Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Καμμένος: Ελπίζω να φτάσουμε μέχρι τον Οκτώβριο για να δει ο λαός την έξοδο από τα Μνημόνια

«Ελπίζω να φθάσουμε μέχρι τον Οκτώβριο που ο λαός θα έχει αντιληφθεί την έξοδο από τα Μνημόνια», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

«Ελπίζω να φτάσουμε μέχρι τον Οκτώβριο που ο λαός θα έχει αντιληφθεί την έξοδο από τα Μνημόνια», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, ερωτηθείς για το μέλλον της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι ενωμένος. Διαφωνούμε και στην κυβέρνηση αλλά η συνεννόηση γίνεται με καλές προθέσεις και σεβασμό. Χωρίς να αλλάξουμε τις θέσεις μας θα αποτελέσουμε το αναγκαίο καλό» είπε ο κ. Καμμένος.

«Οι ΑΝΕΛ ως δεξί χέρι της κυβέρνησης θα βοηθήσουμε για πιο φιλικές στην αγορά πολιτικές. Θα ενισχύσουμε πολιτικές που προτείνουν τα επιμελητήρια που είναι φιλικές προς τους επενδυτές. Θα ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επιστρέψουν τα νέα παιδιά» επεσήμανε ο κ. Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στις ενεργειακές συμφωνίες και επεσήμανε πως η Ελλάδα «μετατρέπεται σε κύριο πόλο μεταφοράς ενέργειας».

«Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έγινε χωρίς ανταλλάγματα»

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που αποφυλακίστηκαν ο κ. Καμμένος είπε: «Από την πρώτη στιγμή, όταν μίλησα για ομηρία στηρίχθηκα στο διεθνές δίκαιο. Μην ξεχνάμε ότι δύο Έλληνες στρατιωτικοί ήταν πολίτες της ΕΕ και εργάζονταν στο πρόγραμμα για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης και ήταν στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Πήγαμε το θέμα σε διεθνείς οργανισμούς, αυτές ήταν οι πιέσεις μας. Η απελευθέρωση έγινε χωρίς ανταλλάγματα που είναι πάνω ή κάτω από το τραπέζι. Πολλές φίλιες χώρες μας βοήθησαν, ήταν σημαντική η στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ».

«Καλές σχέσεις με την Τουρκία αλλά χωρίς να δώσουμε χιλιοστό εθνικής κυριαρχίας»

«Πρόθεση μας οι καλές σχέσεις με την Τουρκία, να ζήσουμε μαζί σε ένα φιλικό περιβάλλον. Είμαστε διατεθειμένοι να ζήσουμε φιλικά αλλά χωρίς να δώσουμε χιλιοστό εθνικής κυριαρχίας. Είμαστε έτοιμοι για όλα και για να ζήσουμε με ειρήνη» είπε ο κ. Καμμένος.

Αναφερόμενος στη σύλληψη των δύο Τούρκων στρατιωτικών, ο κ. Καμμένος είπε: «στο επεισόδιο με τη σύλληψη των δύο Τούρκων στρατιωτικών που ήταν ίδια περίπτωση, η Ελλάδα αντέδρασε όπως μία χώρα που σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις. Υπήρξαν αρκετές επικοινωνίες αλλά μέχρι το απόγευμα, οι δύο στρατιωτικοί, παρεδόθησαν από τη γέφυρα».

«Ο Χουλουσί Ακάρ με κάλεσε να επισκεφτώ την Τουρκία όταν μιλήσαμε για τους δύο στρατιωτικούς» αποκάλυψε ο κ. Καμμένος για τον Τούρκο ομόλογό του και τόνισε: «μακάρι να μην έχουμε προκλήσεις». «Δεν μου πέρασε από το μυαλό να κρατήσουμε τους δύο Τούρκους στρατιωτικούς» είπε ο κ. Καμμένος.

Για τα αναδρομικά των δυνάμεων ασφαλείας, ο κ. Καμμένος επεσήμανε πως η επιστροφή τους «αποτελεί υπόσχεση μας με τον Αλέξη Τσίπρα».

Σε ερώτηση αν θα ρίξει την κυβένηση για το Σκοπιανό:

Ο κ. Καμμένος τόνισε πως «η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι από την αρχή της μια πολύ έντιμη συνεργασία, που θα έπρεπε να έχει το θαυμασμό όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και ο ιστορικός του μέλλοντος οφείλει να την εξετάσει», καθώς «δεν υπήρχε ούτε υπάρχει ούτε μια στιγμή σύγκρουση ή εκβιασμός».

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο ήταν «οι Βενιζέλος και Σαμαράς που συνέπραξαν για να καλύψουν τις ανομίες». Όπως τόνισε ο κ. Καμμένος «θα κάνουμε όλε τις προσπάθειες για να φτάσουμε ως το τέλος της κυβερνητικής θητείας».

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει ότι διαφωνούμε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ είχαμε συμφωνήσει όποια συμφωνία να επέλθει μετά τη λήξη της συγκυβέρνησης», τόνισε ο κ. Καμμένος. «Οι πολιτικές συνθήκες στα Σκόπια και ο Κοτζιάς επιτάχυναν τις εξελίξεις κι έτσι έρχεται νωρίτερα».

«Η συμφωνία είναι άκρως αντίθετη στις αρχές των ΑΝΕΛ, δεν πρόκειται ποτέ να κάνω πίσω», σημείωσε ο κ. Καμμένος χαρακτηρίζοντας προκλητικούς τους Σκοπιανούς. 

