Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αβραμόπουλος: Σκευωρία η Novartis - Καταθέτω αίτημα στον Άρειο Πάγο κατά των ψευδομαρτύρων

Κατηγορηματικός πως η υπόθεση της Novartis «δεν τον αγγίζει και δεν τον αφορά» εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής, προαναγγέλλοντας πως θα υποβάλλει αίτημα στον Άρειο Πάγο για την παραχώρηση της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα. «Έχει υποχρέωση αμέσως να το πράξει ώστε να προστατευτεί το κύρος της Δικαιοσύνης από κύκλους που ενεργούν εξωθεσμικά», πρόσθεσε.

Μιλόντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «δεν με αγγίζει και δεν με αφορά η υπόθεση της Novartis. Και την αντιμετωπίζω ως θλιβερή υπόθεση συκοφαντίας. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά σκευωρίας και δεν θα επιτρέψω να ρίξει σκιά στο πρόσωπό μου. Οι καταθέσεις τους δεν είναι άλλο από συκοφαντίες, αοριστολογίες και φήμες. Είμαι βέβαιος ότι η εγκληματική δράση θα αποδειχθεί, αν προχωρήσει η έρευνα της Δικαιοσύνης όπως πρέπει να γίνει σε μια ευρωπαϊκή χώρα με κράτος δικαίου». 

Για τα εμβόλια 
Ο κ. Αβραμόπουλος υπενθύμισε ότι είχαν παραγγελθεί 16 εκατ. δόσεις για την Ελλάδα, αλλά και πως τα 12,4 εκατ. επεστράφησαν. Οι παραγγελίες είχαν γίνει από τρεις εταιρείες, τη Novartis, τη Glaxo και τη Βaxter. Η Novartis αποζημιώθηκε τελικά για 1,4 εκατ. δόσεις εμβολίων, τα οποία κόστισαν περί τα 26.000. Σε ερώτηση του Reader.gr για το κόστος των συγκεκριμένων εμβολίων και το ύψος της δωροδοκίας για την οποία εγκαλείται ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε γελώντας, ότι «είναι αστείο», διότι «οι ψευδομάρτυρες θεωρούν ότι η μίζα ήταν μεγαλύτερη από την πραγματική αξία της αποζημίωσης των εμβολίων».

Τα εμβόλια προορίζονταν για να καλύψουν όλο τον πληθυσμό της χώρας, ακριβώς όπως προέβλεπαν οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, θα έπρεπε να γίνουν δύο δόσεις για ανοσοποίηση, δηλαδή η αρχική και μία αναμνηστική μετά από τρεις εβδομάδες. Στο μεταξύ τα εμβόλια ενοχοποιήθηκαν ότι εκδηλώνουν μία νευρολογική νόσο (σύνδρομο Γκουλιάν Μπαρέ), και έτσι οι περισσότεροι, ακόμα και γιατροί, απέφυγαν να το κάνουν. Αυτός είναι και ο λόγος που έμειναν στο ράφι και επιστράφηκαν. «Για τους χειρισμούς μας στην περίοδο της γρίπης ο ΠΟΥ έδωσε στην Ελλάδα το 2009 τον χαρακτηρισμό της καλύτερης πρακτικής εφαρμογής πολιτικών για την αντιμετώπιση πανδημίας», λέει ο ίδιος. 

Για τα αντιδραστήρια του AIDS
Διευκρίνισε επίσης ότι ο διαγωνισμός για το μοριακό έλεγχο διενεργήθηκε από διακομματική επιτροπή και όχι από το υπουργείο Υγείας. Και ο προϋπολογισμός και το τελικό κόστος δεν αφορούσαν μόνο αντιδραστήρια. Αλλά την κάλυψη πέντε ετών μιας δομής που ξεκίνησε από το μηδέν, δηλαδή κτιριακές μονάδες, υπολογιστές, software, αναλυτές, ανθρώπινο δυναμικό και ότι άλλο χρειάζεται για να στηθεί ένα εργαστήριο από το μηδέν. «Και είμαι υπερήφανος γι' αυτό το αποτέλεσμα. Μακάρι και σήμερα οι μεγάλοι διαγωνισμοί να γίνονται από διακομματικές επιτροπές που συμμετέχουν όλα τα κόμματα και όχι από το κάθε αρμόδιο υπουργείο», συμπλήρωσε. 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.