Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

«Καίει» από το Αιγαίο ως την Αθήνα και τις Βρυξέλλες το προσφυγικό

Η όλο και χειρότερη κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, ως προς τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, ήταν το «καμπανάκι» για την κυβέρνηση. Η πρόταση Τουσκ, όμως, για κατάργηση της υποχρεωτικής υποδοχής από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν μια ηχηρή «καμπάνα». Έτσι, στη σημερινή συνάντηση Τσίπρα, Γιουνκέρ και Μέρκελ στις Βρυξέλλες - στην οποία θα παραστεί και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπορίσοφ - η οποία προέκυψε ύστερα από αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, στόχος είναι να δηλωθεί ξεκάθαρα πως δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια εκ μέρους της Ευρώπης. Διότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σήμαινε πως η Ελλάδα γυρίζει πίσω δυο χρόνια στην προσφυγική κρίση και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μετατραπεί σε «αποθήκη» ψυχών. Ιδιαίτερα αν αυξηθούν κι άλλο οι ροές προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια.

Προκαταβολικά, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «άκομψη, άκαιρη και άστοχη» την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διαβλέποντας την προσπάθεια Τουσκ να κάνει αβάντες στους «σκληρούς» της ομάδας του Βίζεγκραντ - μεταξύ των οποίων και η χώρα του, δηλαδή η Πολωνία. Η Ελλάδα πάντως δείχνει να διαθέτει συμμάχους στις Βρυξέλλες στο συγκεκριμένο ζήτημα, με πρώτο τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόταση Τσίπρα για συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και επιτέθηκε με δηλώσεις του στον Τουσκ. Ανάλογες τοποθετήσεις ήρθαν από τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, αλλά και τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Στο ζήτημα διαμορφώνεται μάλιστα και εθνική γραμμή, καθώς τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Φώφη Γεννηματά κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος και αποδοκίμασαν με έντονο τρόπο τις δηλώσεις Τουσκ στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αντίστοιχα - με τον κ. Τσίπρα να δίνει το παρών στη συνάντηση των Σοσιαλιστών, όπως συνηθίζει το τελευταίο διάστημα, ως παρατηρητής.

Στην Αθήνα θεωρούν πως η πρόταση Τουσκ είναι βαθιά αντιευρωπαϊκή και αντιτίθεται στις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ. Πράγμα που αναμένεται να επαναλάβει ο πρωθυπουργός και στη σημερινή συνάντηση με Γιουνκέρ-Μέρκελ, αλλά και κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ένα από τα θέματα της οποίας είναι πλέον και το προσφυγικό. Στη συνάντηση των Βρυξελλών θα συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό το πρίσμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Αφενός ο πρωθυπουργός θα αναλύσει όσα συμφωνήθηκαν - κατά τον ίδιο - με την Τουρκία στην πρόσφατη επίσκεψη Έρντογαν στην Αθήνα, αφετέρου θα μεταφέρει τα παράπονα του Τούρκου προέδρου για τα κονδύλια που, όπως ισχυρίστηκε, δεν έχει εκταμιεύσει η Κομισιόν υπέρ της Τουρκίας με βάση τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Παράλληλα, η Ελλάδα, προκειμένου να διατηρηθεί σε θέση ισχύος σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, θα πρέπει να δηλώσει στις Βρυξέλλες έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της. Διότι η πρόθεση - και άμεση ανάγκη - αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου και η προώθηση στην ενδοχώρα ακόμη και όσων αιτούνται ασύλου (σ.σ.: μέχρι σήμερα, θα έπρεπε να παραμείνουν στα νησιά μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους) σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να δημιουργήσει νέα κέντρα κράτησης «κλειστού τύπου», που θυμίζουν αυτά της Αμυγδαλέζας. Κάτι που αναμένεται να συγκεντρώσει αρκετές εσωκομματικές αντιδράσεις και κυρίως από όσους υποστηρίζουν την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» και τους λεγόμενους «δικαιωματικούς».


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.