Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ο Τσίπρας στο Στρασβούργο, οι θεσμοί στην Αθήνα

Το ευρωπαϊκό του «κοστούμι» φοράει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα μιλήσει σε (προγραμματισμένη) συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για το μέλλον της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός θ' αναφερθεί παρεμπιπτόντως στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και την οικονομία. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του θ' αφιερωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανάγκη ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μάχη κατά της ακροδεξιάς και τη συμβολή της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τη στιγμή μάλιστα που παράλληλα ταλανιζόταν από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια.

Χθες βράδυ, ο κ. Τσίπρας παρακάθισε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ενώ θα έχει την ευκαιρία για κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Με τον Επίτροπο, ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης αναμενόταν να είναι οι συντάξεις, δεδομένου ότι ο κ. Μοσκοβισί έχει προχωρήσει σε υποστηρικτικές δηλώσεις για την κυβέρνηση και το αίτημά της να μην ισχύσουν οι περικοπές για τους συνταξιούχους, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Με την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση να «τρέχει» τις επόμενες ημέρες, καθώς οι αντιπρόσωποι των εταίρων βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος, και το κρίσιμο διάστημα να προσδιορίζεται - όπως έχει αναφέρει κατ' επανάληψη το Reader.gr - στις αρχές Οκτωβρίου, με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή, τα πρώτα μηνύματα που έφτασαν στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες δεν ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς προτίμησε ν' απαντήσει διπλωματικά με τη φράση «ουδέν σχόλιο» για το καλάθι παροχών της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, ενώ πιο σκληρός ήταν ο Κλάους Ρέγκλινγκ. «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ υπομονετικός πιστωτής. Μπορούμε, όμως, να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίστηκαν για την Ελλάδα, αν τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχιστούν, όπως έχει συμφωνηθεί», δήλωσε σε αυστριακή εφημερίδα (Die Presse) ο επικεφαλής του ESM.

Η κυβέρνηση εμμένει πάντως στη θέση της πως δεσμεύεται μόνον από τους δημοσιονομικούς στόχους και την επίτευξή τους στο τέλος της χρονιάς κι όχι από το «μίγμα» που θ' ακολουθηθεί για την επίτευξη των στόχων. Έχει σημασία πάντως ότι ακόμη κι ο Πρωθυπουργός ομολόγησε στη ΔΕΘ ότι η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα είναι πιο εντατική εν συγκρίσει με τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια (Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος). Για τις συντάξεις, άλλωστε, κυκλοφορούν και εναλλακτικά σενάρια, όπως η προσωρινή αναστολή του μέτρου για ένα χρονικό διάστημα, η εφαρμογή του παγώματος των περικοπών σε συνταξιούχους άνω των 70 ετών ή για όσους λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ κτλ.

Ανοικτό είναι ακόμη και το - απευκταίο μεν για την κυβέρνηση, αλλά υπαρκτό - σενάριο να δοθεί «13η σύνταξη» από το κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του έτους, εάν τελικώς οι περικοπές εφαρμοστούν κανονικά. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, αναφέρθηκε στο κοινωνικό μέρισμα στη ΔΕΘ και εκτίμησε ότι θα κινηθεί ίσως και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 700-800 εκατ. ευρώ από το υπερπλεόνασμα, ωστόσο απέφυγε ν' ανοίξει τα χαρτιά του για το πώς ακριβώς θα διανεμηθεί στα τέλη του έτους και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.