Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κρίσιμη εβδομάδα για το Σκοπιανό 

Η συνάντηση των δυο υπουργών εξωτερικών, Κοτζιά και Δημητρόφ θα επανεκκινήσει τη διαδικασία διαλόγου μεταξύ των δυο κυβερνήσεων σε μια χρονική συγκυρία που από πολλούς θεωρείται κρίσιμη. Οι δυο υπουργοί θα συναντηθούν στο περιθώριο του συμβουλίου υπουργών εξωτερικών στη Σόφια, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, στην οποία θα παραβρεθούν και οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών των δυτικών βαλκανίων, ενώ το σενάριο ενός ταξιδιού του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια πριν τη Σόφια- έπειτα από τη μετονομασία του αεροδρομίου της πρωτεύουσας - δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος. 

Κι ενώ οι δυο πλευρές έχουν δημοσίως παραδεχθεί ότι διαπραγματεύονται μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και σλαβική χροιά (με το όνομα Gorna Macedonijia - δηλαδή Άνω Μακεδονία να συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες) τα δύσκολα σημεία της διαπραγμάτευσης δεν εστιάζουν εκεί. Όπως φάνηκε από τις δημόσιες τοποθετήσεις των σκοπιανών αξιωματούχων την προηγούμενη εβδομάδα, τα ζητήματα της ταυτότητας και των αλλαγών στο Σύνταγμα αποτελούν τις κόκκινες γραμμές της άλλης πλευράς και οι προσπάθειες που καταβάλλονται αφορούν στις τεχνικές λεπτομέρειες υπέρβασης των δυσκολιών. Σε ό,τι αφορά στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση Ζάεφ δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία, όλες οι προσπάθειες συγκλίνουν σε ένα σενάριο υπογραφής μιας διεθνούς συμφωνίας η οποία θα υπερβαίνει το εσωτερικό Δίκαιο της χώρας (άρα και το Σύνταγμα). Επίσης, το εύρος χρήσης της ονομασίας φαίνεται ότι θα ακολουθήσει μια διαδικασία σταδιακής εφαρμογής (αυτό αφορά κυρίως το εσωτερικό της γειτονικής χώρας, σε ονομασίες και έγγραφα), σημείο στο οποίο φαίνεται ότι η Αθήνα δεν προβάλλει αντιρρήσεις. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να έρθει προς επικύρωση στα κοινοβούλια των δυο χωρών και βέβαια τότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι υπολογισμοί της εσωτερικής πολιτικής διαχείρισης. 

Η διαπραγμάτευση των δυο πλευρών εξακολουθεί πάντως να προκαλεί το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα. Η επίσκεψη Γιούνκερ στα Σκόπια σε δυο εβδομάδες (από όπου ο Πρόεδρος της Κομισιόν ξεκινάει την επίσκεψή του στα δυτικά Βαλκάνια) έρχεται να επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της Επιτροπής να προωθήσει την υποψηφιότητα των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που αποτελεί και βασικό στόχο της βουλγαρικής Προεδρίας, ώστε μέχρι το τέλος του εξαμήνου, να ανακοινωθεί η χορήγηση ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις χώρες αυτές. Δεδομένο παραμένει και το αμερικανικό ενδιαφέρον για την επίλυση του ζητήματος, όπου εκφράζεται με κάθε δυνατό τρόπο η ανάγκη αποτροπής ενός ενδεχομένου ρωσικής επιρροής σε εύθραυστα κράτη, όπως η ΠΓΔΜ. 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.