Όπως τόνισε ο κ. Καμμένος «πρέπει να γίνουν πρώτα οι συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια και έπειτα πρέπει να επαναξεταστεί αν τηρήθηκαν στο σύνολό τους οι όροι της συμφωνίας, ένας-ένας»

«Τίποτα δεν θα έχει γίνει μεχρι το Μάιο του 2019, οπότε μην περιμένετε να πέσει η κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Καμμένος. «Το ζήτημα είναι τι θα κάνει με τη συμφωνία ο κ. Μητσοτάκης και το ΠΑΣΟΚ.»

Για τον ΠΑΟΚ και τυχόν προνομιακή μεταχείριση για το γήπεδο:

«Όλες οι αθηναϊκές ομάδες έχουν αποκτήσει το γήπεδό τους ή σχεδόν όλες. Με καμία ομάδα της Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει προνομιακή μεταχείριση», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Μόλις ο ερασιτέχνης πάρει τη χρήση, θα κατατεθούν οι άλλες δύο τροπολογίες για το πολεοδομικό, και από την αρχή του χρόνου θα έχει δρομολογηθεί το ζήτημα για να ξεκινήσει η κατασκευή».

«Η ΝΔ δεν υπάρχει πια»

«Είμαστε καραμανλικοί και οι δύο», είπε ο κ. Καμμένος αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Ευάγγελο Αντώναρο και επεσήμανε πως η ΝΔ «δεν υπάρχει πια, την εκπροσωπούμε όσοι δεν είμαστε στο κόμμα, δεν έχει σχέση με αυτό το νεοφασιστικό μοντέλο με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη που δημιούργησε ο Αντώνης Σαμαράς και διατηρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη ΝΔ υπάρχουν οι “μητσοτακικοί” οι “καραμανλικοί” οι “τζιτζικωστικοί” και οι “υπόλοιποι”. Όταν δεν μπορείς να ισορροπήσεις μέσα στο σπίτι σου δεν μπορείς να ισορροπήσεις στη χώρα».

«Είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις για τις αυτοδιοικητικές»

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη ο κ. Καμμένος είπε: «Έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις με τον κ. Μπουτάρη. Δεν συζητάμε με υποψηφίους δημάρχους. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται έναν δήμαρχο που θα πιστεύει στο όραμα της πόλης. Είναι αμαρτία αυτή η ομορφιά της παραλίας και να μην έχει φώτα».

«Εμείς σαν ΑΝΕΛ θα βοηθήσουμε, πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια. Να βρούμε έναν άνθρωπο με όραμα και πείρα. Η πόλη έχει προβλήματα και χρειάζεται η συνεργασία», συμπλήρωσε ο κ. Καμμένος.

«Όσον αφορά την Περιφέρεια, οι σχέσεις μου με τον κ. Τζιτζικώστα είναι στενές, είναι φιλικές. Πρέπει να επιλέξει αν θα ζητήσει πάλι την λαϊκή εντολή και εμείς εδώ είμαστε να κουβεντιάσουμε», είπε ο κ. Καμμένος.

«Δεν δεχόμαστε κανένα παράγωγο του όρου Μακεδονία»

«Εμείς δεν δεχόμαστε κανένα παράγωγο του όρου Μακεδονία, το έχω πει και στον κ. Τσίπρα και ο ίδιος είπε πως το έχουμε ξεκαθαρίσει μεταξύ μας. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει. Υπάρχει ένα κείμενο με υπογραφές των ΥΠΕΞ για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που όταν και αν τελειώσουν και αποφασίσει ο ελληνικός λαός, θα γίνει συμφωνία. Δεν συναινώ σε αυτό το κείμενο και μέχρι τέλους είπα πως δεν θα το στηρίξω», είπε ο κ. Καμμένος.

«Μέχρι το τέλος της τετραετίας θα υπάρχουν σπίτια για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων»

«Είπα στον Αλέξη Τσίπρα πως για την πολιτική που θα ασκήσουμε είναι σημαντικά τα υπουργεία Μακεδονίας-Θράκης και Ναυτιλίας. Στη Θράκη έπρεπε να λυθούν προβλήματα που στο μέλλον θα φανεί το πως λύθηκαν. Η κ. Κόλλια ζήτησα να μεταφερθεί στο υπουργείο Άμυνας για να με βοηθήσει στις μετακινήσεις δυνάμεων» είπε ο κ. Καμμένος και επεσήμανε πως «μέχρι το τέλος της τετραετίας θα υπάρχουν σπίτια για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων».

«Εμπιστεύομαι απόλυτα την Κατερίνα Νοτοπούλου, είναι άδικες και ρατσιστικές οι επιθέσεις που δέχτηκε» είπε ο κ. Καμμένος.

«Περισσότερο με ενοχλούν τα συνθήματα στα επεισόδια»

Αναφορικά με τα επεισόδια που έγιναν στο συλλαλητήριο του Σαββάτου ο κ. Καμμένος είπε:

«Δεν αμφιβάλλω ότι έγιναν, αισθάνθηκα και εγώ τα δακρυγόνα. Είδα σε ΜΜΕ να βγάζουν φωτογραφίες από το 2011 ως προχθεσινά επεισόδια. Κακώς που γίνονται επεισόδια. Εγώ βοήθησα στη διοργάνωση συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία και οι ΑΝΕΛ συμμετείχαν και συμμετέχουν. Όταν όμως κάνεις συλλαλητήριο μια τέτοια μέρα, δεν βοηθάει με αυτές τις εικόνες, δεν τιμούν τους ανθρώπους που πονούν για τη Μακεδονία. Η εμφάνιση του ημίγυμνου μπροστά από τις καλόγριες δείχνει ότι οι ακραίοι προσπαθούν να εκθέσουν όσους θέλουν να διαδηλώσουν. Ναι στη διαμαρτυρία, όχι στην πρόκληση. Περισσότερο με ενοχλούν τα συνθήματα που ακούστηκαν και από τις δύο μεριές».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.