Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σταθάκης: Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις - Υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο

Στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αναφέρθηκε ο κ. Σταθάκης.

Υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο και δεν θα μειωθούν οι συντάξεις ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας την Δευτερ στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97,8».

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για τις εξαγγελίες σχετικά με την αποτροπή μείωσης των συντάξεων είπε: «Ισχύει, έτσι θα προχωρήσουμε. Υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, υπάρχει υπερπλεόνασμα στη βάση της συμφωνίας που έχουμε δεσμευτεί να τηρήσουμε (για 3,5%), με αποτέλεσμα να δημιουργείται περιθώριο κινήσεων. Όσο για το άλλο επιχείρημα περί δήθεν «διαρθρωτικού ζητήματος», η βασική ιδέα όσων το υποστηρίζουν είναι ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι ελλειμματικό. Δεν είναι όμως ελλειμματικό, είναι πλεονασματικό. Συνεπώς και τα δυο επιχειρήματα είναι αδύναμα. Υπάρχει χώρος και έχουμε πλεονάσματα. Θα προχωρήσουμε χωρίς περικοπές συντάξεων, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Τηρούμε τα συμφωνηθέντα στους στόχους, αλλά όλο το οικονομικό μείγμα είναι πλέον αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης».

Για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και την προσπάθεια της ΝΔ να τα υποβαθμίσει, σημείωσε: «Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, κάποια από αυτά πάνε σε βάθος 4ετίας, αλλά όλα εφαρμόζονται από την αρχή του νέου έτους. Αποτελούν μέρος του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται». Ερωτηθείς για τη μείωση του αφορολόγητου απάντησε ότι «η διαπραγμάτευση για να αποτραπεί είναι θέμα του προϋπολογισμού που θα καταρτιστεί την επόμενη χρονιά, τότε θα γίνει και η διαπραγμάτευση για το ζήτημα αυτό και η απάντηση θα είναι πανομοιότυπη με το θέμα των συντάξεων».

Σχετικά με την έξοδο στις αγορές και την πορεία των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων μετά τις διεθνείς αναταράξεις, υπογράμμισε: «Παρακολουθούμε πολύ στενά το επιτόκιο, έχει επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας, στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Υπήρχαν διακυμάνσεις εξαιτίας εξωγενών παραγόντων (Ιταλία κλπ), υπάρχει ευαισθησία, πριν 20 ημέρες βγήκαμε από τα μνημόνια. Συνολικά όμως η αποτύπωση της αγοράς στα χαμηλότερα επιτόκια καταδεικνύει την επιτυχία του προγράμματος. Όσο για το «μαξιλάρι» δεν αποτελεί νέο δανεισμό αλλά ασφάλεια, εάν και εφόσον χρειαστεί».

Σχετικά με την επίθεση της ΝΔ για την εξαγορά από τη ΔΕΗ ενεργειακής εταιρείας στην ΠΓΔΜ, είπε: Η ΔΕΗ έχει δική της λογική στις επενδυτικές κινήσεις, με στρατηγικές κινήσεις στα Βαλκάνια. Η εξαγορά αυτή έγινε πριν τα Χριστούγεννα και ανακοινώθηκε 12 Ιανουαρίου. Επικυρώθηκε από τη ΓΣ της ΔΕΗ. Είναι μια αποδοτική επένδυση, το τίμημα ήταν στα 5 εκατ. ευρώ για μια εταιρεία με τζίρο 60  εκατ. ευρώ το χρόνο και κέρδη. Δεν καταλαβαίνω γιατί αποφάσισε να κάνει τώρα φασαρία η ΝΔ, εκ των υστέρων».

Κλείνοντας, σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο υπουργός επανέλαβε: «έχω δηλώσει αρκετές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.