Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Il Manifesto: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλει λιγότερο ασφυκτικές υποχρεώσεις μετά το μνημόνιο

Ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να καταλάβει τι όρους θα χρειαστεί η Ελλάδα, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Il Manifesto.

Η εφημερίδα αναφέρεται στην επίσκεψη Μοσκοβισί στην Ελλάδα και στη δήλωσή του πως «όταν μιλάμε για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, αναφερόμαστε σε μια θετική ολοκλήρωσή του» αλλά και σε εκείνη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι «το ερχόμενο καλοκαίρι θα αποτελέσει ορόσημο για την Ελλάδα».

Παράλληλα, η Il Manifesto σημειώνει ότι «το ανοικτό θέμα που ενδιαφέρει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να καταλάβει τι είδους όρους θα πρέπει να σεβαστεί η Ελλάδα, και να καταφέρει να είναι υποχρεώσεις διαφορετικές και λιγότερο ασφυκτικές από εκείνες που επιβλήθηκαν έως τώρα».

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται στη θετική αντίδραση των αγορών στην έκδοση του επταετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, ενώ επισημαίνει ότι αναμένεται να υπάρξουν άλλες δυο έξοδοι στις αγορές, πριν το τέλος του προγράμματος, ώστε να αυξηθεί η διαθέσιμη ρευστότητα του δημοσίου, για να μην χρειασθεί εξωτερική στήριξη.

«Στην Αθήνα, στο μεταξύ, παρακολουθούν με ελπίδα τη δημιουργία νέων ισορροπιών στον γερμανικό "μεγάλο συνασπισμό", με τους σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι αναμένεται να επιβάλουν μια σαφή αλλαγή πορείας σε σχέση με το παρελθόν» σημειώνει η Il Manifesto, σύμφωνα με την οποία «και στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η αλλαγή αυτή μπορεί να συμβάλει σε μια πιο εποικοδομητική ερμηνεία ορισμένων ευρωπαϊκών κανόνων».

Η εφημερίδα της Ρώμης, τέλος, αναδημοσιεύει δήλωση του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, ο οποίος, με αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, τόνισε: «Θεωρώ ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι αναγκαίο να αντικαταστήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όχι μόνον από τυπικής άποψης, αλλά και ουσιαστικής, και να μετατραπεί σε ένα πραγματικό ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης των χωρών μελών. Η περίπτωση της Ελλάδας (όπως και ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις), μπορεί και πρέπει να αντιμετωπισθεί εντός της Ευρώπης. Ένα από τα λάθη, στην αρχή της κρίσης ήταν, ακριβώς, η διεθνοποίησή της».

    

 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.