Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κατεπείγουσα ερώτηση ΚΚΕ σε Μογκερίνι για τις τουρκικές προκλήσεις

Την τοποθέτηση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα, Φεντερίκας Μογκερίνι, ζητούν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ με κατεπείγουσα ερώτηση.

Σωτήρης Ζαριανόπουλος και Κώστας Παπαδάκης αναφέρονται στην «κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο, η οποία μεταξύ άλλων οδήγησε στον εμβολισμό σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής από τουρκική ακταιωρό μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα».

Το συμβάν «αποτελεί συνέχεια των διαρκών παραβιάσεων από πλευράς της Τουρκίας του εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων της Ελλάδας και αμφισβήτησης της ΑΟΖ του Κυπριακού κράτους», τονίζουν στο κείμενο.

Αναφέρονται επίσης στις «προκλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι επανειλημμένα αμφισβητούν τα κατοχυρωμένα και διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα στα Ίμια, το Αιγαίο, και την ίδια τη Συνθήκη της Λοζάνης».

Σημειώνεται επίσης το γεγονός ότι «το ελληνικό πλοίο που εμβολίστηκε συμμετείχε σε επιχείρηση που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, ενώ στο Αιγαίο επιχειρεί και ΝΑΤΟικη δύναμη».

Καταλήγοντας οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, διαπιστώνουν ότι «το γεγονός ότι με παρούσες τις ΕυρωΝΑΤΟικες δυνάμεις εκτυλίσσονται τέτοιες προκλητικές ενέργειες δείχνει στην πράξη ότι τόσο η συμμετοχή στην ΕΕ, όσο και στο ΝΑΤΟ δεν παρέχει καμιά ασφάλεια, αντίθετα προκαλούνται μεγάλοι κίνδυνοι για τους λαούς».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.