Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

O Kοτζιάς ενημερώνει τη βουλή για την επίσκεψη Ερντογάν 

Ο προχθεσινός καβγάς στην Τουρκική βουλή άναψε φωτιές στην Αθήνα - αν και κανείς στην εγχώρια πολιτική σκηνή δεν περίμενε τους “γείτονες” για να βρει αφορμή να τσακωθεί. Η επίσκεψη Ερντογάν εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αν και για ακόμη μια φορά, στις χθεσινές του δηλώσεις ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε πως η επίσκεψη ήταν πετυχημένη διότι - όπως είπε - η κυβέρνηση κατάφερε να ξεπαγώσει κανάλια συνεννόνησης και συζήτησης που ήταν απαραίτητα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση - δια του αρμόδιου τομεάρχη Γιώργου Κουμουτσάκου - αναμένεται πάντως και στην σημερινή συζήτηση στη βουλή να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση υπήρξε απροετοίμαστη στη συγκεκριμένη επίσκεψη, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις προχθεσινές δηλώσει Γιλντιρίμ περί “γκρίζων ζωνών” και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου. “Η επίσκεψη Ερντογάν όχι μόνον δεν βελτίωσε, αλλά τραυμάτισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις” είπε χθες ο κ. Κουμουτσάκος, δίνοντας ένα στίγμα της σημερινής του τοποθέτησης στη βουλή. “Το βαθύ κράτος της Άγκυρας αναδύεται για μια ακόμα φορά (...) λίγα μόλις εικοσιτεράωρα μετά την επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του Προέδρου Ερντογάν που υποτίθεται, είχε ως σκοπό τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων”, υποστήριξε σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, ενώ και η Ένωση Κεντρώων, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επέτρεψε στον Τούρκο Πρόεδρο να θέσει τη δική του ατζέντα επί ελληνικού εδάφους.

Η Αθήνα βέβαια παρακολουθεί στενά τις δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών και θεωρεί ότι εντάσσονται σε ένα εσωτερικό παιχνίδι αντιπαράθεσης της γειτονικής χώρας που όμως αντανακλά στο Αιγαίο και στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Ήδη, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, έχουν κανονιστεί υπουργικές επισκέψεις (ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας θα βρεθεί στην Τουρκία) ενώ το Φεβρουάριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δυο χωρών στη Θεσσαλονίκη. Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για “θετική ατζέντα” μεταξύ των δυο χωρών, ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν. 
 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.