Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Γαλάζια πυρά για «πολωνοποίηση» της πολιτικής ζωής

Η ΝΔ κλιμακώνει την επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και θέτει ζήτημα διάκρισης των εξουσιών.

Κλιμακώνει την επίθεσή της στην κυβέρνηση η ΝΔ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση που κάνει στην υπόθεση Novartis, κατηγορώντας την ευθέως για πολωνοποίηση της πολιτικής ζωής, με άλλα λόγια για κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών.

Αποτιμώντας τόσο το περιεχόμενο της δικογραφίας, όσο και τους κυβερνητικούς χειρισμούς, στα υψηλά κλιμάκια της ΝΔ εκτιμούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια «λασπώματος» πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης μιας νέας διαιρετικής τομής, μεταξύ της κυβέρνησης που «μπορεί να έχει κάνει λάθη, αλλά έχει καθαρό ποινικό και πολιτικό μητρώο», όπως το έθεσε προ ημερών ο πρωθυπουργός, και της αντιπολίτευσης «που ταυτίζεται με τη διαπλοκή».

«Η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής είναι δεδομένη, τώρα όμως έχουμε και πολωνοποίηση», διαμηνύουν σε αυτό το κλίμα από χθες το βράδυ ανώτατες γαλάζιες πηγές, προσθέτοντας ότι «είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη: όταν δεν έχουμε διάκριση των εξουσιών, δεν έχουμε κράτος-δικαίου». Την εντύπωση περί μεθοδεύσεων ενισχύει στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ το γεγονός ότι η δικογραφία χαρακτηρίζεται από κεντρική γαλάζια πηγή ως «αστήρικτη, με λογικά και χρονικά κενά και εντελώς στηριγμένη σε εικασίες και εκτιμήσεις», όπως το έθεσε στο Reader.gr μέλος του γαλάζιου επικοινωνιακού επιτελείου, ενώ από τα γαλάζια πυρά δεν μένει και μερίδα δικαστικών λειτουργών.

Από εκεί και πέρα, η ΝΔ δεν μένει σε θέση άμυνας και αντίθετα περνά στην αντεπίθεση, εγκαλώντας την κυβέρνηση για κατάργηση επί της ουσίας του κράτους-δικαίου, κάτι που αντιβαίνει πλήρως στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η ΝΔ βάζει κατά βάση στο στόχαστρό της τους χειρισμούς της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «μεθοδεύσεις». Όπως σταχυολογούν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την απαρχή της δημοσιοποίησης της υπόθεσης υπάρχει μια ακολουθία κυβερνητικών παρεμβάσεων. Η αρχή έγινε με την παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο τη μέρα που αποκαλύφθηκε η υπόθεση. Η συνέχεια ήρθε με την ενημέρωση του πρωθυπουργού από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος μίλησε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο, προκαταλαμβάνοντας ουσιαστικά την αξιολόγηση της δικογραφίας από τη δικαιοσύνη. Και αν μέχρι εκείνη την ώρα στη ΝΔ είχαν υπόνοιες, η παρέμβαση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος αποκάλυψε πως γνωρίζει το ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι στελέχη της εν Ελλάδι Novartis, οδήγησε κεντρικά γαλάζια στελέχη στο να κάνουν λόγο για «πρωτοφανή σκευωρία» που τεκμηριώνεται από την «θεσμικά απαράδεκτη παραδοχή Πολάκη.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη στη δημόσια συζήτηση και όρισε τα δύο δημόσια προτάγματα της ΝΔ, τα οποία και βρίσκονται στο προσκήνιο για το επόμενο διάστημα και όσο διαρκεί η δημόσια συζήτηση για την υπόθεση αυτή: «όλα στο φως» και «χωρίς κουκούλες, όπως το έθεσε. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει, παράλληλα, ότι δεν πρόκειται να δεχτεί να σύρεται μια ολόκληρη παράταξη, αλλά και η πολιτική ζωή του τόπου στη «λάσπη», συνεπώς ζητά την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά και την αποκάλυψη της ταυτότητας των μαρτύρων, λόγω του ότι δεν πρόκειται για μια απλή, εγκληματική υπόθεση, αλλά για μια δικογραφία που εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα με αξιοσημείωτη διαδρομή στον δημόσιο βίο.  

Υπογραμμίζεται, ότι σε παρόμοιο μήκος κύματος με την επίσημη γραμμή της οδού Πειραιώς κινούνται και κορυφαία πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία. «Το μόνο που επιβεβαιώνει επομένως το έγγραφο του FBI, είναι ότι από την Αμερικανική έρευνα δεν έχει προκύψει το παραμικρό για τον πρώην πρωθυπουργό. Επιβεβαιώνει όμως και την διατεταγμένη μεθόδευση της κυβέρνησης και της κας Τουλουπάκη να ενισχύσει με δήθεν στοιχεία των Αμερικανικών Αρχών την κυβερνητική σκευωρία που ήδη καταρρέει», διαμήνυαν χθες συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, σχολιάζοντας έγγραφο του FBI που το όνομα του πρώην πρωθυπουργού υποδεικνύεται ως προς έρευνα πρόσωπο, χωρίς όμως καμία αναφορά σε χρηματισμό. Την ίδια ώρα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος καταγγέλλει σκευωρία (ΑΝΤ1 και Παραπολιτικά 90,1), ενώ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που θα δώσει το μεσημέρι ετοιμάζεται να δώσει εφ’ όλης της ύλης απαντήσεις για όλους και για όλα. Τέλος, κατά πληροφορίες, δυσαρέσκεια για τα όσα περιγράφονται στη δικογραφία, αλλά και άγνοια για τους ισχυρισμούς αναφορικά με την περίοδο 2006-2009 υπάρχει και στο περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.