ρέει από τα μπατζάκια μας. Και μάθαμε, βεβαίως, ότι όταν έρεε από τα μπατζάκια μας δεν έγιναν υποδομές κοινωνικής προστασίας. Έφευγαν αριστερά και δεξιά προμήθειες και μίζες, δυστυχώς.

Έχει μεγαλύτερη αξία αυτή εδώ η προσπάθεια, διότι υλοποιείται σε μια περίοδο δημοσιονομικής στενότητας και παρά τη δημοσιονομική ασφυξία είμαστε σήμερα σε θέση να πούμε, εκεί που άλλοι απέτυχαν εμείς πετυχαίνουμε και βγαίνουμε από την κρίση και σε λίγους μήνες τα μνημόνια θα είναι παρελθόν. Ναι, πετυχαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και με το παραπάνω. Όχι μόνο τα πλεονάσματα που προέβλεπαν οι συμφωνίες με τους δανειστές μας, αλλά παραπάνω, γι΄ αυτό και έχουμε τη δυνατότητα, το περίσσευμα να το μοιράσουμε με δικαιοσύνη σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Την Παρασκευή το κοινωνικό μέρισμα σε 1.320.000 οικογένειες

Για αυτό και, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, μεθαύριο Παρασκευή, 1.320.000 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα θα μοιραστούν το κοινωνικό μέρισμα. Και ακόμα περισσότερες, διότι θα ξανανοίξει η πλατφόρμα την επόμενη εβδομάδα για να αντιμετωπιστούν και ορισμένες δυσκολίες ή αδικίες, άρα θα μεγαλώσει ακόμα αυτός ο αριθμός.

Πάνω, λοιπόν, από το 1/3 των νοικοκυριών στον τόπο μας. Αυτοί που το έχουν ανάγκη, θα πάρουν από αυτό το περίσσευμα, το οποίο βγήκε μέσα από τις δυνατότητες που είχαμε, μέσα από τον εξορθολογισμό, τη μείωση της σπατάλης, την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αλλά, βεβαίως, και την αναπτυξιακή δυναμική που έχει αποκτήσει η οικονομία μας, να φτάσουμε στο σημείο εκείνο να έχουμε αυτό το περίσσευμα για να το μοιράσουμε με δικαιοσύνη σε αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη».

Αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων κατά 40%

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα, πως «ταυτόχρονα έχουμε τη δυνατότητα, μέσα σε αυτές τις συνθήκες να αυξήσουμε κατά 40% τα κοινωνικά επιδόματα, από τα 650 εκατομμύρια πάμε στα 910 εκατομμύρια, τα οποία το 2018 θα δοθούν ως οικογενειακή ενίσχυση, όχι μόνο σε αυτούς που έχουν 3 και 4 παιδιά, αλλά και σε όσους έχουν δύο και ένα παιδί. Και ταυτόχρονα γίνεται θεσμός το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που αφορά περίπου 700.000 συμπολίτες μας και προβλέπονται 760.000.000 για αυτούς».


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.