Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Όλαφ Σόλτς: Ο εργατολόγος από το Αμβούργο στην καρέκλα του Σόιμπλε

Ποιος είναι ο εργατολόγος από το Αμβούργο που γίνεται ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Η αλήθεια είναι ότι ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς είναι ακόμα ένας γρίφος για τους Ευρωπαίους, πολλώ δε μάλλον για τους Έλληνες. Ένα είναι πάντως βέβαιο: δεν είναι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με ό,τι καλό ή κακό μπορεί αυτό να σημαίνει και θα κληθεί να ηγηθεί του Eurogroup επί της ουσίας, σε μια Ευρώπη όμως που βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού.

Ο εξηντάχρονος πολιτικός είναι γέννημα θρέμμα του Αμβούργου. Εκεί γεννήθηκε, εκεί μεγάλωσε, εκεί πήγε σχολείο και πανεπιστήμιο, εκεί δούλεψε ως εργατολόγος, εκεί παντρεύτηκε. Εκεί πολιτεύτηκε επίσης και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής της γερμανικής Bundestag το 1998, την πρώτη χρονιά που ο Γκέρχαρντ Σρέντερ έγινε καγκελάριος. Θεωρείται ως ένας από τους ανθρώπους που υπήρξαν κοντά στον πρώην καγκελάριο και σίγουρα ασπαζόταν τις ιδέες και τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα. Μάλιστα, πολλές από αυτές τις ιδέες κλήθηκε να υλοποιήσει και αργότερα, όταν αρκετά χρόνια μετά, το 2007, εκτός από κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών εκλήθη να συμμετάσχει για δύο χρόνια στην πρώτη κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού ως υπουργός Εργασίας. Μάλιστα ήταν ένας εκ των αρχιτεκτόνων της απόφασης για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στη Γερμανία στα 67 έτη, για το οποίο, στις εκλογές που πέρασε, γινόταν συζήτηση για την ανάγκη περαιτέρω αύξησής του στα 70 έτη.

Ο Σόλτς, πάντως, κατάφερε να να μην είναι απλά ένα καλό στέλεχος στην πρώτη γραμμή και να δώσει το δικό του στίγμα. Το 2011 και, ενώ η κυβέρνηση συνεργασίας στο Αμβούργο (που είναι πόλη-κρατίδιο, όπως και το Βερολίνο), κατέρεε, ο Σόλτς έδωσε τη μάχη και την κέρδισε για το SPD. Ο Σόλτς ήταν ο νέος δήμαρχος/πρωθυπουργός σε ένα από τα πιο εύπορα κρατίδια της Γερμανίας, ενώ παράλληλα εξελέγη και ως εις εκ των αντιπροέδρων του SPD, ανεβαίνοντας στην κομματική ιεραρχία.

Το όνομα του Σόλτς όλο το προηγούμενο διάστημα δεν ακουγόταν έντονα για το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας. Επελέγη, όμως, ως ένας άνθρωπος που δεν είναι ιδιαίτερα συγκρουσιακός και προέρχεται από την μετριοπαθή πτέρυγα του SPD. Βέβαια, είχε προηγηθεί μια μακρά πορεία στον χώρο της νεολαίας του SPD, όπου είχε διαμετρικά αντίθετες θέσεις με τις σημερινές, ζητώντας υπέρβαση του καπιταλιστικού οικονομικού μοντέλου. Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν άρδην, συν τω χρόνω. Αν μη τι άλλο, αυτό βάρυνε ώστε οι Χριστιανοδημοκράτες να παραχωρήσουν το πόστο που κατείχε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κατά τα χρόνια του είχε ακολουθήσει πολιτική λιτότητας και εντός της Γερμανίας, ώστε να ισοσκελίσει τον κρατικό προϋπολογισμό. Μένει να φανεί αν ο συνήθως εξαιρετικά προσεκτικός εργατολόγος από το Αμβούργο θα ακολουθήσει πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και στο εσωτερικό της χώρας, καθώς υπάρχει η πίεση των Σοσιαλδημοκρατών προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια, στο πρόγραμμα του κυβερνητικού συνασπισμού που συνομολογήθηκε, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν ότι θα τηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία, το δημόσιο χρέος θα πρέπει να μείνει κάτω από το 60%, ενώ δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στη φορολογία. Όσο για νέα έργα, ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 46 δις και μπορεί να αυξηθεί μόνο εφόσον βρεθούν νέα πεδία ή διασφαλιστούν αντίμετρα.

Ο Σόλτς δεν είναι ένας πολιτικός που εντυπωσιάζει με την πληθωρική δημόσια παρουσία του. Αντίθετα και παρά τη σχετικά μικρή ευρωπαϊκή του εμπειρία, θεωρείται ως ένας μετριοπαθής πολιτικός, ο οποίος μπορεί να κάνει τη δουλειά και να συγκεράσει τις θέσεις των δύο κομμάτων, καθήμενος στην «ηλεκτρική καρέκλα» του ογκώδους κτιρίου της Leipziger Strasse στο Βερολίνο. Μένει να φανεί αν το προσωνύμιο «Scholzomat» από το «Automat» που του είχε κολλήσει ο Τύπος, λόγω των αυτοματοποιημένων και σχεδόν μηχανικών απαντήσεων που έδινε σε συνεντεύξεις, θα βρει αντανάκλαση και στη δουλειά του στο υπουργείο Οικονομικών που είναι περισσότερο ουσιώδης παρά επικοινωνιακή.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.