Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

ΝΔ: Η κυβέρνηση πάει σε λογική «απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτον»

Έντονη περίσκεψη για το περιεχόμενο της πρότασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής εξέφρασαν οι τομεάρχες Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΝΔ Μάκης Βορίδης και Νίκος Παναγιωτόπουλος αντίστοιχα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα της Novartis.

 Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι στην πρόταση δεν περιγράφονται αδικήματα και δεν υπάρχει πρόνοια για δίωξη. «Η Βουλή τι είναι; Σύλλογος νομικού προβληματισμού; Δεν διατυπώνεται καν θέση», είπε ο κ. Βορίδης. Μάλιστα, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι από τους υψηλούς τόνους των πρώτων ημερών, η κυβέρνηση πάει πλέον στη λογική του «απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτον».

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε, παράλληλα, στο επίδικο ως προς τη νομική διαφοροποίηση μεταξύ της τέλεσης αξιόποινων πράξεων κατά τη διάρκεια καθηκόντων πολιτικών προσώπων και επ’ ευκαιρίας αυτών, αναφερόμενος σε νομολογία του Αρείου Πάγου. Προσέθεσε, όμως, ότι «από εκεί που έχουμε το μεγαλύτερο σκάνδαλο που υπάρχει, εδώ έχουμε μια αποτύπωση που δεν υπάρχει περιγραφή αδικημάτων και η προκαταρκτική θα πάρει μόνο θέση επί του νομικού αυτού ερωτήματος», προσέθεσε.

«Υπάρχει μια ωμότατη και αθλιότατη κυβερνητική παρέμβαση, αυτό είναι το σκάνδαλο», είπε ο κ. Βορίδης, ερωτώμενος αν υπάρχει σκάνδαλο στην υπόθεση, αναφερόμενος στην επίσκεψη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο και στις εκτιμήσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ενώ έκανε λόγο και για παραβίαση του αμελλητί χαρακτήρα διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις Κοντονή-Παπαγγελόπουλου.

«Έρχεται η δικογραφία στη Βουλή με καταθέσεις τριών μαρτύρων. Κατά τα άλλα, υπάρχουν και δημοσιεύματα του documentο. Έχω κάνει στη ζωή μου πολλές δίκες, μάρτυρα που να καταθέτει 10 φορές δεν βρήκα. Ο μάρτυρας καταθέτει επί τρίωρο και τι εισφέρει; Δυόμιση δακτυλογραφημένες σελίδες τη φορά! Τι λέγανε, τι κουβέντα γινόταν;», προσέθεσε ο κ. Βορίδης, ενώ, ως προς τα περίφημα έγγραφα του FBI, τόνισε ότι αυτά δεν ανέγραφαν τα ονόματα πολιτικών. Ακόμα, ο κ. Βορίδης μίλησε για τους προστατευόμενους μάρτυρες, λέγοντας ότι είναι κρίσιμο να αποκαλυφθεί η ταυτότητάς τους, διότι θα πρέπει να υπάρχει και η πρόνοια για νομική άμυνα των πολιτικών προσώπων που κατονομάζονται.

Είναι λογικό παράδοξο η παράλειψη του κ. Κουρουμπλή, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη δικογραφία που ήρθε για να εκτιμήσουμε, άσχετα αν δεν ανακοινώθηκε από την κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η αιτιολογία είναι ότι η καθυστέρηση στην έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων οφείλεται στην επιμήκυνση του χρόνου διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Ο κ. Κουρουμπλής δεν είναι ο μόνος που διαπραγματευόταν με κάποια καθυστέρηση, και άλλοι διαπραγματεύονταν, μόνο ο κ. Κουρουμπλής όμως τυγχάνει αυτής της εύνοιας να εξαιρεθεί», είπε ως προς την περίπτωση του πρώην υπουργού Υγείας ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Δευτερο λογικό παράδοξο: η δυνατότητα του Documento να διαρρέει στοιχεία της δικογραφίας, πριν ακόμα αυτά προκύψουν. Αναφερόμαστε στην τελευταία κατάθεση μάρτυρα, όταν ήδη η εφημερίδα είχε κυκλοφορήσει και περιλαμβανόταν η κατάθεση που δόθηκε την Κυριακή εκείνη», είπε ακόμα ο κ. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας δε ότι οι ερευνητικές αρχές δεν έχουν καν τον κόπο να καλέσουν τον κ. Φρουζή ως μάρτυρα. «Εμείς υποστηρίζουμε ότι, πέρα από τις καταθέσεις σε δόσεις, δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία με αποδείξεις του τύπου «άκουσα», «εκτιμώ», «νομίζω», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.