Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ σε ρυθμούς σκληρού ροκ και... Novartis

Σε ρυθμούς... Novartis εξακολουθεί να «χορεύει» ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, ενώ σήμερα είναι η μέρα κατά την οποία και τυπικά θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στους βουλευτές του, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, και θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε τελικώς να προτείνει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να αναδείξει για μία ακόμη φορά το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της κυβερνώσας παράταξης απέναντι στο «παλιό» πολιτικό σύστημα.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το «ναι» και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία κατ' αυτόν τον τρόπο θέλουν να καταδείξουν πως δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Ίσως διότι το πιθανότερο σενάριο μοιάζει η Προανακριτική να τελειώσει τις εργασίες της με διαδικασίες εξπρές και απλώς να αναπέμψει το φάκελο της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, διαπιστώνοντας την παραγραφή των αδικημάτων που καλύπτονται από το νόμο περί ευθύνης υπουργών και αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο σε εισαγγελείς και ανακριτές για να διακριβώσουν την τυχόν τέλεση άλλων αδικημάτων (π.χ. ξέπλυμα χρήματος). Το ίδιο «μοντέλο», άλλωστε, είχε ακολουθηθεί και στην περίπτωση των υποβρυχίων και του Άκη Τσοχατζόπουλου, καθώς η Προανακριτική Επιτροπή είχε ολοκληρώσει τις διαδικασίες της χωρίς να ασκήσει διώξεις και να παραπέμψει τον πρώην υπουργό σε Ειδικό Δικαστήριο και τελικώς εκείνος καταδικάστηκε από το δικαστήριο, αφού η τακτική Δικαιοσύνη τον έκρινε ένοχο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (=ξέπλυμα χρήματος).

Η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής θα γίνει μετά την Καθαρά Δευτέρα, όπως δήλωσε χθες (ρ/σ «Αθήνα 9.84») ο πρόεδρός της, Νίκος Βούτσης. Έως τότε, όμως, η υπόθεση Novartis θα εξακολουθήσει να κυριαρχεί στην επικαιρότητα, παρά το γεγονός ότι στην ομιλία του ενώπιον των βουλευτών του ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί επίσης στη συνέχιση της προσπάθειας για την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ και στα θετικά σημάδια από την οικονομία, αναλύοντας τους στόχους της κυβέρνησης για το προσεχές χρονικό διάστημα και την περίοδο μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, υπάρχει προβληματισμός για την υπόθεση Novartis. Όχι διότι δεν συμμερίζονται την εκτίμηση που έχει διατυπωθεί επισήμως από τον πρωθυπουργό και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη πως πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς, αλλά διότι οι περισσότεροι βουλευτές δείχνουν να μην έχουν πειστεί απολύτως για τις αποδείξεις που υπάρχουν έως αυτή τη στιγμή. Με απλά λόγια, δεν έχουν πειστεί από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, καθώς παραδέχονται ότι δεν αποδεικνύονται διαδρομές χρήματος ούτε οι μάρτυρες έχουν άμεση αντίληψη των γεγονότων που περιγράφουν. Εκτιμούν, όμως, ότι το άνοιγμα των λογαριασμών των εμπλεκόμενων προσώπων π.χ. θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία.

Την ίδια στιγμή, με την κυβέρνηση να ποντάρει ούτως ή άλλως στον διεμβολισμό της αντιπολίτευσης από την υπόθεση, πράγματι στη ΝΔ οι αναταράξεις είναι έντονες. Η διαγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ύστερα από τα όσα ανέφερε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Κώστα Καραμανλή για τον Άδωνι Γεωργιάδη και ο «εμφύλιος» που ακολούθησε, με καραμανλικούς βουλευτές όπως ο Γιώργος Βλάχος να ζητούν επίσης την παραίτηση Γεωργιάδη από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος και άλλα σημαίνοντα στελέχη όπως ο Θόδωρος Ρουσόπουλος να τον στηρίζουν, δείχνουν ξεκάθαρα πως τα πράγματα δεν είναι ανέφελα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι όλα αυτά, παρά το δόγμα Μητσοτάκη «όλα στο φως».

Στη ΝΔ, ούτως ή άλλως, έχουν αποφασίσει να περάσουν στην αντεπίθεση και να εντείνουν το σφυροκόπημα κατά της κυβέρνησης για «σκοτεινές» υποθέσεις. Αφορμή γι' αυτό στέκεται και η διαβίβαση στη Βουλή της έτερης δικογραφίας, η οποία αφορά τον Πάνο Καμμένο και την περίφημη πώληση του πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.