Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σκέψεις στη ΝΔ για αποχώρηση από την Προανακριτική για τη Novartis

Σκέψεις για αποχώρηση της ΝΔ από την Προανακριτική για τη Novartis, εφόσον και σήμερα δεν γίνει επί της ουσίας συζήτηση.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής για τη Novartis  (17:00) θα κριθεί η παραμονή ή μη της ΝΔ στις εργασίες της εν λόγω επιτροπής, καθώς οι βουλευτές που συμμετέχουν σε αυτή εκτιμούν πλέον ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να μπει στην ουσία της υπόθεσης και απλώς αναλώνεται σε διαδικαστικές συζητήσεις. 

Υπό αυτό το πρίσμα, οι βουλευτές της ΝΔ αναμένεται να προσέλθουν στη συνεδρίαση σήμερα  με γραμμή να κληθούν τα κατονομαζόμενα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, ώστε να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση και να συγκριθούν οι ισχυρισμοί τους. Κάπως έτσι, η ΝΔ επιδιώκει η επιτροπή να μπει στην ουσία της υπόθεσης, ως άλλωστε μπορεί εκ του Συντάγματος. Σε περίπτωση, όμως, που αυτό δεν συμβεί, τότε όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση του κόμματος είναι ανοιχτά, καθώς μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα του ΚΚΕ, να καταγγείλει τις μεθοδεύσεις στη διαδικασία και να αποχωρήσει, ώστε να μην νομιμοποιήσει τα όσα κάνει η κυβέρνηση.

Μάλιστα, αποφασιστικό χαρακτήρα στη σημερινή συνεδρίαση προσδίδει και η χθεσινή ανακοίνωση της ΝΔ, με την οποία η οδός Πειραιώς απαντούσε σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.  «Το ποιος θέλει να λάμψει η αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis θα φανεί αύριο από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα αποδεχθούν επιτέλους την αυτονόητη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να έρθουν στην Προανακριτική Επιτροπή όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και φυσικά οι ανώνυμοι μάρτυρες, παρουσία των τάχα κατηγορουμένων. Αυτό επιτάσσει η διαφάνεια σε μια Δημοκρατία. Και δεν εννοούμε βέβαια την εφημερίδα “Δημοκρατία” και τις εμφανείς, πια, σχέσεις της με τα υπόγεια του Μαξίμου», σημειωνόταν, ενδεικτικά.

Το αίτημα της ΝΔ, σύμφωνα με βουλευτή της που συμμετέχει στην Επιτροπή, ισχυροποιείται, δε, μετά τη διαβίβαση σε αυτή νέων στοιχείων από την κ. Τουλουπάκη. «Γίνεται να συζητάμε για μια καρτ βιζίτ του πρωθυπουργού και για θεσμικές επιστολές της Novartis και να μην μπαίνουμε στην ουσία της υπόθεσης;», διερωτάται ο βουλευτής. Από την επεξεργασία των νέων στοιχείων που εισφέρθηκαν, αλλά και των περίπου 165 ηλεκτρονικών εγγράφων που υπήρχαν σε υπολογιστές της Novartis, συνεπώς, η ΝΔ εκτιμά πως η υπόθεση αποδυναμώνεται έτι περαιτέρω, κάτι που καθιστά απολύτως αναγκαίο την κλήση των μαρτύρων στην Επιτροπή, πολλώ δε μάλλον που η μάρτυρας Κελέση φαίνεται να καταθέτει στην κ. Τουλουπάκη συμπληρωματικά, και μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου. Παράλληλα, όπως αναφέρουν γαλάζιες κοινοβουλευτικές πηγές, η προβληματική που εξέθεσε στα μέλη της επιτροπής ο Ευάγγελος Βενιζέλος προ ημερών, ότι δηλαδή, αν διαβιβαστεί ο φάκελος στη Δικαιοσύνη χωρίς να γίνει προηγουμένως ουσιώδης διερεύνηση από τη Βουλή, τότε η ίδια η Δικαιοσύνη θα είναι αναρμόδια, δικαιώνει το αίτημα της ΝΔ η Προανακριτική να μπει στην ουσία και να καλέσει μάρτυρες για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση.

Εφόσον αυτό σήμερα δεν γίνει, συνεπώς, τότε η παραμονή της ΝΔ στις εργασίες της επιτροπής είναι υπό αίρεση.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.