Πολιτική

Αυτές είναι οι 8 πιο όμορφες Ελληνίδες υπουργοί

Αν και οι γυναίκες έχουν σαφώς μεγαλύτερα ποσοστά εκπροσώπησης στα κυβερνητικά σχήματα πλέον, παραμένουν αρκετά «ριγμένες» σε σχέσεις με τους άνδρες συναδέλφους τους. Γι αυτό και η σχετική λίστα περιορίζεται μόνο σε οκτώ υπουργούς.

8
Μελίνα Μερκούρη

Η οικογενειακή παράδοση της οικογένειας Μερκούρη, συνεχίστηκε με τη Μελίνα. Ο παππούς της δήμαρχος Αθήνας για πολλά χρόνια, ο πατέρας της βουλευτής, η ίδια υπουργός.

Πριν υπουργοποιηθεί η Μελίνα Μερκόυρη, χρησιμοποιώντας τη λάμψη και τη φήμη που της εξασφάλισε η τεράστια καριέρα που έκανε σε θέατρο και κινηματογράφο, πολέμησε τη Χούντα, με συνέπεια να της αφαιρεθεί η ελληνική υπηκοότητα. Έδωσε δεκάδες συναυλίες για να ευαισθητοποιήσει γύρω από τον αντιδικτατορικό αγώνα, ενώ υπήρξαν ακόμα και απόπειρες δολοφονίας της, εξαιτίας της δράσης της. Με την πτώση της Χούντας, επιστρέφει στην Ελλάδα και βρίσκεται ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ. Δεν καταφέρνει να εκλεγεί στη Β' Πειραιά το 1977. Ο Ανδρέας Παπανδρέου την επέλεξε για υπουργό Πολιτισμού, θέση στην οποία παρέμεινε από το 1981 ως το 1989 και στην οποία επέστρεψε το 1993. Συνολικά η Μελίνα Μερκούρη, άντεξε όχι έναν, όχι δυο αλλά 16 ανασχηματισμούς!

Προηγούμενο
Επόμενο
7
Έλενα Κουντουρά

Κόρη αξιωματικού του ελληνικού Στρατού Ξηράς, η Έλενα Κουντουρά ασχολήθηκε από μικρή με τον αθλητισμό. Απόφοιτη της Γυμναστικής Ακαδημίας, υπήρξε πρωταθλήτρια σε άλμα εις ύψος και 100 μέτρα με εμπόδια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 1978. Από το 1984 ως το 1997 ακολούθησε καριέρα μοντέλου. Το CNN το 1990 την συμπεριέλαβε στα δέκα ομορφότερα μοντέλα παγκοσμίως. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά τη διεθνή της καριέρα, εργάστηκε ως διευθύντρια σε γυναικεία περιοδικά. Το 2004 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Επανήλθε στη Βουλή το 2011, όταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα για να υπουργοποιηθεί. Καταψήφισε το δεύτερο μνημόνιο, διαγράφηκε από τη Νέα Δημοκρατία και ακολούθησε τον Πάνο Καμμένο στην ίδρυση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Είναι μια από τους «αμετακίνητους» των κυβερνήσεων Τσίπρα, καθώς όχι μόνο διατήρησε τη θέση της από τον Ιανουάριο του 2015 ως υφυπουργός Τουρισμού, αλλά αναβαθμίστηκε ως υπουργός, μετά τη σύσταση του σχετικού υπουργείου από το Νοέμβριο του 2016 και έπειτα.

Προηγούμενο
Επόμενο
6
Έφη Αχτσιόγλου

Μόλις 31 ετών και ήδη δυο χρόνια υπουργός, η Έφη Αχτσιόγλου ήταν η νεότερη των κυβερνήσεων Τσίπρα, μέχρι την εμφάνιση της Κατερίνας Νοτοπούλου. Σπούδασε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ είναι διδάκτορας Εργατικού Δικαίου. Είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης, ενώ διετέλεσε επιστημονική συνεργάτης της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες από το 2014 ως το 2016. Ήταν υποψήφια με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στις εκλογές του Ιανουαρίου όσο και σε εκείνες του Σεπτεμβρίου του 2015, όμως δεν εξελέγη. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, υπήρξε διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του υπουργού Εργασίας, υπεύθυνη για τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, ως μέλος του ΔΣ του ΟΑΕΔ. Από τις 5 Νοεμβρίου του 2016 και τον ανασχηματισμό εκείνον, ανέλαβε τη θέση που μέχρι τότε είχε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ως υπουργός Εργασίας.

