Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σκόπια: Συνεχίζεται το «ψηστήρι» Ζάεφ στους συμπολίτες του

Είκοσι μέρες πριν στηθούν οι κάλπες στην ΠΓΔΜ που θα κρίνουν και την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Ζόραν Ζάεφ έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να πείσει τους συμπολίτες του για τα ωφέλη της συμφωνίας με την Ελλάδα που θα ανοίξει το δρόμο της εισόδο στο ΝΑΤΟ και σε δεύτερο χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά τις επισκέψεις διεθνών ηγετών (Μέρκελ, Κούρτς, Στόλτενμπεργκ) η σκοπιανή κυβέρνηση οργάνωσε γιορτές για τη νεολαία, ενώ ο κ. Ζάεφ από το Βέλες δήλωσε πως ήρθε η ώρα της ένταξης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη χώρα του. “27 χρόνια ήταν αρκετά. Ήρθε η ώρα για καλύτερες μέρες για τους κατοίκους της “Μακεδονίας””, είπε ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, δηλώνοντας πως μπορεί η συμφωνία με την Ελλάδα να ήταν “πόνος στο στήθος” όμως προχώρησε στον συμβιβασμό διότι θεώρησε πως επρόκειτο για το μόνο δρόμο που θα εξασφάλιζε ένα καλύτερο μέλλον για τους κατοίκους της χώρας.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται πάντως να πάρει θέση για το δημοψήφισμα και το αντιπολίτευόμενο VMRO. Την ώρα που τα ιστορικά στελέχη του κόμματος έχουν ταχθεί υπέρ του “ναι” στο δημοψήφισμα, η ηγεσία του πιθανολογείται ότι μπορεί να ταχθεί εναντίον και να προτείνει την αποχή στους πολίτες της ΠΓΔΜ, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αποφασιστικά τη συμμετοχή αλλά και το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Πίσω στην Αθήνα η μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παραμένει αναφορικά με το εάν η συμφωνία μπορεί να περάσει από τη βουλή συνεχίζεται. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η συμφωνία μπορεί να περάσει από την παρούσα βουλή ακόμη και χωρίς τις θετικές ψήφους της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, ενώ ο Πρόεδρος της βουλής, Νίκος Βούτσης προκάλεσε αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις όπου υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν έκανε καμία παραχώρηση, αφού στην χώρα μας δεν ομιλείται καμία μακεδονική γλώσσα.

«Δεν γνωρίζω καμία μακεδονική γλώσσα να μιλιέται στην Ελλάδα, άρα δεν δίνουμε κάτι» δήλωσε στον Real FM. Υποστήριξε ακόμα ότι οι αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών υποχωρούν στην Ελλάδα: «Οι εντάσεις που δημιουργούνται, που από πλευράς ποσότητας είναι όλο και μικρότερες, διότι πιστεύω ότι κάποια πράγματα εξηγούνται και φωτίζονται πλευρές αυτής της συμφωνίας πολύ θετικές για το μέλλον της χώρας μας στην περιοχή, μπορούν να συρρικνωθούν πάρα πολύ μέχρι να φτάσουμε στην ψήφιση στη Βουλή».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.