Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Παυλόπουλος: Τρία βήματα απομένουν για την ελάφρυνση του χρέους

Οι θεσμοί να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς την Ελλάδα

Κάλεσμα στους Θεσμούς να διευκολύνουν την ελπιδοφόρα πορεία της Ελλάδας εκπληρώνοντας τις από μέρους τους υποχρεώσεις απήυθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Nouvel Observareur και της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, τονίζοντας ότι η «Ελλάδα, έχει εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις κάθε είδους μνημονιακές της υποχρεώσεις, ακόμη δε και εκείνες που της επιβλήθηκαν καθ’ υπερβολήν και με βάση λανθασμένους υπολογισμούς, άρα δίχως δική της ευθύνη».

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προειδοποίησε για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν κι άλλες χώρες της Ευρώπης λόγω του υψηλού χρέους τους» και προσέθεσε πως «η ομαλή αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της, ώστε αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο και όχι απλώς "βιώσιμο" με τεχνικούς όρους». Με αφορφμή αυτό περιέγραψε και τα βήματα που απομένουν τα γίνουν.

Τα βήματα για το χρέος

Σε ο,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τονίζει πως μεταξύ άλλων είναι η εξομάλυνση των αποπληρωμών των δανείων του EFSF, σύμφωνα με την τρέχουσα μεσοσταθμική διάρκεια, έως 3,5 έτη, στην σύναψη πράξεων ανταλλαγής επιτοκίων από τον ESM και την μετατροπή του κυμαινόμενου σε σταθερό επιτόκιο 1,5% για το 30%, περίπου, των υφιστάμενων δανείων του EFSF και για το 85% των υφιστάμενων και μελλοντικών δανείων του ESM.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απ' την εφαρμογή των συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί στο 100% περίπου από το 2033 και μετά ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μειώνονται, περίπου, κατά 4% του ΑΕΠ.

Σχετικά με τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε να ληφθεί πολύ σοβαρά η πρόταση του Εμμανουέλ Μακρόν που συνδέει την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας με μια «ρήτρα ανάπτυξης». Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «η ρήτρα ανάπτυξης θα αλλάξει την λογική της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, βάσει της οποίας η αποπληρωμή του γινόταν ανεξαρτήτως του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ, δηλαδή χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν η Χώρα καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης που υπολείπονται του προβλεπόμενου στόχου.  Η λογική Macron εκκινεί από την παραδοχή, ότι ο πιο βιώσιμος τρόπος αντιμετώπισης του χρέους περνά, πρωτίστως, μεσ’ από την τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης. Στόχος είναι να δοθεί επαρκής ευελιξία στην αποπληρωμή του χρέους έτσι ώστε οι ετήσιες επιβαρύνσεις να μην καταθλίβουν την προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας, όπως δυστυχώς συνέβη τα πρώτα χρόνια εφαρμογής των Μνημονίων. Σ’ αυτό το πλαίσιο, μπορεί να συμφωνηθεί π.χ. επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής και μείωση των τοκοχρεολυσίων, με παράλληλη προσφορά επαρκών εγγυήσεων προς τους δανειστές αλλά και εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων και αλλαγών για τόνωση της ανάπτυξης στο εσωτερικό της Χώρας».

 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.