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Κατερίνα Νοτοπούλου

Είναι μια εκ των 13 γυναικών που συμπεριλαμβάνονται στον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Τσίπρα και ο λόγος που γράφεται αυτό το αφιέρωμα. Η 30χρονη υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, τράβηξε αμέσως τα βλέμματα και η εμφάνισή της έγινε θέμα παντού. Η 30χρονη, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αντικατέστηκε την Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, η οποία μετακινήθηκε στο υπουργείο Άμυνας, πλάι στον Πάνο Καμμένο. Από τον Νοέμβριο του 2016, είχε αναλάβει το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, αλλά και της δημοτικής του παράταξης στη Θεσσαλονίκη.

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Ράνια Αντωνοπούλου

Γεννημένη το 1960 στην Αθήνα, σπούδασε Οικονομικά, ενώ έχει διεξάγει σειρά επιστημονικών ερευνών για θέματα οικονομίας, κρίσης και έμφυλης ισότητας. Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και ορίστηκε από τον πρωθυπουργό αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας. Η Ράνια Αντωνοπούλου, κράτησε τη θέση της και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ενώ παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, όταν έγινε γνωστό ότι εισέπραττε επίδομα ενοικίου για σπίτι που νοίκιαζε στο Κολωνάκι. Λίγο μετά την αποπομπή της, παραιτήθηκε και ο σύζυγός της, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Κατερίνα Μπατζελή

Σπούδασε οικονομικά στη Νομική Αθηνών, ενώ συνέχισε μεταπτυχιακά τις σπουδές της στις Βρυξέλλες. Εργάστηκε τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον συνεταιριστικό τομέα για θέματα γεωργίας, ανάπτυξης της υπαίθρου και τροφίμων. Διετέλεσε σύμβουλος της Επιτρόπου Βάσως Παπανδρέου για θέματα αγροτικής πολιτικής, καταναλωτικής προστασίας και πολιτικού. Διετέλεσε γγ του υπουργείο Γεωργίας από το 1994 ως το 1996. Το 2004, εξελέγη ευρωβουλευτής και το 2009 βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στο Νομό Φθιώτιδας. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης, ο Γιώργος Παπανδρέου, της εμπιστεύτηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θέση στην οποία παρέμεινε ως τον Σεπτέμβριο του 2010.

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Άντζελα Γκερέκου

Αρχιτέκτων, ηθοποιός και πολιτικός η Άντζελα Γκερέκου με σπουδές σε Ρώμη και Λονδίνο. Εργάστηκε ως αρχιτέκτοντας στο ΥΠΕΧΩΔΕ και σε ειδικά προγράμματα για την ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών της πρωτεύουσας, ενώ από το 1996 είναι παντρεμένη με τον τραγουδιστή, Τόλη Βοσκόπουλο. Εκλέγονταν με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ από το 2004 μέχρι και το 2012. Από το 2015 όμως, δέχτηκε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να ενταχθεί στο κόμμα, με το οποίο εξελέγη ξανά. Έχει θητεύσει δυο φορές σε θέσεις υφυπουργού στο υπουργείο Πολιτισμού. Την πρώτη επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου από τον Οκτώβρη του 2009 ως το Μάιο του 2010, ενώ την δεύτερη επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά από τον Ιούνιο του 2014 ως τον Ιανουάριο του 2015.

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Όλγα Κεφαλογιάννη

Γεννημένη το 1975, είναι η μεγαλύτερη κόρη του πρώην υπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη και της δικηγόρου Ελένης Βαρδινογιάννη. Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ υπήρξε στέλεχος της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές σε Λονδίνο και Βοστώνη. Δικηγόρος Αθηνών από το 1999, έχει εργαστεί σε δικηγορικά γραφεία της Αθήνας αλλά και της Νέας Υόρκης, ενώ εργάστηκε και στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από το 2007, εκλέγεται σταθερά με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατία. Από το 2012 ως το 2015, ο Αντώνης Σαμαράς της εμπιστεύτηκε το υπουργείο Τουρισμού.

Προηγούμενο