Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μητσοτάκης και Καμμένος στο Μόναχο για την 54η Διάσκεψη για την Ασφάλεια

Ξεκινά αύριο Παρασκευή η 54η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ξεκινά αύριο Παρασκευή η 54η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, με κεντρικά θέματα στην ημερήσια διάταξη τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διεθνή πραγματικότητα και τις σχέσεις της με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, αλλά και τις περιφερειακές διενέξεις.

Στη Διάσκεψη συγκεντρώνονται αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, αναλυτές και ακαδημαϊκοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας και διεθνούς συνεργασίας.

Από ελληνικής πλευράς, στο Μόναχο αναμένονται ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ των ζητημάτων που θα απασχολήσουν τη φετινή διάσκεψη είναι οι επιδεινούμενες σχέσεις μεταξύ κρατών της Μέσης Ανατολής, οι πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής, ο έλεγχος της διάδοσης των εξοπλιστικών συστημάτων καθώς και η ένταση γύρω από το πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

«Το 2017, ο κόσμος έφθασε υπερβολικά κοντά σε μια σημαντική σύγκρουση. Η κλιμακούμενη ρητορική ατόμων υπεύθυνων για την λήψη αποφάσεων αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη. Είτε αφορά την κορεατική χερσόνησο, είτε τον Περσικό Κόλπο, είτε την ανατολική Ευρώπη, μία μόνο λανθασμένη απόφαση θα μπορούσε να πυροδοτήσει πολύ γρήγορα μια αλυσιδωτή αντίδραση, σε αυτή την φορτισμένη κατάσταση. Για αυτό κι είναι όλο και πιο σημαντικό να ενισχύουμε τον διάλογο και τις συναντήσεις παικτών-κλειδιών. Η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια είναι ακριβώς το σωστό φόρουμ για αυτό. Εάν δεν υπήρχε ήδη, στην σημερινή παγκόσμια κατάσταση θα έπρεπε να την εφεύρουμε», σημείωσε λίγο πριν από την έναρξη της Διάσκεψης ο επικεφαλής της, ο πρέσβης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, σε μια προσπάθεια να αναδείξει την σημασία της συνύπαρξης βασικών συντελεστών των διεθνών εξελίξεων.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.