ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13/02/2018 07:30

Η ΝΔ επιμένει στο δίπτυχο «Όλα στο φως, χωρίς κουκούλες»

Η ΝΔ συναινεί για προανακριτική, ζητά να κατέβουν «οι κουκούλες» και τοποθετείται σήμερα για την κυβερνητική πρόταση για προανακριτική. 

Η ΝΔ επιμένει στο δίπτυχο «Όλα στο φως, χωρίς κουκούλες»
Η ΝΔ επιμένει στο δίπτυχο «Όλα στο φως, χωρίς κουκούλες»
Ανάγνωση:

Στο δίπτυχο «όλα στο φως, χωρίς κουκούλες» επιμένει η ΝΔ, ενόψει της συζήτησης την επόμενη εβδομάδα επί της κυβερνητικής πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis. Το βασικό σκεπτικό αυτού είναι ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση, αλλά από την άλλη ζητά μετ’ επιτάσεως να έρθουν στην προανακριτική ως μάρτυρες τα τρία πρόσωπα που έχουν καταθέσει στους εισαγγελείς διαφθοράς υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν πρόκειται για μια οιαδήποτε εγκληματική υπόθεση, αλλά για μια μείζονα περίσταση, καθώς, με βάση τη δικογραφία, στην υπόθεση εμπλέκονται πρωτοκλασσάτα πολιτικά πρόσωπα, ακόμα και πρώην πρωθυπουργοί. Υπό αυτό το πρίσμα, όπως εξηγούν συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη, δεν μπορεί η δημόσια ζωή να άγεται και να φέρεται με βάση τρεις καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, με επιτελείς της ΝΔ μάλιστα να προσθέτουν ότι οι καταθέσεις per se είναι διαμφισβητούμενες, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται και η δικονομική ευστάθεια της ίδιας της δικογραφίας.

«Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά είπαμε, από την πρώτη στιγμή, όλα στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες. Είναι αδιανόητο να γνωρίζει η Κυβέρνηση ποιοι είναι κουκουλοφόροι που σπιλώνουν στοχευμένα ακόμη και πρώην Πρωθυπουργούς και να αρνείται ο κ. Τσίπρας να καταθέσουν επώνυμα στη Βουλή τους ισχυρισμούς τους», είπε χθες από την Εύβοια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνδέοντας μάλιστα αυτού του είδους τη σκανδαλολογία με σαφές πλήγμα στο κράτος-δικαίου της χώρας. «Το κράτος δικαίου βάλλεται βάναυσα από τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα», προσέθεσε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την εκπεφρασμένη άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο μέτωπο αυτής της υπόθεσης συνιστούν «πολωνοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου», δηλαδή έλλειψη σεβασμού στη διάκριση των εξουσιών και ειδικότερα μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.

Παράλληλα, για σήμερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη και τους νομικούς Μάκη Βορίδη, τομεάρχη Εσωτερικών, και Νίκο Παναγιωτόπουλο, τομεάρχη Δικαιοσύνης της ΝΔ. Υπενθυμίζεται πως ανάλογο σχήμα είχε επιστρατευτεί και στην περίπτωση της υπόθεσης Καμμένου-Σαουδικής Αραβίας, όταν τότε για πρώτη φορά η ΝΔ είχε κάνει λόγο για μη γνήσια έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας. Εν προκειμένω, όπως εξηγούν γαλάζιες πηγές, οι δύο τομεάρχες του κόμματος θα τοποθετηθούν επί της κυβερνητικής πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, εστιάζοντας σε κενά και παραλείψεις. Βέβαια, αν μη τι άλλο, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο για τους γαλάζιους επιτελείς είναι η διερεύνηση για την ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων κατά τη διάρκεια ή επ’ ευκαιρία της θητείας των ενεχόμενων στη δικογραφία υπουργών. Παράλληλα, κατά πληροφορίες, το γαλάζιο επιτελείο εστιάζει και στον ρόλο του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος δεν εξέδωσε δελτίο τιμών φαρμάκων το 2015, με την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να τον «δικαιολογεί», ελέω της τότε διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Τέλος, γαλάζιες πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Reader.gr, σημείωναν ότι έχει ενδιαφέρον η αλλαγή του κυβερνητικού τόνου, από τις…θριαμβολογίες των πρώτων ημερών, στην πιο συγκρατημένη προσέγγιση εσχάτως, αποδίδοντας αυτή τη μεταστροφή σε αδυναμία ουσιαστικής στήριξης του «κατηγορητηρίου». Όλα αυτά, δε, συνδυαστικά με την εμπέδωση ενός μηνύματος ενότητος του κόμματος, μετά και τη διαγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου, αλλά και την επιβεβαίωση της ταύτισης Καραμανλή-Μητσοτάκη ως προς το ζήτημα της Novartis, αναμένεται να συζητηθούν και σε συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος που προγραμματίζεται για το τέλος της εβδομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