Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μυστήριο γύρω από την αιφνιδιαστική συνάντηση Κοτζιά - Δημητρόφ 

Με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας τη συνάντηση Κοτζιά - Δημητρόφ στη Βιέννη, λίγα λεπτά αφότου η ελληνική αντιπροσωπεία προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Αυστρίας. Οι δυο υπουργοί συναντήθηκαν χθες μέχρι αργά το βράδυ και σήμερα το μεσημέρι θα συναντηθούν εκ νέου, αυτή τη φορά με το διαμεσολαβητή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς. Όπως εξήγησαν αργά χθες βράδυ πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δυο υπουργοί θα συζητήσουν στη βάση των προτάσεων Νίμιτς, όχι όμως και στη βάση του σχεδίου συμφωνίας που ετοιμάζει η ελληνική πλευρά, που θα σταλεί στην σκοπιανή πλευρά, πιθανότατα στην επίσκεψη που ετοιμάζει ο Νίκος Κοτζιάς στα Σκόπια, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. 

Ο νέος γύρος επαφών των δυο πλευρών έρχεται μετά τις επισκέψεις Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια, αλλά και την επίσκεψη Ζάεφ στην Τουρκία. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις και συνεντεύξεις των δυο πλευρών, στις οποίες περιγράφονταν το περίγραμμα της λύσης που επιδιώκει το κάθε μέρος αλλά και οι κόκκινες γραμμές που βάζουν στο τραπέζι: Η Αθήνα φαίνεται να προτιμά σλαβική χροιά στο γεωγραφικό προσδιορισμό της ονομασίας, ενώ και η ΠΓΔΜ μέσω των δηλώσεων του Πρωθυπουργού Ζάεφ έχει καταστήσει σαφές ότι συζητά σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, ορίζοντας πάντως τις κόκκινες γραμμές της στα ζητήματα της ταυτότητας και των συνταγματικών αλλαγών. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη χθεσινοβραδινή συζήτηση οι δυο υπουργοί συζήτησαν την πρόοδο που έχει διαπιστωθεί στις δυο πλευρές, αναφορικά με το πώς προσλαμβάνουν μέχρι στιγμής τις προτάσεις Νίμιτς που έχουν πέσει στο τραπέζι, ενώ φαίνεται ότι συζητήθηκε και ο οδικός χάρτης των από εδώ και πέρα κινήσεων: Η συνάντηση των δυο υπουργών ήταν προγραμματισμένη για το τέλος της εβδομάδας, στο περιθώριο του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και Παρασκευή στη Σόφια. Μια τρίτη συνάντηση δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί κι εκεί, αρκεί βέβαια να έχει σημειωθεί πρόοδος μετά και τη σημερινή συζήτηση με τον κ. Νίμιτς. 

Χθες πάντως ο Ζόραν Ζάεφ βρέθηκε στην Άγκυρα, σε μια επίσκεψη που συνοδεύτηκε από την αμέριστη στήριξη της προοπτικής εισόδου στο ΝΑΤΟ για τη γειτονική χώρα από τον τούρκο Πρωθυπουργό. Μάλιστα ο Μπιναλί Γιλντιρίμ υπενθύμισε πως η χώρα του ήταν από τις πρώτες που αναγνώρισαν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία και, αν και πήρε ανοιχτά το μέρος της FYROM, ευχήθηκε να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα. Πίσω στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας το ενδεχόμενο να μην δοθεί το όνομα “Μακεδονία”, κάτι που η ελληνική πολιτική τάξη έχει αποδεχθεί εδώ και χρόνια, ενώ συμπλήρωσε ότι «έχουμε αναλάβει ευθύνη να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση με αξιοπρέπεια και πατριωτική ευθύνη και να αποτρέψουμε χειρότερα στο μέλλον για τη χώρα».

Ανταποδίδοντας την επίσκεψη του σκοπιανού δημάρχου, ο Γιώργος Καμίνης ανακοίνωσε πως προτίθεται να επισκεφτεί τα Σκόπια τις επόμενες εβδομάδες, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο Δήμων σε θέματα ανάπτυξης και καλών πρακτικών.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.