Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σε κατάσταση συναγερμού η ΝΔ λόγω τουρκικής προκλητικότητας

Η ΝΔ παρακολουθεί και αξιολογεί με ανησυχία την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας

Μπορεί η υπόθεση της Novartis να έχει προκαλέσει πολιτικό θόρυβο, η έντονη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, όμως, έχει φέρει και τη ΝΔ σε κατάσταση συναγερμού, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αξιολογεί ως εξαιρετικά σοβαρή, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, την ένταση της τουρκικής δραστηριότητας στον χώρο του Αιγαίου.

Ενδεικτική της κατάστασης ήταν η απόφαση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες το απόγευμα, άμα τη επιστροφεί του από την περιοδεία του στην Εύβοια να συγκαλέσει σύσκεψη στα γραφεία της ΝΔ με τη συμμετοχή συνεργατών και συμβούλων του, αλλά και των τομεαρχών Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου και Άμυνας Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση. Όπως διαμήνυαν, μετά το πέρας της σύσκεψης, αρμόδιες γαλάζιες πηγές, «οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στους χειρισμούς της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας είναι δεδομένες», προσθέτοντας όμως ότι δεν είναι η ώρα για την ανάδειξή τους.

Σύμφωνα με κεντρικό γαλάζιο στέλεχος, με το οποίο το Reader.gr, συνομίλησε, στη ΝΔ θεωρούν πως η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έχει διαβάσει με λάθος τρόπο τις κινήσεις της Τουρκίας, με αποκορύφωμα την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, για την οποία και τότε η ΝΔ είχε εκφράσει ισχυρές επιφυλάξεις. Μάλιστα, η ίδια πηγή εξηγούσε πως, όπως προκύπτει και από την εξέλιξη των πραγμάτων στις διμερείς σχέσεις, και η θετική αξιολόγηση της επίσκεψης Ερντογάν από την κυβέρνηση ήταν λανθασμένη, ενώ και το προγραμματισμένο για τον Φεβρουάριο ανώτατο συμβούλιο ελληνοτουρκικής συνεργασίας παραπέφθηκε για κάποια στιγμή εντός του τρέχοντος εξαμήνου, δηλαδή, ουσιαστικά, εξαρτάται το πότε θα γίνει από την πορεία των εξελίξεων. Μάλιστα, εκτίμηση της ΝΔ είναι πως όλο το προηγούμενο διάστημα η προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό και από τις δυσμενείς για την κυβέρνηση Γιλντιρίμ και τον πρόεδρο Ερντογάν εξελίξεις, με την εμφάνιση και νέου εθνικιστικού κόμματος και τη σκλήρυνση της στάσης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναβαθμίζεται τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Το ποσοτικό σκέλος εκφράστηκε και χθες, με δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού FIR, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα εκδίδονται αφειδώς NAVTEX και καταγράφονται προσπάθειες παγίωσης της τουρκικής παρουσίας στο Αιγαίο.

Μάλιστα, γαλάζιες πηγές παρατηρούσαν ότι στο επίκεντρο της τουρκικής προκλητικότητας βρίσκονται εδώ και καιρό τα Ίμια, όπου και έλαβε χώρα προ εβδομάδων το περιστατικό με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, ενώ από το γαλάζιο επιτελεί χαρακτηρίζεται η Τουρκία ως ένας «απρόβλεπτος γείτονας». Υπογραμμίζεται, δε, ότι από χθες έχει κατατεθεί από τους κ.κ. Κουμουτσάκο και Κικίλια και άλλους βουλευτές της ΝΔ αίτημα προς τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής Κώστα Δουζίνα για σύγκληση της επιτροπής κεκλεισμένων των θυρών. Υπό αυτό το πρίσμα, η γαλάζια ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας ή έστω διατήρησης της σημερινής κατάστασης αυξημένου συναγερμού είναι δεδομένη.

Από εκεί και πέρα, λαβάνοντας υπόψιν όλα τα δεδομένα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει τα ζητήματα αυτά και στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, το λεγόμενο «Νταβός της Ασφάλειας», όπου θα βρίσκεται από κοινού με τον κ. Κουμουτσάκο από την Παρασκευή και θα έχει σειρά επαφών, υπεραμυνόμενος των πάγιων ελληνικών θέσεων.

Υπό το πρίσμα αυτής της κατάστασης, δε, πάγωσε για λίγες μέρες και το αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη δικογραφία Καμμένου-Σαουδικής Αραβίας, αν και είναι έτοιμο, ενώ περαιτέρω αναφορές στην υπόθεση Novartis θα κάνει στην τοποθέτησή του στην Κ.Ο. της ΝΔ το πρωί της Πέμπτης, στις 11:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.