Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Στη Βουλή θα γραφτούν τα «νέα κεφάλαια» της υπόθεσης Novartis

Στη Βουλή στο ελληνικό εισαγγελικό γραφείο και στο FBI θα γράφονται από εβδομάδα τα κεφάλαια της υπόθεσης Novartis με τις έρευνες να συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας επιβεβαίωσε το γεγονός ότι έλαβε δύο αιτήμα για δικαστική συνδρομή, από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την υπόθεση της Novartis. 

Τα αιτήματα για συνδρομή ελήφθησαν στο τέλος του περασμένου έτους και τον Γενάρη του 2018 και εξετάζονται, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης στην ελβετική δημόσια τηλεόραση RTS, και το Ελβετικό πρακτορείο Ειδήσεων το Σάββατο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστσελίδας swissinfo οι υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων της Novartis εκτιμάται ότι έχουν κοστίσει στην Ελλάδα περίπου 3 δισ. ευρώ ενώ παρόμοιες πρακτικές στον τομέα της υγείας φαίνεται, όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου, επικαλούμενος ανθρώπους που σχετίζονται με τις έρευνες, να έχουν κοστίσει στη χώρα περίπου 23 δισ. ευρώ το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2015.

Η θυγατρική της Novartis στην Ελλάδα είχε εκδώσει μια ανακοίνωση για την υπόθεση λέγοντας ότι «έχει ενημερωθεί για τις αναφορές στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις πρακτικές της εταιρείας» και ότι «συνεργάζεται με τις αρχές».

Την ίδια στιγμή οι πολιτικοί τριγμοί συνεχίστηκαν καθ'όλο το Σαββατοκύριακο με εκατέρωθεν βολές από κυβέρνηση κι αντιπολίτευση. Η είδηση που ξεχώρισε αφού έδωσε και το «στίγμα» της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο κ. Μητσοτάκης ήταν η διαγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου. Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Αντώναρο για προσωπικά παιχνίδια, με τα οποία επί της ουσίας δεν αναγνώρισε στον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, ούτε το τεκμήριο της αθωότητας.

Οι έρευνες φαίνεται πως συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για εφόδους των αρχών σε σπίτια όχι πολιτικών προσώπων που ενδέχεται να «εμπλέκονται» στην υπόθεση. 

Για την επόμενη μέρα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα συνεδριάσει νωρίς το πρωί της Δευτέρας και κατά την οποία ο πρωθυπουργός θα εισηγηθεί την πρόταση του για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής με παραπομπή σ' αυτή και των δέκα πολιτικών προσώπων.

Συνεργάτες του σημειώνουν ότι τόσο αύριο, όσο και στη συνεδρίαση της Ολομέλειας που θα αποφασίσει τη σύσταση της Προκαταρκτικής, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε «ομιλίες-ορόσημο» αναδεικνύοντας το σύστημα διαφθοράς «με τη συνδρομή ή την ανοχή» του παλιού πολιτικού συστήματος, εναντίον του οποίου «μάχεται μόνη της» η σημερινή κυβέρνηση.

Ωστόσο η παραπάνω οπτική μοιάζει να έχει προβληματίσει στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν οι τριήμερες συζητήσεις του Πολιτικού Συμβουλίου για τον χειρισμό της δικογραφίας.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.