Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Οι δηλώσεις Ζάεφ θερμαίνουν τη διαπραγμάτευση 

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποδεχθεί γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της χώρας, σε συνδυασμό με την κυβερνητική ανακοίνωση μετονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων θερμαίνουν το κλίμα στην διαπραγμάτευση. Αυτό αποτυπώθηκε και στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, που χαιρέτισε την απόφαση της μετονομασίας του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τα Σκόπια με τα ελληνικά σύνορα σε “Αυτοκινητόδρομο Φιλίας”, αλλά και του διεθνούς αεροδρομίου των Σκοπίων, ως ένα θετικό βήμα “για την αντιστροφή των όσων έγιναν την τελευταία δεκαετία και επιβάρυναν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών”.

Οι θετικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού αλλά και οι μετονομασίες που τις συνόδευσαν ανοίγουν πλέον το δρόμο για μια πιθανή επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, για την επόμενη συνάντησή του με το Νικολά Δημητρόφ. Εναλλακτικά, οι δυο άντρες θα βρεθούν στις 15-16 Φεβρουαρίου, στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ κι εκεί, πιθανότατα ο έλληνας υπουργός εξωτερικών, θα παραδώσει στη σκοπιανή πλευρά, το σχέδιο συμφώνου που επεξεργάζεται όλες τις τελευταίες μέρες.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των δημόσιων προσκλήσεων του κ. Κοτζιά προς τους κκ. Ζάεφ και Δημητρώφ να τοποθετηθούν ως πως το ποια ονομασία επιθυμούν. Είχε προηγηθεί συνέντευξη του κ. Κοτζιά στο euronews, που δήλωνε για πρώτη φορά την προτίμηση της Αθήνας σε ονομασία με σλαβική χροιά, δηλώνοντας επί της ουσίας ότι το GornaMacedonia, (Άνω Μακεδονία) το SevernaMacedonia (Βόρεια Μακεδονία) αλλά και το Vardaska Macedonia (Μακεδονία του Βαρδάρη).

Οι δηλώσεις Ζάεφ ήρθαν σε μια χρονική συγκυρία όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσιοποίησε χθες την Έκθεση Στρατηγικής για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου έγινε σαφές πως η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να προτείνει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ, επισημαίνοντας πάντως ότι αποτελεί προϋπόθεση ένταξης, η επίλυση διμερών και συνοριακών διαφορών - ένα ακόμη ξεκάθαρο μήνυμα από το διεθνή παράγοντα για την ανάγκη επίλυσης του ονοματολογικού.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Best of Internet