Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

NYT: Δέκα Έλληνες πολιτικοί κατηγορούνται πως δωροδοκήθηκαν από φαρμακευτική εταιρεία

Εκτενή ρεπορτάζ για την υπόθεση Novartis και το ενδεχόμενο εμπλοκής Ελλήνων πολιτικών στο σκάνδαλο, κάνουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Εκτενή ρεπορτάζ για την υπόθεση Novartis και το ενδεχόμενο εμπλοκής Ελλήνων πολιτικών στο σκάνδαλο, κάνουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Οι New York Times σε άρθρο τους με τίτλο: «Έλληνες πολιτικοί ενδεχομένως να δέχτηκαν δωροδοκίες από φαρμακευτική εταιρεία σύμφωνα με τους εισαγγελείς» αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Έλληνες εισαγγελείς έχουν διαπιστώσει ότι δέκα πολιτικοί υψηλού προφίλ, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί και ένας κορυφαίος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να συνδέονται με κατηγορίες για δωροδοκία που αφορούν μια ελβετική εταιρεία κατασκευήσ φαρμάκων.

Η έρευνα, η οποία στάλθηκε στο Κοινοβούλιο την Τρίτη από εισαγγελείς κατά της διαφθοράς στην Αθήνα, επικεντρώνεται σε κατηγορίες από τρία άτομα, που πιστεύεται ότι είναι υπάλληλοι του φαρμακευτικού γίγαντα Novartis, ότι η εταιρεία πραγματοποίησε πληρωμές στους πολιτικούς με αντάλλαγμα τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων της σε τεχνητά υψηλά επίπεδα και στην αύξηση της πρόσβασης της στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι δωροδοκίες υπολογίζονται σε εκατομμύρια ευρώ και οι απώλειες για το ελληνικό κράτος θα μπορούσαν να ανέρχονται στα δισεκατομμύρια ακόμα και όταν η χώρα ήταν στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.

Η έκθεση των εισαγγελέων βασίζεται στις καταθέσεις περίπου 20 ατόμων, αλλά οι πιο κατηγορηματικές κατηγορίες αφορούν τους λογαριασμούς τριών μαρτύρων, των οποίων τα ονόματα δεν έχουν δημοσιευτεί. Και οι τρεις μίλησαν στο F.B.I, το οποίο βοήθησε τους Έλληνες αξιωματούχους στην έρευνά τους.

Σύμφωνα με εισαγγελείς, οι Έλληνες αξιωματούχοι δέχτηκαν χρήματα από τη Novartis από το 2006 έως το 2015, ένα χρονικό πλαίσιο που περιλαμβάνει μια περίοδο κατά την οποία η Αθήνα ήταν υπό πίεση από τους πιστωτές να σφίξουν τις δαπάνες για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Παναγιώτης Πικραμένος και ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ήταν μεταξύ αυτών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο».

Η Βρετανική Express φιλοξενούμε επίσης εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο: «Ο επίτροπος της ΕΕ για τους μετανάστες επιτίθεται στους εισαγγελείς, καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροδοκία».

Στο θέμα αναφέρθηκε και το BBC, σε άρθρο με τίτλο: Novartis: Κατηγορίες δωροδοκίας κατά 10 πρώην Ελλήνων υπουργών».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.