Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Πως αλήθεια αντιμετωπίζει η Ελλάδα τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο

Δύο μήνες μετά την επίσκεψη Έρντογαν στην Αθήνα και η ένταση στο Αιγαίο φτάνει στο απόγειό της - τη στιγμή μάλιστα που στην Άγκυρα βρίσκεται ο Σκοπιανός πρωθυπουργός και στη Βιέννη συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ. Οι συγκυρίες αυτές μόνο τυχαίες δεν είναι με το σοβαρό περιστατικό στα Ίμια και την αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει τους τόνους, η ανησυχία είναι εμφανής και κυρίως ο προβληματισμός για το πού μπορούν να φτάσουν οι Τούρκοι. Όπως λένε, όμως, κυβερνητικά στελέχη, αυτό που προέχει αυτήν την ώρα είναι η ψυχραιμία και να μην απαντήσει η Ελλάδα σ' αυτές τις προκλήσεις. Παρατηρητές αρμόδιοι επί των αμυντικών θεμάτων υποστηρίζουν ότι αυτό που συνέβη στα Ίμια με την τουρκική ακταιωρό και το σκάφος του Λιμενικού θα μπορούσε να είναι ακόμη και η αρχή μιας σύρραξης μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο στην κυβέρνηση αρνούνται αυτή την ανάγνωση. Το γεγονός πάντως πως η επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού και όχι του «διαμαρτυρόμενου», ως είθισται στη διπλωματία, φανερώνει ότι η πλευρά της Άγκυρας είναι διατεθειμένη να φτάσει πράγματι στα άκρα.

Επιπλέον, την ώρα της συνομιλίας των δύο πρωθυπουργών και μιας πρώτης συμφωνίας τους για αποκλιμάκωση της κρίσης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριζε ευθέως ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμήνυσε στον Τούρκο ομόλογό του πως η Άγκυρα θα πρέπει να τερματίσει άμεσα τις παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο και πρόσθεσε ότι γεγονότα όπως αυτό της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη στα Ίμια υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως το περιστατικό στα Ίμια δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας.

Κατά τη συνομιλία συζητήθηκε και η κατάσταση που αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς η Τουρκία αντιδρά και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες που γίνονται στην περιοχή και μάλιστα η ανησυχία είναι τέτοια, ώστε η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει φρεγάτα στην περιοχή (σ.σ.: η ιταλική ΕΝΙ είναι η εταιρεία που έχει αναλάβει τη γεώτρηση). Διόλου ενθαρρυντική για την Ελλάδα ήταν και η αμερικανική παρέμβαση, καθώς το State Department φάνηκε με ανακοίνωσή του να τηρεί μάλλον ίσες αποστάσεις από Αθήνα και Άγκυρα: «Η Τουρκία και η Ελλάδα διαθέτουν από καιρό εδραιωμένες διπλωματικές οδούς για την αντιμετώπιση των θεμάτων στο Αιγαίο. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Η αμερικανική κυβέρνηση, ως θέμα αρχής, υποστηρίζει την κυριαρχία των χωρών στην περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πρώτη στιγμή πάντως που έγινε γνωστό το περιστατικό στο Αιγαίο και μετά τις προκλητικές δηλώσεις Έρντογαν, ο οποίος απείλησε ευθέως ακόμη και με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας σε επίπεδο γενικών γραμματέων, ενώ εκλήθη και ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα. «Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται», ανέφερε η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, με την απάντηση των Τούρκων να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα Ίμια. «Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου», ανταπάντησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως η Τουρκία «εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».

Σε ό,τι αφορά το ρόλο του Πάνου Καμμένου και τη φαινομενική απουσία του από τις εξελίξεις, έγινε γνωστό πως απουσιάζει προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην οποία θα μεταφέρει την τουρκική προκλητικότητα στους ομολόγους με στοιχεία καταγεγραμμένα από το κέντρο επιχειρήσεων του Υπουργείου Άμυνας.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.