Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Το ΥΠΕΞ σχεδιάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας - Τι αρμοδιότητες θα έχει

Με μοναδικό αντικείμενο τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό την Προεδρία του Νίκου Κοτζιά και τη συμμετοχή των κομματικών εκπροσώπων. Η θεσμοθέτησή του έχει προαναγγελθεί από τον προηγούμενο Μάρτιο, όταν σχετική πρόταση Νόμου είχε καταθέσει το Ποτάμι και ο Αλέξης Τσίπρας είχε τοποθετηθεί θετικά, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Σταύρο Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παραμένουν βέβαια τα ερωτηματικά για το ποιο ακριβώς ρόλο και τι αρμοδιότητες θα επιδιώξει να δώσει στο όργανο η κυβέρνηση, μιας και οι μέχρι τώρα διαρροές έκαναν λόγο  για τη δημιουργία ενός οργάνου που δεν θα υπάγεται στον Πρωθυπουργό αλλά στον υπουργό Εξωτερικών και θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Δεν θα πρόκειται δηλαδή για ένα όργανο με επιχειρησιακές αρμοδιότητες, στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών. Σύμφωνα πάντα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, το όργανο που επιθυμεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση δεν θα πατάει στην πρόταση του Ποταμιού, αλλά θα λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο στον Πρωθυπουργό, για θέματα ασφαλείας αλλά και γενικότερα διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών. Σε κάθε περίπτωση, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας δεν πρόκειται να αντικαστήσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). Μετά την αυριανή ενημέρωση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει πιθανότατα στην κατάθεση νομοσχεδίου που θα προβλέπει την ίδρυση αλλά και το ρόλο του Οργάνου.

Βάσει του σχετικού σχεδίου Νόμου που είχε καταθέσει το Ποτάμι, το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπάγεται στον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα το συγκαλεί, θα το συντονίζει και θα προεδρεύει στις συνεδριάσεις του. Σε αυτό θα συμμετέχουν μόνιμα οι πρώην Πρωθυπουργοί, οι Αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Ενέργειας και ένας Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος με ειδική αρμοδιότητα για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας καθώς και οι Μόνιμοι Υφυπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας (μέχρι τον ορισμό τους μετέχουν οι εκάστοτε Υφυπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας). Μόνιμα θα συμμετέχουν ο Α/ΓΕΕΘΑ, ο Γ.Γ. του ΥΠΕΞ, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών και ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. Κατά περίπτωση θα προσκαλούνται και άλλοι Υπουργοί κατά την κρίση των μονίμων μελών του Σ.Ε.Α. Ενώ στην αρμοδιότητά του εντάσσονται, μεταξύ άλλων, θέματα εξωτερικής πολιτικής, διπλωματικής και αμυντικής αντιμετώπισης απειλών κατά της χώρας, στρατηγικής άμυνας, συντονισμού πληροφοριών και ασφάλειας πολιτών και πόρων.

Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, έπειτα από ένα νέο γύρο κινητικότητας που ξεκινάει γύρω από το Κυπριακό, έπειτα από τη χθεσινή του συνάντηση με τη νέα ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ κ. Λούτε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς ζήτησε από την κ. Λούτε την επανέναρξη της διαδικασίας συζητήσεων, μόνο εάν υπάρχουν τα εχέγγυα για μια πρόθεση λύσης μεταξύ των εμπλεκομένων μερών κι εφόσον προϋπάρξει μια σοβαρή και ουσιαστική προεργασία.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.